Nie można wyświetlić tego widżeta.

Udostępnianie numeru przez Orange stronom trzecim - wejdę na stronę i otrzymuję SMS z PINem

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1749
  • 7591
  • 61

Udostępnianie numeru przez Orange stronom trzecim

@IreneuszCDnapisał(-a)

Zewnętrzne strony widzą twoje IP, na danych mobilnych też numer telefonu, operatorzy tego nie blokują, jak ci to nie pasuje

Nie ma możliwości aby z transmisji danych wyciągnąć numer telefonu bezpośrednio. Nie ma takiego API. Może to się odbywać ale to operator ma takie informacje i tylko operator może wystawić usługę (serwis) która pozwala identyfikować IP z numerem telefonu. 

Wyobraźmy sobie że wystarczy że wystawię prostą stronę internetową która zacznie zbierać numery (oczywiście bez podawania manualnie tych numerów na stronie przez użytkowników) a potem z taką bazą mogę robić co chcę - nie jest to możliwe. Podoba mi się dziewczyna, nie chce dać mi numeru, socjotechnicznie skłaniam ją aby odwiedziła jakąś moją stronę i... mam jej numer telefonu? No nie. Co najwyżej mam jej adres IP o ile nie używa VPNa, proxy bo wtedy mam IP ale nie docelowy. I co najwyżej mam ten adres IP do następnej sesji bo pewnie ma zmienne IP. 🙂  

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1782
  • 6266
  • 71

Interesujący temat związany z ogólnie pojętą anonimowością w sieci.

Wykonałbym test na zupełnie nowej karcie włożonej do routera.

Połączyłbym się z routerem z terminala z jakimś systemem Live Linux uruchamianym z DVD lub USB.

Sprawdziłbym czy ze wspominanej strony w ogóle da  się  w sensowny sposób korzystać.

Jak da się korzystać, to czy na router przyjdzie SMS?

PS.

Testować można startówki innych operatorów.

• 2303
  • 12771
  • 60

@tolek da się wyciągnąć numer, prosty skrypt na portalu i potem wysłać IP z zapytaniem o numer do operatora, ba serwisy płatne i premium usługi, mają z operatorami umowy, więc wyciągnięcie numeru nie jest problemem.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 56
  • 0

@IreneuszCD  wiem jak to działa w śledztwach kryminalnych i nie jest tak, jak piszesz - "IP z zapytaniem o numer do operatora", bo takie dane nie są udostępniane Kowalskiemu na zapytanie i ze względu na natowanie, bardzo często trzeba te informacje korelować z czasem, portami źródłowymi i docelowymi, aby zdobyć jakieś wartościowe dane.

Po drugie, jeśli serwis nie jest hostowany na IPv6, a np. rzeczony serwis nie jest, to mało prawdopodobne, żeby widzieli po swojej stronie rzeczywisty adres IP endusera (  jeśli user ma IPv4, to wielu userów jest maskowanych jednym adresem, a jeśli ma IPv6, to połączenie i tak musi maskowane do wspólnego IPv4 wielu userów.) Tu musi być ekstra mechanizm, który np. taguje połączenie dodatkowymi nagłówkami.  Zgadzam się co do umów i wszystko na to wskazuje, tylko jeszcze raz zaznaczam, że to jest bardzo nieczysta gra - co innego gdyby operator sam takie serwisy świadczył i umożliwiał ową identyfikację w ramach własnej sieci, udostępnianie numeru MSIDSN na żywo w korelacji z połączeniem internetowym firmom trzecim to praktyka, której powinien przyjrzeć się UOKIK. Szczególnie, że w internecie można znaleźć trochę opisów reklamacji takich subskrybcji, gdzie operator udaje  Greka.

• 2303
  • 12771
  • 60

Wszędzie rozbija się o kasę i operator też chce zarobić. Klient musi być ostrożny, Ja mam to na uwadze i ostrożny jestem, na razie nic ekstra nie zapłaciłem, omijam takie portale jak w temacie, mam włączone wszystkie blokady i sprawdzam czy aktywne co sesja, licho nie śpi. Można zgłaszać ten proceder, ale to walka z wiatrakami, jedna firma zniknie, powstanie inna 😉

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1632
  • 13236
  • 2

@saddamus , jeśli dobrze czytałem Twoje posty, to mam pytanie: czy skorzystałeś kiedykolwiek z usług cyfrowych Justpay, będąc w sieci Orange, albo innej? Proste pytanie i odpowiedz-tak lub nie.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 56
  • 0

@IreneuszCD operator ma zarabiać na legitnych usługach. Jeśli nawiązuje współpracę z serwisami, które są zorientowane na wyłudzanie, to naraża swoich uzytkowników na niebezpieczeństwo i to na kilku płaszczyznach. Trzeba być czujnym, ale trzeba sobie też zdawać sprawę, że są użytkownicy technicznie mniej rozgarnięci, a taki model subskrybcji to aktywne działanie w kierunku wystawiania takich userów na zagrożenie.

