Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Mam ograniczoną prędkość 5G po włączeniu UNLMTD w Orange Flex. Miał ktoś podobnie?

ROZWIĄZANE
Stopa1985
Poziom 17, Badacz Przestworzy
Solved!

Mam ograniczoną prędkość 5G po włączeniu UNLMTD w Orange Flex. Miał ktoś podobnie?

Witam.

Posiadam kartę główną umieszczoną w telefonie z 5G, oraz kartę dodatkową która znajduje się w modemie 5G umieszczonym na zewnątrz budynku. Prędkości jakie uzyskiwałem na telefonie w mieszkaniu to około 500 pobierania i 20 wysyłu, modem natomiast kręcił się w okolicy 700 pobierania i 120 wysyłu. Włączyłem na 7 dni UNLMTD. I tu zdziwienie. Prędkości na karcie głównej w telefonie bez zmian, prędkości na modemie otrzymały jakiś dziwny lejek, pobieranie i wysył to około 90. Konsultanci z Flex twierdzą że prędkości nie powinny się zmienić, nie wiedzą co się dzieje, resetowali w systemie ustawienia kart. Wymieniłem również kartę dodatkową, zero zmian. Sprawa została przekazana do techników, jak na razie 4 dzień i cisza. Miał ktoś z was podobną sytuację?

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
Stopa1985
Solution

Sytuacja jest taka że przyszła odpowiedź z orange, że wszystko jest ok Po tej odpowiedzi zrobiłem test i dziwnym trafem prędkości wróciły do normy, czyli mam mniej więcej 600-700 pobierania i 120 wysyłu za godzinę kończy mi się nielimitowana opcja, więc przedłużę ją i zobaczymy co się będzie działo.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

27 ODPOW. 27
agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@Stopa1985Od modemu zewnętrznego do urządzenia biegnie kabel ethernet? Może z jakiegoś cudownego zrządzenia z Gbeth zmienił status na fast ethernet, na co wskazywałyby prędkości rzędu 90Mb/sek. To taka teoria do sprawdzenia zanim sprawdzisz resztę ustawień

IreneuszCD
Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny

@Stopa1985 włączając bez limitu GB, zakładam że karta SIM z modemu bardzo aktywnie pracowała i generowała spore obciążenie nadajnika 5G, nadajniki LTE czy 5G mają specjalny algorytm, który ogranicza prędkości by inni też mogli korzystać z 5G czy LTE, nadajnik ma ograniczoną przepustowość i warto mieć to na uwadze, internet 5G to nie światłowód niestety.

Flex nie stosuje lejka raczej i tam bym problemów się nie dopatrywał, mniej ściągać z sieci i powróci poprzednia prędkość.

Stopa1985

urządzenie z laptopem połączone poprzez ethernet. Tylko dziwi mnie to że żadne ustawienia nie był zmieniane, dopiero włączenie UNLMTD zmieniło prędkość Sygnał doskonały na paśmie n78

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@Stopa1985Wiem, że to zbieg okoliczności być może, ale i ten trop trzeba sprawdzić...zerknij w ustawieniach karty sieciowej jaki typ (prędkość) połączenia masz po eth

Highlighted
Stopa1985

@IreneuszCD nic nie było ściągane miałem problem z internetem od vectry i potrzebowałem neta do grania w wot kiedy oferta bez limitu była nieaktywna miałem więcej pobierania na paśmie n78 dla sprawdzenia prędkości i wtedy nie było ograniczenia prędkości. mogłem sobie na to pozwolić bo okazało się że zebrałem ponad 200 giga więc można było poszaleć. Podejrzewam raczej że system orange coś ogranicza. Od 2 dni jadę cały czas na necie z vectry a modem mam podpięty do drugiego laptopa celem kontroli prędkości, przez 2 dni nie korzystałem z neta od orange i prędkości nadal są rzędu 90

IreneuszCD
Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny

@Stopa1985  zgłoszenie zrobić, coś jest nie tak z kartą SIM modemu, jeśli telefon z 5G działa szybciej, lejka nie ma, skoro prawie nie korzystałeś z internetu mobilnego na modemie 5G.

Stopa1985

Wiadomość zawiera hiperłącze

@agat13 masz rację, prędkość karty w laptopie zmieniła się na 100 ale po przełączeniu w ustawieniach na 1GB nie widzi połączenia z siecią. Zaraz sprawdzę jak to będzie się miało kiedy sygnał puszczę przez router 

@IreneuszCD karta była wymieniona, o czym wspomniałem w poście, @agat13 miał rację ustawienie karty w laptopie się zmieniło, ale już podpiąłem przez router i zaraz będę testował 

@agat13 po podłączeniu przez router karta w laptopie zmieniła się na 1000 ale nadal prędkość neta jest wysokości 90.

Samotnick
Poziom 36, Nawigator Galaktyczny

Ja już się pogubiłem jak masz to wszystko podłączone. Jeżeli jesteś pewien okablowania to przełóż jeszcze kartę z telefonu do routera. Bo kartę do routera sprawdziłeś w telefonie?

Stopa1985

@Samotnick okablowanie jest ok, na co dzień podpięte do routera i działa normalnie, zmiana karty nic nie daj. Moim zdaniem, nadajnik wykrywa modem i zbija mu prędkość