- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@Misiek62 , godka ślonska tyż mo swoja regionalizmy. Zależy z jakiej części Śląska się wywodzi.
@Venomoth3 , jo je (joch je) górnik (hajer) z kop. Brzeszcze, i sie pytom, kaj je górnik z kop.Bytom😀
Kaszebsci ni jak nie rozumia, ale tyż je piykny.
@Misiek62 , z całym szacunkiem do górali, są gorole i hanysy. Są Ślązacy z dziada pradziada i próbujący naśladować ich wszyscy, którzy przyjechali za pracą do ówczesnego Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego, wspierający rozwój i tutaj zapuścili swoje korzenie. Z kieleckiego, jak sam pamiętam, na Śląsk w pociągach przemieszczały się tłumy ludzi, bo tutaj były bardzo sowicie zaopatrywane sklepy, zwłaszcza mięsne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@bronzub wszędzie nas " kochaja" jak wydajemy 🙂 i przecież nie tylko nas...A w Stolicy przecież wycieczek jak mrówek...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@slav72 w sumie to na Kujawach mieszkam dłużej niż na Pomorzu...
O Śląsku, zwłaszcza Górnym, wskazując miejscowości trzeba bardzo ostrożnie, bo Ślązacy mocno rozróżniają Swoje tereny od Zagłębia. I wim co to gorol.
Podobnie z Warmią i Mazurami... "obcy" nie rozróżniają, nie wiedzą gdzie granice.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@bronzub moje dwie siostry osiedliły się w Tychach... stąd moje podróże w tamtejsze okolice.
Jeśli chodzi o Kujawy, czy słyszał ktoś o czarnych i białych Kujawach??
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@agat13 , z tym kochaniem, to jak z dutkami. Ale nie ma krwi kaszubskiej, śląskiej, czy warszawskiej😊 Czerwona, jak rozpalona miłość, więc zostawmy swoje hajmaty (heimat) i ojcowizny, a kochajmy się nawzajem. A przynajmniej tolerujmy, bo mój ból jest taki sam, jak Twój😍 Rozum i serce świadczą o nas najlepiej. Jak Cię widzą, tak Cię piszą😊
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
U nas powiało, zagrzmiało i porządnie wystraszyło. Gdzieindziej było znacznie gorzej. A pieprz w sprawie klimatu ma się w najlepsze. Dzisiaj przeczytałem o technologii paneli fotowoltaicznych od piasku do końcowego produktu😁 Wody i piasku Matka Ziemia nam nie poskąpiła, a mini reaktorki atomowe ...może będą, albo i nie😊
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@bronzubnapisał(-a)U nas powiało, zagrzmiało i porządnie wystraszyło. Gdzieindziej było znacznie gorzej. A pieprz w sprawie klimatu ma się w najlepsze. Dzisiaj przeczytałem o technologii paneli fotowoltaicznych od piasku do końcowego produktu😁 Wody i piasku Matka Ziemia nam nie poskąpiła, a mini reaktorki atomowe ...może będą, albo i nie😊
Miast pchać się w atom, od którego jak i od węgla odchodzą państwa rozwinięte powinni spojrzeć przyszłościowo jednak w fotowoltaikę i wiatraki (ale jak to mawiają "co głupim po rozumie"...).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@slav72 Twoje podejście jest wysoce niemądre,oczywiście inwestujmy w odnawialne źródła energii ale atom to stabilizacja inaczej będziemy kupować sami brudną energię bo Norwedzy niemal założyli sobie pętle na szyję!