• 1749
  • 7591
  • 61

@IreneuszCDnapisał(-a)

@tolek da się wyciągnąć numer, prosty skrypt na portalu i potem wysłać IP z zapytaniem o numer do operatora, ba serwisy płatne i premium usługi, mają z operatorami umowy, więc wyciągnięcie numeru nie jest problemem.

O tym pisałem wyżej że może tak być jeśli operator udostępni taką serwis dla danej firmy.

Bez udziału operatora nie ma takiej możliwości.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1632
  • 13236
  • 2

Udostępnianie numeru przez Orange stronom trzecim - wejdę na stronę i otrzymuję SMS z PINem. Jeżeli @saddamus korzystasz z połączenia internetowego poprzez kartę SIM Orange na telefonie lub tablecie, Orange może automatycznie sczytać nr telefonu. Jeśli korzystasz z innego połączenia internetowego, Orange poprosi o numer telefonu (MSISDN) w sieci Orange. Wówczas powinieneś go wpisać w formularzu elektronicznym usługi udostępnionej przez dostawcę treści cyfrowej. Dopiero potem na Twój nr telefonu zostanie Ci wysłany SMS aktywacyjny z kodem PIN. Otrzymany kod powinieneś samodzielnie wpisać w formularzu elektronicznym udostępnionym przez dostawcę usługi cyfrowej. Jeżeli nie wpiszesz kodu PIN, nie zostanie Ci włączona usługa. Masz więc na początek dwie drogi: albo pytania i problemy związane z serwisem, (jeśli jesteś użytkownikem końcowym) możesz zgłosić za pomocą formularza na stronie internetowej: www.justpay.pl lub e-mailem na adres: pomoc@justpay.pl, albo wyslij reklamację na piśmie na adres: Digital Virgo Polska S.A.,ul. Towarowa 28, 00-839 Warszawa, z dopiskiem „Justpay”. Reklamacja powinna zawierać: imię, nazwisko, numer telefonu i adres składającego reklamację jak również opis i powód reklamacji. Digital Virgo rozpatruje reklamację w terminie 30 dni od dnia jej doręczenia. Pytania i reklamację możesz także zgłosić na nr infolinii: 22 312 18 52. Jeżeli zaś uważasz, że to wina operatora, to składasz reklamację do niego w trybie opisanym przez regulamin, lub spróbuj na czacie ( nie akceptowałeś treści regulaminu VODONLINE4U ;nie wypełniałeś formularza, oznaczającego akceptację Regulaminu Usługi Aktywacyjnej Justpay)
Gdyby okazało się, że to wina operatora, to reklamując u dostawcy, są szczegółowo opisane procedury na stronie internetowej dostawcy (w tym przypadku Justpay), w jego aplikacji lub na platformie internetowej, na której to on będzie udostępniał treść cyfrową.
Tak na marginesie, Orange umieszcza informacje o usłudze. Nie jest ona jeszcze „ofertą” w rozumieniu przepisów, bo jest to tzw. „zaproszenie do zawarcia umowy”. Dopiero, gdy wybierzesz przycisk, który potwierdza zakup Zamawiam i płacę, będzie to jednoznaczne z Twoją złożoną ofertą. Jeżeli po pozytywnej weryfikacji Orange ją przyjmie, umowa będzie zawarta i operator naliczy opłatę za dostęp do treści cyfrowej. Regulaminy są podstawą konkretnie zawartej umowy i jest (w razie wątpliwości), droga reklamacyjna.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6191
  • 25254
  • 211

@saddamus 

Czy komuś udało się potwierdzić to o czym piszesz?

Jeśli nie, to może jednak chodzi o coś innego? Może kiedyś ten numer gdzieś wpisałeś i został w ciasteczkach?

U mnie absolutnie nic nie da się z tą stroną zrobić bez samodzielnego wpisania numeu telefonu. Sprawdzałem w sieci orange i p4, w różnych kombinacjach LTE - nie LTE, bez różnicy.

Wobec tego nie znajduję potwierdzenia dla Twoich zarzutów jakoby Orange udostępniał numer telefonu klienta w kontekście odwiedzin podejrzanych serwisów.