Brak wsparcia dla WiFi calling w UE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 124
  • 458
  • 5

W Flex jedynie, co nie działa w porównaniu z innymi tarfyami (Orange abonament lub u innych operatorów) jest odbieranie połączeń po WiFi Calling poza UE, jeśli nie mamy wykupionego pakietu.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4562
  • 22963
  • 107

@t3tri5napisał(-a)

Chyba nie na tym polega usługa Wifi Calling żeby dokupować do niej dodatkowy sprzęt i zestawiać tunele do Polski.

Zwłaszcza że u innych operatorów działa to dobrze poza UE.

Za darmo to nic nie ma 🙂 Jeden operator uczciwe pokaże koszty, inny sobie odbije z nawiązką w innych okolicznościach . 

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10125
  • 42650
  • 351

Nie chodzi o żadne specyficzne połączenia. WiFi calling po prostu nie było w stanie nawiązać żadnego połączenia. Ani na numer szwedzki, ani na numer polski, znajdujący się w roamingu (koleżanka siedziała obok mnie).
Nie chodzi mi o to że ta usługa nie działa, choć mogłoby to faktycznie być wprost gdzieś napisane. Nie miałem żadnego problemu z wykonaniem tego samego połączenia całkowicie za darmo po wyłączeniu WiFi.
Chodzi mi wyłącznie o to, że pojawia się absurdalny komunikat informujący o niemożliwości wykonywania połączeń bez wykupienia pakietu. Ten komunikat nie sugeruje w ogóle że chodzi o WiFi. To jest niebezpieczne, ponieważ w sytuacji stresowej za granicą łatwo przeoczyć fakt że jest się w zasięgu WiFi i ma się (domyślnie) włączone WiFi calling i wszystko to akurat wtedy gdy trzeba koniecznie jakieś połączenie wykonać. Oczekiwałbym zwrotnej informacji typu: "wyłącz WiFi" a nie "wykup pakiet".

W dodatku Orange twierdzi że to powinno działać - przynajmniej na AMA o Flex tak to było artykułowane. Ergo: to nie jest ficzer, to jest bug.

• 124
  • 458
  • 5

We wcześniejszym poście pisałeś, że nie dzwoniłeś do Polski (odczytałem to jako "nie na polskie numery"):

@j131napisał(-a)

[...]

A  i nie chodzi o połączenia do Polski. Do Polski nie dzwoniłem i już nie sprawdzę.

Dlatego szukałem możliwego wyjaśnienia w tym, że nie działają połączenia na numery spoza Polski. 

Edit: Nie doczytałem Twojego późniejszego postu o próbach połączenia z wykorzystaniem WiFi lotniskowego. 

W WiFi Calling połączenia powinny działać na tych samych zasadach, jak gdy telefon jest zalogowany do sieci Orange PL (z wyjątkiem przychodzących poza UE).

Dawno nie korzystałem z WiFi Calling w UE, ale w kilku krajach poza UE połączenia wychodzące do Polski działały mi bez zarzutu - ostatnio w ten weekend. 

Może jest to rzecz do sprawdzenia przez dział techniczny Orange, bo ewidentnie u Ciebie nie działa to jak powinno? 

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 14
  • 45
  • 0

Ja też potwierdzam że u mnie zawsze przez Wifi Calling połączenia działały ( jeśli tylko lokalne restrykcje nie blokowały połączeń VoIP).

Niestety potwierdzam też, że przychodzące połączenia przez Wifi Calling wymagają kupionego pakietu minut poza UE.

Dużo podróżuje i mam sporo okazji do testowania.

Jedyny problem jaki miałem to taki, że jeśli już kupiłem pakiet minut to został on "zjadany" w trakcie połączeń przychodzących także przez Wifi Calling, ale to pewnie wynika z systemu bilingowej który traktuje to jako zwykle połączenie GSM (widać to po oznaczeniach połączeń na billingu).

