- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 4.0
@Katani1, wszystkiego dobrego ci życzę, zdrowia przede wszystkim.
Wiecie co, takie posty jak ten @Pablo5, uświadamiają mi, jak dobrze zna się ta aktywna i wieloletnia część społeczności forum Nasz Orange.
To tylko stwierdzenie faktu, o którym czasem warto powiedzieć na głos.
Nikomu tu się nie próbuję podlizać, jak to już mi zarzucono...
Po prostu lubię was, to miejsce i doceniam, że tu jestem.
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia.
einsiedler
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 4.0
@Katani1 niby już podziękowałeś, ale się dołączę do życzeń wszelakiej pomyślności i długowieczności w zdrowiu..🍰🎂🎁💯x2
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 4.0
Ja tutaj napisze. Chodzi o to że jeśli mam amazon fire tv 4k który obsługuje 4K, ale telewizor jest o rozdzielczości Full HD to warto ustawiać rozdzielczość 4K (większe bitrate) czy z uwagi na to że telewizor nie obsługuje 4K to nie ma sensu i ustawiać 1080p ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 4.0
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 4.0
@artur912napisał(-a)Nawet większe bitrate nie pomoże ?
Zależy od źródła sygnału. Generalnie jeśli źródło jest FHD to sprawa jest jasna: nie ma sensu bawić się w 4k, bo coś po drodze będzie musiało wymyślić dodatkowe piksele a coś innego je potem uśrednić. To tylko rozmyje obraz. Ale jeśli źródło jest 4k a docelowy ekran FHD to najlepiej nieuchronną redukcję rozdzielczości pozostawić temu elementowi układanki który jest w tym najbardziej kompetentny. Trudno zgadnąć który to będzie, ale wątpię żeby był to TV. Może być tak że najlepiej poradzi sobie nadawca - wtedy trzeba pozostać przy FHD. Może być i tak że najlepiej poradzi sobie dekoder - wtedy trzeba starać się o przekaz 4k i dopiero na dekoderze zredukować do formatu telewizora. Wtedy oczywiście bitrate będzie musiał być wyższy, ale nie po to żeby obraz był lepszy, tylko po to żeby w ogóle był obraz - większa rozdzielczość to więcej danych więc oczywiście szersze pasmo. FHD to mniej więcej 8-10Mbps, 4k to 20-25Mbps przy tej samej jakości w sensie płynności ruchu i głębi ostrości - więcej danych bo więcej pikseli, ot i wszytko.
Reasumując: musisz sprawdzić eksperymentalnie.
- « Poprzedni
- Następny »