Nie można wyświetlić tego widżeta.

Modulowany głos w słuchawce

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1632
  • 13236
  • 2

Mam co prawda Dual Sim z LTE/5G z trybem pracy sieci SIM 1 FLEX 5G/LTE/3G/2G (automatyczne połączenie), natomiast w Love numer mam w sieciach komórkowych w trybie pracy sieci LTE/3G/2G.

Odbieranie z flexowego numeru, a potem sprawdzone testem odbieranie z numeru w OL, po powodzi jest na żenująco niskim poziomie. Przechodzę z kąta w kąt i mam trzy kreski, a mowa dzwoniącego jest jak modulowany i przerywany głos. Może mieć to związek z przełączaniem i wyłączaniem 3G, albo z ostatnią powodzią? Bo ktoś z rodziny powiedział mi, że ratowali na Śląsku BTS-y przed padnięciem. Ja się na tym nie znam, bo uczyłem się łączyć z kolegą z podwórka naszpanowanym sznurkiem w dwóch odległych puszkach. Tyle miałem wówczas do czynienia z tepsą😊 Coś ktoś w temacie? 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14102
  • 58048
  • 704

@bronzub To nie do końca tak...Każdy BTS jest zasilany i prądowo, i "internetowo", transmisyjnie...

Jeśli kilka wypadło po trasie, a były zasilane radiolinią (czyli kaskadowo połączenia kolejnych BTS-ów były realizowane radiolinią, bezprzewodowo), to równowaga w sieci została zachwiana. Stąd problemy tych ostatnich w łańcuszku transmisji.

Po powodzi należy się spodziewać i tego, że transmisja (nawet jak do BTS-a odbywa się przez łącze stałe-miedź czy światłowód), gdzieś tam też jest uszkodzona, czy ograniczona z powodów wody...To żywy organizm i jak coś wypadnie z trasy, to reszta cierpi. Poza tym wzmożony ruch w sieci, nienaturalne warunki atmosferyczne (woda i para wodna w otoczeniu) i szereg innych uwarunkowań może wpłynąć na transmisję.

Warto się rozeznać w otoczeniu nadajników, może pomyśleć o stałym łączu (nawet chwilowo mobilnym ma modemie stacjonarnym)...

Wszystko jedno-trzymamy kciuki za Twoją walkę ze skutkami żywiołów

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6

• 19469
  • 56355
  • 765

@bronzub były informacje podawane, że operatorzy na terenach powodziowych mają problemy z zalanymi/uszkodzonymi BTS-ami. Głównie to chodziło o brak zasilania i próby szybkiego przywrócenia działania BTS-ów. Być może jeszcze nie wszystko zostało poprawione, naprawione. Trzeba by było zasięgnąć informacji na infolinii o danym BTS-ie.

• 1632
  • 13236
  • 2

@ketrasaArtur , czyli te wszystkie pozalewane studzienki nie "kopią", a doprowadzają do modulacji głosu? To, co na masztach, zawsze jest testowane przez aurę i z tym się nie spotkałem, żeby (prócz pioruna w maszt) BTS padł. Jedynie osuszacze o dużej mocy, z tego co wiem od strażaków, ratują pozalewaną infrastrukturę. Mnie zresztą też proponowali agregat do osuszaczy, lecz bez stabilizatora napięcia, a u operatorów sieci moc musi być z nimi w osuszaczach. 

• 14102
  • 58048
  • 704

@bronzub To nie do końca tak...Każdy BTS jest zasilany i prądowo, i "internetowo", transmisyjnie...

Jeśli kilka wypadło po trasie, a były zasilane radiolinią (czyli kaskadowo połączenia kolejnych BTS-ów były realizowane radiolinią, bezprzewodowo), to równowaga w sieci została zachwiana. Stąd problemy tych ostatnich w łańcuszku transmisji.

Po powodzi należy się spodziewać i tego, że transmisja (nawet jak do BTS-a odbywa się przez łącze stałe-miedź czy światłowód), gdzieś tam też jest uszkodzona, czy ograniczona z powodów wody...To żywy organizm i jak coś wypadnie z trasy, to reszta cierpi. Poza tym wzmożony ruch w sieci, nienaturalne warunki atmosferyczne (woda i para wodna w otoczeniu) i szereg innych uwarunkowań może wpłynąć na transmisję.

Warto się rozeznać w otoczeniu nadajników, może pomyśleć o stałym łączu (nawet chwilowo mobilnym ma modemie stacjonarnym)...

Wszystko jedno-trzymamy kciuki za Twoją walkę ze skutkami żywiołów

• 1632
  • 13236
  • 2

@agat13 , czy ten Monster jest mi nadal do czegoś potrzebny? Zamilkłeś, a mnie dodatkowo wskoczyła ikonka 5G, a mimo to, coraz częściej to mnie nie słychać i latam po pokojach, żeby odbiór głosu (mój) był dobry. Dopiero jak wyłączę głośnik, to staruchowi parzy ucho i jest mi niewygodnie 😀

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6157
  • 25152
  • 211

Nie.

• 1632
  • 13236
  • 2

@j131 , krótko i na temat, więc pa, pa😊