Problem z internetem mobilnym

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 19
  • 50
  • 0

@atlas_cudow Tak, tylko że sytuacja wygląda tak od dawna i wcześniej tak jak pisałam internet działał bez większych problemów. Te zaczęły się niedawno. Poza tym że jest to irytujące to jestem ciekawa czym to jest spowodowane.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4258
  • 20853
  • 102

OK, rozumiem. Ale pisałaś wcześniej , że max transfer  jaki osiągałaś to 17Mbps.  To oznacza, że zawsze miałaś bardzo slaby sygnał, lub używasz routera niskiej klasy LTE. 

• 19
  • 50
  • 0

@atlas_cudow Ja wiem jedno. Przez kilka lat korzystałam bezproblemowo i w ogóle nie sprawdzałam prędkości bo nie było potrzeby. Pewnie nigdy nie była ona duża ale dla mnie była wystarczająca. Od kilku miesięcy występuje problem a najgorzej jest od około 2 miesięcy. Prędkość zaczęłam sprawdzać dopiero od kilku dni gdy postanowiłam że muszę coś z tym zrobić bo sytuacja się nie poprawia a tak funkcjonować się nie da.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9838
  • 41106
  • 339

Była wystarczająca, teraz nie jest. Jeśli masz połączenie o jakości ledwie wystarczającej (a tak najprawdopodobniej było "zawsze"), to drobna zmiana po stronie sieci (rekonfiguracja nadajników związana z wyłączeniem 3G i wdrażaniem 5G, zwiększone obciążenie) czy odbiornika (aplikacje wymagają coraz większych przepustowości do "normalnego" działania, nawet jeśli nic nie zmieniasz w konfiguracji), może cię wypchnąć "pod kreskę".
To oczywiście nie znaczy że nie możesz zgłosić problemu Operatorowi. Z tym że do "salonu" bym się nie fatygował, szkoda czasu i nerwów. Wystarczy apka Mój Orange albo infolinia.

• 19
  • 50
  • 0

@j131 Czy to może być spowodowane włączeniem 5G? Chyba nie bo raczej działa już dłużej niż od kilku miesięcy. A 3G chyba u mnie nie wyłączyli. I czym są te dziwne wieże bez adresu i nazwy operatora? Sprawdziłam na działce i są tylko dwie wieże, Wałowska i Mszczonowska. Nie ma tych dziwnych bez adresu które pokazują się w mieszkaniu. Jestem pewna że to jest źródło problemu.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16234
  • 67725
  • 878

@aall  tak,potwierdzam, że te no name to mogą być nielegalne repeatery

Tym bardziej zgłoś, bo sprawa zostanie przekazana do Urzędu i takie nadajniki będą likwidowane.

Co zaś tyczy przeskoków między BTS-ami, to niestety jesteś na skraju zasięgu dwóch i stąd problem... Tylko router z anteną kierunkowa jest tu rozwiązaniem 

• 4258
  • 20853
  • 102

@aall Możesz dać zrzut ekranu z tymi podejrzanymi BTS "no name"? Pytam bo wzmacniacze aktywne nie rozgłaszają własnej sieci, tylko są przekaźnikiem innego BTS'a.   Takie rozwiązania działają nawet legalnie, np w marketach lub halach produkcyjnych. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2485
  • 11630
  • 75

Kiedyś jak miałem problem zgłosiłem Max'owi na czacie. Po kilkunastu minutach dostałem SMSa "wykryliśmy zakłócenia w Twojej lokalizacji", a po 2 dniach było po problemie.

• 19
  • 50
  • 0

@atlas_cudow Będę mogła wieczorem jak będę w domu. Tak jak pisałam one w mieszkaniu cały czas przeskakują i ciągle pokazują się inne więc będzie trudno złapać ale może się uda.

• 4258
  • 20853
  • 102

Ok. Po prostu mam wrażenie, że miksujemy tu kilka tematów i warto doprecyzwać. Nawet przy zgłoszeniu usterki będzie Ci łatwiej, posiadając wiedzę z czym tak naprawdę jest problem.