• 124
  • 458
  • 5

@t3tri5napisał(-a)

Jedyny problem jaki miałem to taki, że jeśli już kupiłem pakiet minut to został on "zjadany" w trakcie połączeń przychodzących także przez Wifi Calling, ale to pewnie wynika z systemu bilingowej który traktuje to jako zwykle połączenie GSM (widać to po oznaczeniach połączeń na billingu).

I to jest niestety ogromna wada Flex, aż dziwne, że nie da się tego poprawić. VPN na Polskę nie wystarczy, bo operator określa "położenie" karty SIM na podstawie ostatnio zalogowanej sieci i w hipotetycznej sytuacji, w której wróci się spoza UE i zestawi już w Polsce połączenie przychodzące przez WiFi Calling, ale bez wcześniejszego połączenia z siecią macierzystą, zostaniemy za to połączenie skasowani...

• 10125
  • 42650
  • 351

No dobrze, powiedzmy że to iż w moim przypadku połączenia wychodzące przez WiFi calling + roaming nie chciały się zestawić to wina takiej a nie innej konfiguracji akurat tych WiFi do których byłem zalogowany. To całkiem możliwe, i poza kontrolą Orange, nie mam o to pretensji. Tym bardziej że inni piszą że "im działa" - więc to jest nawet jakoś tam prawdopodobne.
To co jest istotą problemu to wysłanie bezsensownego SMSa przez Orange w tej sytuacji. Obejściem problemu nie jest to co SMS sugeruje, czyli wykupienie pakietu, tylko wyłączenie opcji albo WiFi w telefonie. Wykupienie pakietu nic by nie zmieniło, i tak nie dałoby się nawiązać tego połączenia. O to tylko mam pretensję.

• 124
  • 458
  • 5

@j131napisał(-a)
To co jest istotą problemu to wysłanie bezsensownego SMSa przez Orange w tej sytuacji. Obejściem problemu nie jest to co SMS sugeruje, czyli wykupienie pakietu, tylko wyłączenie opcji albo WiFi w telefonie. Wykupienie pakietu nic by nie zmieniło, i tak nie dałoby się nawiązać tego połączenia. O to tylko mam pretensję.

Czy takiego SMSa otrzymałeś również przy próbie połączenia na numer polski? Jeśli tak, faktycznie jest to bezsensowne. 

• 10125
  • 42650
  • 351

Nie wiem której próby ten SMS dotyczył. Nawet jeśli dotyczył telefonu na szwedzki numer to też był bezsensowny, bo kiedy wyłączyłem WiFi to się normalnie od razu dodzwoniłem. Za darmo, bez pakietu. Mam jeszcze tego SMSa i oczywiście mogę to skorelować z logiem połączeń... No OK - to była próba połączenia z numerem szwedzkim (czyli międzynarodowym), ale w logu figuruje jako "anulowana". Zaraz w tej samej minucie jest normalne zrealizowane połączenie na ten sam numer, bez WiFi. Tak samo anulowano później połączenie na numer polski, w tym wypadku kolejny SMS nie przyszedł. Tak czy siak - to nie powinno tak wyglądać.

• 124
  • 458
  • 5

Niestety to ma sens: przy użyciu WiFi Calling dzwonisz jak z Polski, co znaczy, że połączenie do Szwecji jest traktowane jak międzynarodowe i wymaga pakietu. Gdy rozłączyłeś się w WiFi, połączenie do Szwecji stało się bezpłatne zgodnie z regulacjami UE. 

Czy operator mógłby to sygnalizować w inny sposób? Być może tak, wtedy treść wiadomości musiałaby być uzależniona od sieci, do której jest zalogowany telefon. A być może byłoby to zbyt skomplikowane, aby wdrożyć bez potykania się o większe problemy i nieporozumienia. 

U siebie stosuję taką zasadę, żeby podróżując do UE wyłączyć WiFi Calling - wtedy połączenia do Polski i UE są na pewno bezpłatne. W kraju i poza UE WiFi Calling załączony. 🙂