- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sprawdzam Video Pass w Orange Flex
Cześć!
Chciałem się z Wami podzielić jak działa VideoPass w Orange Flex. Pragnę tylko przypomnieć, że aktywowałem Orange Flex w technologii eSIM - możecie o tym przeczytać tutaj.
Czym jest Video Pass?
Usługa Video Pass sprawia, że transfer z wybranych serwisów wideo nie obciąża Waszego głównego pakietu danych. Możecie oglądać bez limitu serwisy: HBO Go, Netflix, YouTube, telewizję Orange TV Go i serwis vod.pl w najlepszej możliwej jakości. Usługa dostępna jest na określony okres czasu tj. 1 dzień, 7 dni i aż 30 dni dla prawdziwych mobilnych kinomaniaków.
Ja w swoim teście skupię się na Netflixie i YouTube w wersji na 1 dzień ![]()
Najpierw aktywacja.
Odpalam aplikację Flex, przechodzę do VideoPass i klikam Odkryj Video Pass.
Aplikacja proponuje wybór jednej z 3 opcji.
Ja wybieram 1 dzień i klikam dalej. Nie mogę się oprzeć - cały dzień oglądania Netflixa w podróży bez przejmowania się transferem 🙂
Na aktywację Video Pass czekałem około minuty. Krótko, prawda?
Aplikacja o aktywacji "przepustki" powiadomiła mnie tylko w swojej zakładce, nie dostałem notyfikacji "popup" ani SMSa.
Testy rozpocząłem równo o godzinie 15.
Sprawdźmy stan mojego pakietu danych na początku aktywacji:
Wideo na drugim zrzucie to właśnie użycie danych z aplikacji, które wchodzą w skład Video Pass.
Tak na marginesie: Social media zajmują u mnie bardzo duży kawałek tortu, prawda? Tyle GB zostało zaoszczędzonych dzięki Social Pass bez dodatkowych opłat!
Na pierwszy ogień uruchomiłem Netflix i pobrałem kilka pozycji na później.
Przyznam szczerze, że sporo tego.
Po pobraniu wszystkich pozycji sprawdziłem stan GB w Flex. Żaden GB z mojego głównego pakietu danych nie został pobrany. Super sprawa w sytuacji gdy jesteśmy przed długim lotem i zapomnieliśmy o filmach do samolotu. Tylko za 5 zł możemy pożegnać nudę w kilka minut 🙂
Warto wspomnieć, że Video Pass działa również na dodatkowej karcie sim bez dodatkowych opłat, więc drugie urządzenie można przekazać bratu, siostrze, rodzicom lub znajomemu. Każdy może oglądać to, co lubi. ![]()
Drugiego dnia testowałem streaming na YouTube. Kto nie lubi zaglądać w różne zakątki świata? Ja wybrałem kamerki internetowe i w ruch poszły dwa urządzenia. Niestety, nie mogłem sprawdzić czy Video Pass nada się do prowadzenia własnych transmisji na YouTube. Aplikacja YouTube nie chciała się mnie słuchać i blokowała nadawanie po 30 sekundach zasłaniając się brakiem połączenia
.
Widok z kamer internetowych w Warszawie i w Londynie leciał cały dzień, gdy o godzinie 15 dostałem powiadomienie, że niestety mój Video Pass się skończył 😞
Powiadomienie było bardzo skuteczne(SMS i popup), dzięki temu wiedziałem, że oglądam dalej w zamian za gigabajty.
Na koniec kontrola pakietu:
Możecie zauważyć ubytek w głównym pakiecie. Jest on spowodowany tym, że oprócz Video Pass używałem Internetu do innych celów(zielony pasek Inne).
Podsumowując test:
Jakie to proste, prawda? 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy video Pass lub Music Pass działa tylko na urządzeniu, w którym jest karta? Czy jeśli udostępniam internet z komórki laptopowi, to Video i Music Pass będą działać???
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Sharuga Podnoszę rzuconą przez Ciebie rękawicę 🙂 Akurat chcę sobie dzisiaj obejrzeć coś na Netflixie a jestem poza Światłowodem 🙂
Kontrola pakietów:
Dam znać jutro co i jak 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Sharuga Specjalnie dla Ciebie oglądałem wczoraj i dzisiaj YouTube oraz Netflix na komputerze z wykorzystaniem Flexa w trybie hotspotu. Niestety nie mam na tę chwilę innego urządzenia np. SmartTV do testu.
Dobra wiadomość! Wszystko działa i jest rozliczane z Video Pass.
Oczywiście, musisz brać pod uwagę fakt, że Video Pass działa tylko na dane streamingownane. Ładowanie strony internetowej, obrazków, reklam jest rozliczane z podstawowej puli GB.
A teraz kontrola GB: