Nie można wyświetlić tego widżeta.

Usługa Lokalizator - nie narusza ona prywatności?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 400
  • 1476
  • 1

Witam wszystkich. 

Czy taki lokalizator nie narusza intymności i prywatności po włączeniu?

*Post wydzieliłem z tematu "Prezent na kartę w pierwszą środę miesiąca" - moderator Wojciech.

11 ODPOW. 11

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2385
  • 13160
  • 63

@jan1 jeśli rodzic to aktywuje dziecku < to nie 😉

Jak żona mężowi czy odwrotnie<> to już tak 😉

Usługa jest zgodna z naszym prawem i nie narusza prywatności, zresztą by działała, trzeba wyrazić na to zgodę!

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14234
  • 58503
  • 709

@jan1 W regulaminie usługi jest jasno określona zależność pomiędzy Obserwującym, a obserwowanym i stosowne zgody. Nie ma więc mowy o łamaniu jakiejkolwiek prywatności...

"Dziecko osoba, która nie ukończyła 18. roku życia, której rodzicem lub opiekunem prawnym jest Użytkownik, który:
a. Wyraził zgodę na lokalizowanie karty SIM powierzonej wraz z telefonem Dziecku zgodnie z informacją zawartą
w Udzieleniu/wycofaniu zgody na lokalizację oraz informowanie o wyrażonych zgodach”,

b. Przekazał tej osobie Urządzenie GPS; lub

b) Bliski osoba, która ukończyła 18. rok życia i:

a. Wyraziła zgodę na lokalizowanie użytkowanej przez siebie karty SIM i na udostępnienie jej Danych o lokalizacji zgodnie z
informacją zawartą w „Udzieleniu/wycofaniu zgody na lokalizację oraz informowanie o wyrażonych zgodach”,

b. Korzysta za jej uprzednio wyrażoną zgodą z Urządzenia GPS lokalizowanego przez Użytkownika"

Poza tym jest jasna informacja kto i jak przetwarza dane osobowe, a więc jeśli nie chcemy ich udostępniać, nie zamawiajmy tej usługi. Coś za coś...Myślę, że od strony prawnej sama usługa została odpowiedni przebadana i zabezpieczona.

• 400
  • 1476
  • 1

Witam ponownie. 

@agat13,  @IreneuszCD  dziękuję za ustosunkowanie się do mojego pytania  , ale z tym zabezpieczeniem i brakiem zgody  na przetwarzanie moich danych , to bym polemizował , bo jak ja takiej  nie  udzieliłem , to kto  mnie  " sprzedał "  moje dane , mój numer telefonu dzwoniącym telemarketerom  w bardzo zróżnicowanych tematach rozmowy ? W jaki sposób uzyskali moje  namiary  bez mojej zgody ?

• 2385
  • 13160
  • 63

@jan1 telemarketerzy mają różne kanały skąd zbierają nr i dane, nie legalnie wypływają od operatorów czy poradni, RODO niby jest a faktycznie go nie ma, więc jedyna opcja to zlikwidować nr telefonu, dane jednak w sieci będą nadal, ostatnio był poważny wyciek danych i haseł, więc wesoło nie jest, na to jednak lekarstwa nie ma.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14234
  • 58503
  • 709

@jan1 Jeśli chodzi o lokalizator, to usługa jest legalna i bazuje na odpowiednich zgodach. Zarówno osoby lokalizującej jak i lokalizowanej. To nie może być lewizna 🙂

Co zaś się tyczy marketerów? Bazy danych pozyskiwane przy legalnych rejestracjach i w czasie zakupów czy ankiet są wykorzystywane...To wiadomo i z tym się walczyć nie da. Każdy dziś otrzymuje dziesiątki propozycji miesięcznie. Ja je eliminuję dając odpowiedzi wykluczające współpracę i blokując numery w apce telefonu...Na to nic nie poradzisz, ale możesz żądać wykreślenia z bazy danych, a do tego trzeba odebrać rozmowę 🙂

• 2385
  • 13160
  • 63

@jan1 ja bym się na twoim miejscu, nie bał telemarketerów, bo mają twój numer i czasem Nazwisko i imię, ale wyciekło sporo danych z banków i to jest zagrożenie, bo może ktoś kredyt w banku zrobić, niestety na razie, nie da się zastrzec dowodu osobistego, to mnie wkurza najbardziej i tylko czekam, aż komornik łapę na domu postawi.

• 400
  • 1476
  • 1

@IreneuszCD  i @agat13 

Ja nie podważam legalności  lokalizatora , a  dzwoniacych telemarketerów blokuję  z pozycji smartfona , widzę  jednak łatwe pozyskiwanie danych osobistych  (obowiązuje RODO ) bez wiedzy zainteresowanej osoby , np.

przy załatwieniu różnych spraw w urzędach czesto podaję swój nr PESEL  , a jak ktoś na ten mój pesel , bez mojej wiedzy weżmie na mnie pożyczkę to kto ją wtedy będzie spłacać?

Pozdrawiam. 

• 2385
  • 13160
  • 63

@jan1 na PESEL pożyczki nie dostanie, ale mając komplet danych > to już tak 😉

Telemarketerów też blokuję, wszystkie nieznane numery są wykluczone i mam ciszę 😉

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32779
  • 38791
  • 1388

Dane można pozyskiwać wszędzie: oddziały położnicze, placówki medyczne, parafie i inne związki wyznaniowe, stowarzyszenia NGO, prywatne szkoły dla dorosłych, firmy parabankowe, operatorzy telekomunikacyjni też gdy ktoś korzysta z rabatu z tego tytułu.
Jeśli chcesz wiedzieć skąd ktoś ma dane, to jeśli firma przestrzega tzw. dobrych praktyk SMB to osoba dzwoniąca powinna Ci podać dane brokera - w sensie gdzie kupiła Twoje dane.