- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak wsparcia dla WiFi calling w UE
W Flex jedynie, co nie działa w porównaniu z innymi tarfyami (Orange abonament lub u innych operatorów) jest odbieranie połączeń po WiFi Calling poza UE, jeśli nie mamy wykupionego pakietu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@t3tri5napisał(-a)Chyba nie na tym polega usługa Wifi Calling żeby dokupować do niej dodatkowy sprzęt i zestawiać tunele do Polski.
Zwłaszcza że u innych operatorów działa to dobrze poza UE.
Za darmo to nic nie ma 🙂 Jeden operator uczciwe pokaże koszty, inny sobie odbije z nawiązką w innych okolicznościach .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie chodzi o żadne specyficzne połączenia. WiFi calling po prostu nie było w stanie nawiązać żadnego połączenia. Ani na numer szwedzki, ani na numer polski, znajdujący się w roamingu (koleżanka siedziała obok mnie).
Nie chodzi mi o to że ta usługa nie działa, choć mogłoby to faktycznie być wprost gdzieś napisane. Nie miałem żadnego problemu z wykonaniem tego samego połączenia całkowicie za darmo po wyłączeniu WiFi.
Chodzi mi wyłącznie o to, że pojawia się absurdalny komunikat informujący o niemożliwości wykonywania połączeń bez wykupienia pakietu. Ten komunikat nie sugeruje w ogóle że chodzi o WiFi. To jest niebezpieczne, ponieważ w sytuacji stresowej za granicą łatwo przeoczyć fakt że jest się w zasięgu WiFi i ma się (domyślnie) włączone WiFi calling i wszystko to akurat wtedy gdy trzeba koniecznie jakieś połączenie wykonać. Oczekiwałbym zwrotnej informacji typu: "wyłącz WiFi" a nie "wykup pakiet".
W dodatku Orange twierdzi że to powinno działać - przynajmniej na AMA o Flex tak to było artykułowane. Ergo: to nie jest ficzer, to jest bug.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
We wcześniejszym poście pisałeś, że nie dzwoniłeś do Polski (odczytałem to jako "nie na polskie numery"):
@j131napisał(-a)[...]
A i nie chodzi o połączenia do Polski. Do Polski nie dzwoniłem i już nie sprawdzę.
Dlatego szukałem możliwego wyjaśnienia w tym, że nie działają połączenia na numery spoza Polski.
Edit: Nie doczytałem Twojego późniejszego postu o próbach połączenia z wykorzystaniem WiFi lotniskowego.
W WiFi Calling połączenia powinny działać na tych samych zasadach, jak gdy telefon jest zalogowany do sieci Orange PL (z wyjątkiem przychodzących poza UE).
Dawno nie korzystałem z WiFi Calling w UE, ale w kilku krajach poza UE połączenia wychodzące do Polski działały mi bez zarzutu - ostatnio w ten weekend.
Może jest to rzecz do sprawdzenia przez dział techniczny Orange, bo ewidentnie u Ciebie nie działa to jak powinno?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja też potwierdzam że u mnie zawsze przez Wifi Calling połączenia działały ( jeśli tylko lokalne restrykcje nie blokowały połączeń VoIP).
Niestety potwierdzam też, że przychodzące połączenia przez Wifi Calling wymagają kupionego pakietu minut poza UE.
Dużo podróżuje i mam sporo okazji do testowania.
Jedyny problem jaki miałem to taki, że jeśli już kupiłem pakiet minut to został on "zjadany" w trakcie połączeń przychodzących także przez Wifi Calling, ale to pewnie wynika z systemu bilingowej który traktuje to jako zwykle połączenie GSM (widać to po oznaczeniach połączeń na billingu).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@t3tri5napisał(-a)Jedyny problem jaki miałem to taki, że jeśli już kupiłem pakiet minut to został on "zjadany" w trakcie połączeń przychodzących także przez Wifi Calling, ale to pewnie wynika z systemu bilingowej który traktuje to jako zwykle połączenie GSM (widać to po oznaczeniach połączeń na billingu).
I to jest niestety ogromna wada Flex, aż dziwne, że nie da się tego poprawić. VPN na Polskę nie wystarczy, bo operator określa "położenie" karty SIM na podstawie ostatnio zalogowanej sieci i w hipotetycznej sytuacji, w której wróci się spoza UE i zestawi już w Polsce połączenie przychodzące przez WiFi Calling, ale bez wcześniejszego połączenia z siecią macierzystą, zostaniemy za to połączenie skasowani...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To co jest istotą problemu to wysłanie bezsensownego SMSa przez Orange w tej sytuacji. Obejściem problemu nie jest to co SMS sugeruje, czyli wykupienie pakietu, tylko wyłączenie opcji albo WiFi w telefonie. Wykupienie pakietu nic by nie zmieniło, i tak nie dałoby się nawiązać tego połączenia. O to tylko mam pretensję.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)
To co jest istotą problemu to wysłanie bezsensownego SMSa przez Orange w tej sytuacji. Obejściem problemu nie jest to co SMS sugeruje, czyli wykupienie pakietu, tylko wyłączenie opcji albo WiFi w telefonie. Wykupienie pakietu nic by nie zmieniło, i tak nie dałoby się nawiązać tego połączenia. O to tylko mam pretensję.
Czy takiego SMSa otrzymałeś również przy próbie połączenia na numer polski? Jeśli tak, faktycznie jest to bezsensowne.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »