- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
sim-swap albo coś gorszego?
Dziś w ciągu dnia na mój numer w ofnk dzwoniło (a raczej "oddzwaniało") kilka osób z informacją, że dzwoniono do nich z tego numeru z informacją o problemie z przesyłką olx (czyli typowe naciąganie). Wyraźnie zaznaczę, że do nikogo nie dzwoniłem. W historii połączeń nic nie ma. Co z tym fantem zrobić? Zawracać głowę operatorowi czy pisać w innej miejsce - jakie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@spiro Przy wykorzystaniu z odpowiedniej apki czy bramki można nadpisać przypadkowy numer, który się będzie identyfikował odbiorcy połączenia. Do zdecydowanie naciąganie i wyłudzenia.
Niestety tylko przez zgłoszenie na policję współdziałająca z operatorem możesz próbować namierzyć "dowcipnisia". Zgaduję jednak, że służby odpowiedzą Ci, że to "niska szkodliwość społeczna czynu", skoro nie straciłeś milionów...i nie jesteś VIP-em 🙂
Myślę, że nie warto ścigać, ale warto zgłosić, abyś był "czysty" jak ktoś się złapie i poda Twój numer jako dzwoniący...
Do tego warto zanotować z jakich numerów do Ciebie oddzwaniano, tak dla porządku
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@spiro Może to był CLI Spoofing. Miejmy nadzieję, że będzie bezpieczniej https://niebezpiecznik.pl/post/rusza-dno-czyli-ustawa-anty-spoofingowa/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Okazuje się, że mój numer jest dość podobny do numeru infolinii inpostu. Oszust dzwoni do sprzedającego i namawia żeby opłacić zamówienie z kurierem wysyłając jednocześnie linki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@spironapisał(-a)Okazuje się, że mój numer jest dość podobny do numeru infolinii inpostu. Oszust dzwoni do sprzedającego i namawia żeby opłacić zamówienie z kurierem wysyłając jednocześnie linki.
dzwoni używając mojego numeru, czyli spoofing 😞
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@IreneuszCD orange wie o takich sytuacjach, ale ze względu na techniczne uwarunkowania (połączenia z zagranicy) nic z tym na razie nie może zrobić. Można próbować zgłosić to do cert w orange. Próbować - ponieważ system przyjmujący zgłoszenia akceptuje tylko załączniki bez możliwości wpisania tekstu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@spiro ważne, aby zgłosić z powodu następstw prawnych, skoro j tak nic nie możesz zrobić
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@spiro Ciekawe czy używa Twojego numeru przez pomyłkę czy też specjalnie wybrał podobny do infolinii, nieszczęśliwie Twój, by ludzie nie oddzwaniali do przewoźnika i sprawa wyszła na jaw trochę później.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Był podawany również jako kontakt do dpd.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »