Nie można wyświetlić tego widżeta.

Pogaduchy 2.0

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1707
  • 13844
  • 2

Pogaduchy 2.0

@Misiek62 , godka ślonska tyż mo swoja regionalizmy. Zależy z jakiej części Śląska się wywodzi.

@Venomoth3 , jo je (joch je) górnik (hajer) z kop. Brzeszcze, i sie pytom, kaj je górnik z kop.Bytom😀

Kaszebsci ni jak nie rozumia, ale tyż je piykny.

@Misiek62 , z całym szacunkiem do górali, są gorole i hanysy. Są Ślązacy z dziada pradziada i próbujący naśladować ich wszyscy, którzy przyjechali za pracą do ówczesnego Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego, wspierający rozwój i tutaj zapuścili swoje korzenie. Z kieleckiego, jak sam pamiętam, na Śląsk w pociągach przemieszczały się tłumy ludzi, bo tutaj były bardzo sowicie zaopatrywane sklepy, zwłaszcza mięsne. 

• 1707
  • 13844
  • 2

Pogaduchy 2.0

@agat13napisał(-a)

No jak się "chwalicie", to ja jestem chłopak z Pragi...I wiem, że miłośników to mi nie przysporzy...

@agat13 "warszawki" może nie, ale dutki Wasze górale tulą jak jasny gwint😂

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14639
  • 60221
  • 741

Pogaduchy 2.0

@bronzub  wszędzie nas " kochaja" jak wydajemy 🙂 i przecież nie tylko nas...A w Stolicy przecież wycieczek jak mrówek...

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 5510
  • 18714
  • 186

Pogaduchy 2.0

@slav72  w sumie to na Kujawach mieszkam dłużej niż na Pomorzu... 

O Śląsku, zwłaszcza Górnym, wskazując miejscowości trzeba bardzo ostrożnie, bo Ślązacy mocno rozróżniają Swoje tereny od Zagłębia. I wim co to gorol.

Podobnie z Warmią i Mazurami... "obcy" nie rozróżniają, nie wiedzą gdzie granice.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 5510
  • 18714
  • 186

Pogaduchy 2.0

@bronzub moje dwie siostry osiedliły się w Tychach... stąd moje podróże w tamtejsze okolice. 

Jeśli chodzi o Kujawy, czy słyszał ktoś o czarnych i białych Kujawach??

• 1707
  • 13844
  • 2

Pogaduchy 2.0

@agat13 , z tym kochaniem, to jak z dutkami. Ale nie ma krwi kaszubskiej, śląskiej, czy warszawskiej😊 Czerwona, jak rozpalona miłość, więc zostawmy swoje hajmaty (heimat) i ojcowizny, a kochajmy się nawzajem. A przynajmniej tolerujmy, bo mój ból jest taki sam, jak Twój😍 Rozum i serce świadczą o nas najlepiej. Jak Cię widzą, tak Cię piszą😊

• 1707
  • 13844
  • 2

Pogaduchy 2.0

U nas powiało, zagrzmiało i porządnie wystraszyło. Gdzieindziej było znacznie gorzej. A pieprz w sprawie klimatu ma się w najlepsze. Dzisiaj przeczytałem o technologii paneli fotowoltaicznych od piasku do końcowego produktu😁 Wody i piasku Matka Ziemia nam nie poskąpiła, a mini reaktorki atomowe ...może będą, albo i nie😊

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 203
  • 817
  • 0

Pogaduchy 2.0

@agat13 @Misiek62 @slav72 ja właściwie to ze Śląska Opolskiego ale gwary niemieckiej nie znoszę wolę już pepików posłuchać mimo że ostatnio natruli nam krwi

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29509
  • 271

Pogaduchy 2.0

@bronzubnapisał(-a)

U nas powiało, zagrzmiało i porządnie wystraszyło. Gdzieindziej było znacznie gorzej. A pieprz w sprawie klimatu ma się w najlepsze. Dzisiaj przeczytałem o technologii paneli fotowoltaicznych od piasku do końcowego produktu😁 Wody i piasku Matka Ziemia nam nie poskąpiła, a mini reaktorki atomowe ...może będą, albo i nie😊

Miast pchać się w atom, od którego jak i od węgla odchodzą państwa rozwinięte powinni spojrzeć przyszłościowo jednak w fotowoltaikę i wiatraki (ale jak to mawiają "co głupim po rozumie"...).

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 203
  • 817
  • 0

Pogaduchy 2.0

@slav72 Twoje podejście jest wysoce niemądre,oczywiście inwestujmy w odnawialne źródła energii ale atom to stabilizacja inaczej będziemy kupować sami brudną energię bo Norwedzy niemal założyli sobie pętle na szyję!