Problem z internetem mobilnym

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4258
  • 20853
  • 102

@aall  Jeżeli nie działa Ci net na tym modemie USB, to co ma Ci sąsiad zakłócać? Sygnał LTE? Sąsiad musiałby mieć jakiś wzmacniacz  aktywny LTE, co jest nielegalne i operator dość szybko takie rzeczy wyłapuje.  Wychodząc na  dwór masz po prostu trochę lepszy sygnał i zaczyna to jakoś działać. Mury są dość dobrym tłumikiem i tyle.   

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 19
  • 50
  • 0

@atlas_cudow Korzystam z tego samego internetu LTE od Orange od kilku lat i wiem jak działał wcześniej a jak teraz. Problem zaczął się kilka miesięcy temu a od kilku tygodni jest jeszcze gorzej

• 4258
  • 20853
  • 102

Sieć się zmienia. To nie jest tak, że zawsze jest tak samo.  Orange   modernizuje infrastrukturę ale nie zawsze będzie idealnie.  Ilość podłączonych klientów do danego BTS'a też się zmienia, mówiąc ściślej ta liczba rośnie.   Ja np kupiłem sobie modem zewnętrzny, aby poprawić jakość połączenia. Wcześniej działało raz lepiej, raz gorzej. Teraz działa zawsze super.  Kupując sprzęt LTE (only) cofasz się technologicznie  a będzie coraz gorzej. 

• 19
  • 50
  • 0

@atlas_cudow Nie będę kupować drogiego routera bo mam zamiar w przyszłym roku założyć światłowodowy. A korzystałam przez lata z mobilnego bo ja nie potrzebuję jakichś dużych prędkości do przeglądania stron, oglądania youtuba, Netflixa itp. Do nie dawana wszystko działało dobrze. A ostatnio nawet Netflix się zacina co wcześniej się w ogóle nie zdarzało.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2485
  • 11630
  • 75

@aall  a czemu nie chcesz już? Orange po prostu "zamieni umowy".

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16234
  • 67725
  • 878

@aall  na aplikacji NetMonster sprawdź poziom sygnału i nadajnik z którym się łączysz. Sprawdź na mapie gdzie jest. 

To tak porządkowi.

Zgłoś ten problem, bo jak nie zgłaszasz to operator o nim nie wie. Jak trafisz na kumatego konsultanta poproś o analizę numeru na karcie SIM. Mają taką możliwość i sporo mogą wyczytać 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9838
  • 41106
  • 339

Światłowód to nie tylko, a nawet nie przede wszystkim, duże prędkości. To przede wszystkim stabilność połączenia, nieosiągalna w internecie mobilnym.

• 19
  • 50
  • 0

@Glut Bo teraz nie chcę się wiązać umową. Nie mam w tej chwili stabilnego zatrudnienia. Planuję założyć za kilka miesięcy. A teraz korzystam z pakietu internetu na kartę bez umowy.

• 19
  • 50
  • 0

@agat13  Już pisałam jak to wygląda w NetMonster. Przeskakuje cały czas między kilkoma wieżami. Pojawiają się też dziwne bez nazwy operatora i adresu. To mnie właśnie niepokoi. Myślę że są to jakieś nielegalne urządzenia u sąsiadów. Ale to tylko moje przypuszczenia bo nie znam się na tym.

• 4258
  • 20853
  • 102

Akurat mieszkasz miedzy 3 nadajnikami, każdy w promieniu minimum 1km. Masz chyba najgorszą lokację względem każdego z nich. 

atlas_cudow_0-1785335872727.png