Nie można wyświetlić tego widżeta.

okradają moje konto w Orange

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 363
  • 1502
  • 6

@Janhalbnapisał(-a)

@ketrasaArturnapisał(-a)

Czasami jakiś serwis płatny uruchamia się nieświadomie, po przez kliknięcie np. na reklamę w smartfonie, a później dziwienie.

Dokładnie o tym mówię. Operator mógłby tę możliwość w prosty sposób zablokować.

I znajdzie się ktoś kto może chcieć z tego korzystać i nie spodoba mu się, że operator bez pytania mu taką możliwość zablokował...

Ale nic by nie stało na przeszkodzie, żeby blokady były domyślnie włączone i w razie potrzeby należałoby je samodzielnie zdjąć.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19546
  • 56572
  • 768

@Janhalb mógłby zablokować, natomiast udostępnia tylko narzędzia, które niestety, ale trzeba samodzielnie aktywować. Osobiście co jakiś czas sprawdzam, czy nadal mam pozakładane blokady.

@Ianus72 osobiście bym był zadowolony, jeśli Orange od razu domyślnie zakłada blokady. Był jakiś moment, że na usługi premium Orange od razu założył blokady po aktywacji startera.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 461
  • 1191
  • 13

@Ianus72 

Jak widać - po wielu historiach - te możliwości nie do końca są skuteczne. Powtórzę: zwłaszcza np, w przypadku osób starszych, które słabiej orientują się w cyfrowy świecie i związanych z nim zagrożeniach.

Podałem banalnie prosty sposób, w jaki operator (każdy, nie tylko Orange) mógłby ten problem zlikwidować. prosty, czytelny, wyświetlany komunikat.

Ale operatorzy tego nie robią z prostego powodu: bo im na tym nie zależy. Bo na usługach premium operatora także zarabiają.

• 461
  • 1191
  • 13

@Ianus72napisał(-a)I znajdzie się ktoś kto może chcieć z tego korzystać i nie spodoba mu się, że operator bez pytania mu taką możliwość zablokował...

Dlatego napisałem "…jeśli już". I dlatego proponuję inne rozwiązanie. 

• 363
  • 1502
  • 6

@Janhalb napisał(-a)I Dlatego napisałem "…jeśli już". I dlatego proponuję inne rozwiązanie

To może zgłoś to w pomysłach...? Zobaczymy jaka będzie reakcja...

• 461
  • 1191
  • 13

Mam dziwne wrażenie (choć pamięć może mnie mylić…), że zgłaszałem ten pomysł już dane parę lat temu, przy okazji jeden z wcześniejszych tęgo typu historii.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 336
  • 2152
  • 0

Pomysły były ale... widocznie cele biznesowe są ważniejsze 😉

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2281
  • 8629
  • 33

Januszex

• 363
  • 1502
  • 6

@pirenejnapisał(-a)

Januszex

co?

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2326
  • 12897
  • 62

Co śmieszne mnie też na 15 zł próbowała aplikacja oskubać 😎

Telefon co używałem nie miał skanera kodów, zainstalowałem i zaraz wyskoczył kod SMS, prenumerata gier, ale usługa umarła na starcie, bo SIM prepaid i aktywna blokada na wszystkie usługi premium, dodatkowo limit na takie usługi 0 zł 😃

Więc można oskubać klienta, nawet przy instalacji aplikacji ze sklepu Google Play, bardzo niecny proceder i niby Google chroni tak dobrze klientów, ścienna i tyle.

Jeśli się nie mylę, to ta aplikacja ☹️

Screenshot_20241112-211722.png