Nie można wyświetlić tego widżeta.

Nowa prędkość światłowodu - 2 Gb/s

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14830
  • 60877
  • 753

@IreuNAlt2  z opisu tegoż rozporządzenia. Spodziewasz się, że podam przykłady wpływu obcych ONT na sieć? Zapewniam, że były takowe...

Jak dla mnie wszyscy mogą podłączać wszystko, do czasu...

Wszystko zależy od miejsca siedzenia ...

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 1263
  • 5155
  • 26

Kiedyś, na fizyce był taki dział "Optyka". Dość fajny, lekki i przyjemny. Można było podwyższyć sobie ocenę, bez większego wysiłku, a wystarczyło uważać na lekcji. Ktoś, kto twierdzi, że nie da się zakłócić sieci optycznej, najwyraźniej na lekcji nie uważał.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 620
  • 1207
  • 4

@j131zgodziłbym się w 100% gdyby tylko do każdej usługi można było dostać ONT - sytuacja byłaby czysta. Operator odpowiada do ONT a reszta - hulaj dusza.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7215
  • 29488
  • 232

Też bym wolał żeby tak było.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 37
  • 98
  • 0

Dobra bo Wy teraz mieszacie, rozporządzenie które i ja cytowałem tyczy się możliwości swobodnego wyboru i używania urządzenia końcowego i o ile ONT może (a nawet powinien) być narzucony przez operator (bo swoim ONT jednak łatwiej rozpieprzyć sieć operatora jeśli ten nie jest zgodny z OLT) i sam ONT można traktować jako element sieci tak jeśli chodzi o router to nie ma obowiązku wykonywania routingu i NAT przez urządzenie dostawcy, każdy ma prawo robić NAT na swoim routerze więc jeśli dostawca zapewnia jedynie ONT z wbudowanym routerem to ma obowiązek zapewnić możliwość przełączenia routera w tryb bridge aby router ISP był transparentny dzięki czemu będzie można użyć swojego routera bez przeszkód i ograniczeń. Tylko tyle i aż tyle

• 14830
  • 60877
  • 753

@MrPepka  a ja uważam, że nawet głupi powód braku w ofercie ONT na 10Gb/sek uzna operator jako wytłumaczenie tego "ograniczenia". W sumie kto zmusi, aby firma musiała cokolwiek świadczyć spoza swojej oferty? To jednak tylko moje zdanie i i tak prawnicy operatora będą sobie tym głowę łamać. Nie mój ból.... 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 37
  • 98
  • 0

@agat13 Na ostatnim AMA Orange jednak mi przyznał rację twierdząc, że problem został zaadresowany do organizacji i, że zostanie wypracowane rozwiązanie dla klientów indywidualnych. Co do tego co piszesz - nie rozumiesz przepisów na które się powołuję. Operator w takim necie FTTH (i w każdej innej technologii też) ma obowiązek zapewnić urządzenie które dostarcza dostęp do internetu (w tym przypadku chodzi o sam ONT). I tu jest całe clou tego problemu bo przy prędkościach powyżej 1 Gb Orange dostarcza jedyne urządzenie czyli FB10 które jest kombajnem (ONT z wbudowanym routerem). Całe clou problemu polega na tym, że nie da się wyłączyć funkcjonalności routera w FB10 czyli operator zmusza swoich klientów do używania swojego routera i funkcjonalności w nim bo tego FB10 nie da się pominąć ani przełączyć jego trybu pracy aby był samym ONT. Na szczęście Orange na ostatnim AMA przyznało mi rację więc mam nadzieję, że faktycznie naprawią ten problem i albo dadzą osobny ONT do prędkości powyżej 1 Gb albo umożliwią przełączenie FB10 w tryb bridge 🙂

• 14830
  • 60877
  • 753

@MrPepka  czego życzę wszystkim, którzy muszą mieć własne urządzenia 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2433
  • 9353
  • 36

@MrPepkanapisał(-a)

FB10 nie da się pominąć ani przełączyć jego trybu pracy aby był samym ONT. Na szczęście Orange na ostatnim AMA przyznało mi rację więc mam nadzieję, że faktycznie naprawią ten problem

wow! miałbym pomysła zaliczonego