Pogaduchy 4.0

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 6664
  • 17643
  • 90

Pogaduchy 4.0

@Wojciech wiem coś o tym u mnie to samo 🙃

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 33
  • 75
  • 0

Pogaduchy 4.0

@j131 taki trochę offtop,  widzisz dlatego czasem wole ściągać z w*******, gdzie film jest  przerobiony z Blu-ray czy innych nośników, jeżeli chce naprawdę 4K, a nie, to co pokazują na streamingach, to niestety ściągam, film ponad dwugodzinny potrafi mieć 150 GB, krótsze z 60-80 Gb. I na moim 55" TV widać różnicę. Wiem, że nie wolno, ale... Abstrahując — kiedyś chciałem oglądnąć film "Gierek" w Netflixie chyba zaraz jak się pojawił. Włączam tylko HD i dźwięk tragiczny. Więc kupuję VPN i nie pamiętam, jak mi się to udało, wykupiłem amerykańskiego Netflixa — VPN 12 $, amerykański Netflix 20 $ = 32 $ - tak średnio wyszło 138 zł — gdy u nas był Netflix z 4 K za niecałe 60 zł. Ale tam wersja 4K, dźwięk bez porównania, napisy w 10 językach i tyleż wersji językowych. I to było prawdziwe 4K i dźwięk przestrzenny — no ale różnica w cenie, raz tylko zaszalałem. I potem się dziwią, że nazwijmy to, po imieniu ludzie ściągają piraty — jak mam porównanie w opłacanym drogo Netflix Premium chyba 75 zł, nie wiem, bo mam w pakiecie, a niestety za 35 zł przez cały miesiąc mogę oglądać to samo w naprawdę super jakości — i to Netflixowe 4K a moje 4K - trzeba obejrzeć, żeby naprawdę zobaczyć różnicę. Nie wiem, dlaczego Netflix US różni się od Netflixa PL. Sorry za offtopa.

*Post przeniosłem z tematu "4K multi niska jakość obrazu" - moderator Wojciech.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9931
  • 41738
  • 341

Pogaduchy 4.0

No nie wiem @kamet68, akurat Netflixa nie oglądałem już dawno. Ale byłem nie tak dawno temu w USA i oglądałem tam czasem Amazon Prime który mam wykupiony tu, za cirka ebałt 50PLN rocznie. Zauważyłem znaczące różnice w dostępności filmów, ale nie różnice w jakości. Dokładnie ta sama jakość była dostępna w obu obszarach. Z tym że w domu mam komfort KD a w hotelach to wiadomo, tylko dźwięk z TV, nawet w Vegas. Zresztą były inne rzeczy do oglądania (jeśli chcesz zobaczyć jakie, to poszukaj moich postów z kwietnia - maja 2024). Tak że TV wolę jednak oglądać u siebie i na swoich warunkach. Mam też odtwarzacz BR, on grosze kosztował, i na nim mogę oglądać filmy wszelakie w minimalnej kompresji, jeśli najdzie mnie akurat ochota.
Ale za bardzo czasu na to nie mam, zarobiony jestem.