Czy uważacie propozycję przedłużenia mojej umowy za korzystną ?

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 264
  • 888
  • 2

W tej chwili mam światłowód o szybkości 600/100  i telewizję w pakiecie optymalnym. Za to płacę 145 zł .

Moja umowa kończy się 7 listopada ale już teraz dostaję od Orange propozycje jej przedłużenia . Proponują mi powiększenie pakietu telewizyjnego z optymalnego na komfortowy i wzrost opłaty ze 145 na 170 zł od 7 do 12 miesiąca umowy i opłatę 190 zł przez cały drugi rok umowy . Czy możecie mi napisać w kilku słowach czym się różni komfortowy pakiet telewizyjny od pakietu extra + ? Reszta warunków umowy czyli szybkości internetu i urządzenia które posiadam ma pozostać niezmieniona . Czy uważacie takie warunki jakie mi dziś proponują za korzystne czy poczekać do listopada na mo ze jeszcze korzystniejsze warunki ?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

@abcd  jeśli tak Ci wychodzi, a jesteś zadowolony z usług to można brać.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

23 ODPOW. 23

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2320
  • 6943
  • 225

Oczywiście, że totalnie nie korzystna. Extra+ a komfortowy to mniej więcej to samo. Tu masz listę https://orange.binaries.pl/bw/20155/0/57691/af4bcc93-7b99-4c9b-93ed-3f4bcaae6248.pdf
wzrost o 45 zł mc za kilka kanałów. W apce Mój Orange będziesz miał lepiej bo 3 mc za 0 zł (sam abonament czyli 3x130 zł)

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

Dla mnie to jakieś zaporowe, horrendalne ceny

Zobacz tutaj aktualną ofertę światłowód +tv z opisem pakietów tv 

https://www.orange.pl/internet/swiatlowod-z-tv

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 264
  • 888
  • 2

Zapomniałem w pierwszym poście napisać o kilku szczegółach. 

W obecnej umowie nie płacę za dom jednorodzinny przez całe dwa lata a w nowej umowie to oni mówią że za pierwszy rok się nie płaci a w drugim roku 20 zł za domek jednorodzinny .

Stąd się bierze różnica w drugim roku o 45 zł a nie o 25 zł jak w pierwszym roku. 

I jeszcze jedna rzecz przez pierwsze sześć miesięcy mam nie płacić abonamentu a tylko po 39 zł .

• 478
  • 2203
  • 21

Czyli to abonamenty nawet  bez doliczenia dopłaty za domek??? Wstrząsające. Żeby opiekun tak wyciskał klienta. To trzeba zgłosić to trybunału praw człowieka. 

Jaka ci wychodzi propozycja na twój adres jeśli wybierzesz całkiem nową ofertę?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

A właściwie po co miałbyś przedłużać? Przecież jeśli nic nie zrobisz, to będziesz miał po zakończeniu umowy terminowej takie same warunki jak masz na terminowej. Czyli lepsze niż oferta, a za to bez zobowiązań. Jeśli koniecznie chcesz mieć umowę terminową to poczekaj na korzystniejszą ofertę. Nic cię nie ściga. Jedynie gdybyś potrzebował coś zmienić a Operator nie byłby skłonny tego zrobić bez nowego cyrografu, to wtedy ewentualnie, ale dla paru kanałów TV, które nawet nie wiadomo czy będą dostępne przez cały czas trwania umowy na pewno nie warto. Zresztą pakiety TV można modyfikować także na umowie bezterminowej (nie wszytko się da i w dodatku to się zmienia, ale promocje też ciągle się zmieniają). Ostatnio na przykład zmieniono zasady opłat za ruter: dotąd jeśli rutera się nie wymieniało, to była możliwość utrzymania dotychczasowej opłaty, w tym jej braku. Teraz we wszystkich ofertach, także "przedłużeniowych", opłata za dekoder zawsze jest. Zdjęcie opłaty za domek lub utrzymanie jej poprzedniej wysokości też wariuje od ledwie miesiąca do nawet dwóch lat. Jeszcze nie widziałem w każdym razie oferty, która byłaby korzystna cenowo, zwłaszcza dla starszych umów. W twoim przypadku może być mnie różowo, bo na bezterminowej jakieś rabaty mogą odpaść, ale sprawdź to zanim zrobisz coś nierozsądnego.

PS. Twój opis cenowego aspektu oferty jest równie nieprecyzyjny jak sama oferta. Normalnie to co podają jako abonament NIE zawiera żadnej z tych opłat dodatkowych (domek, obca sieć, wynajem sprzętu), natomiast ZAWIERA rabaty. Do tego mogą dojść modyfikacje które są dopuszczalne w trakcie trwania umowy (multiroom - w tym wynajem dekoderów dodatkowych, zmiany pakietów, wynajem VoD, płatne połączenia telefoniczne). Tak że trzeba to starannie policzyć, posumować miesiące, wyliczyć średnią i wtedy decydować.

• 478
  • 2203
  • 21

@abcd w linku, który podałem w pierwszym poście, podając swój adres i wybierając ofertę i dodając ją do koszyka, na samym końcu procesu zamawiania będzie podsumowanie wszystkich opłat rozłożonych na wszystkie poszczególne miesiące umowy - ile i za co. Przechodząc proces zamawiania nowej umowy zobaczysz na co możesz liczyć, czy odpowiada ci nowa oferta, czy może wolisz płacić tyle, ile zaproponował konsultant 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

@abcdnapisał(-a)

Moja umowa kończy się 7 listopada ale już teraz dostaję od Orange propozycje jej przedłużenia

Naciągacze

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@pirenejnapisał(-a)

@abcdnapisał(-a)

Moja umowa kończy się 7 listopada ale już teraz dostaję od Orange propozycje jej przedłużenia

Naciągacze

Rozwiniesz myśl? 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 882
  • 3819
  • 6

Jeśli już "musisz przedłużać" to najlepiej w aplikacji albo przez Mój orange

1. Widzisz ile i za co płacisz 
2. Często są tam darmowe miesiące (2,3,4 lub 6 miesięcy za 0) a do tego czasem wpadają dodatkowe kupony rabatowe (-10 lub -20zł przez pierwsze 12 miesięcy które można połączyć ze wspomnianymi już wcześniej darmowymi miesiącami). 

Usiąść przeanalizować na chłodno (np. wyliczając średnią) i wtedy decydować. 
Przykłady takich wyliczeń masz w wątku założonym przeze mnie odnośnie przedłużenia umowy na światłowód. 

https://nasz.orange.pl/t5/Przed%C5%82u%C5%BCenie-umowy/Czy-oferta-orange-%C5%9Bwiat%C5%82ow%C3%B3d-j...