Problem z MNP: Zlecenie u innego operatora; - Plus blokuje przeniesienie do Orange

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21991
  • 65031
  • 873

Problem z MNP: Zlecenie u innego operatora; - Plus blokuje przeniesienie do Orange

@Glut zastrzeżenie PESEL-u nie ma wpływu na przenoszenie numeru.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 866
  • 3199
  • 9

@Glutnapisał(-a)

@supperless4  czy numer nie jest obciążony, lub PESEL zastrzeżony?

Co ma zastrzeżony PESEL do Przenoszenia Prepaidu do innego prepaidu? swoją drogą robiłem 2 przeniesienia i ani razu nie prosili mnie o wyłączenie zastrzeżenia.

Szkoda że Orange nie podał ci powodu odrzucenia wniosku.

W MO jeśli nie minęły 2 dni to możesz anulować wniosek

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Jeżeli przeniesienie numeru wiąże się z wymianą karty SIM to UKE wymaga odblokowania PESEL. Z Orange do Plusa raczej wymaga wymiany simki 🙂

• 866
  • 3199
  • 9

@atlas_cudow Możesz podać podstawę prawną. Bo nie słyszałem o takiej możliwości. To dopiero jest wtedy gdy wymieniasz SIM w OBECNEJ SIECI. Swoją drogą przechodziłem do 3 różnych sieci, i tam nie miałem problemu z przeniesieniem z zastrzeżonym peselem.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 63
  • 507
  • 0

Ja mam w mObywatel stare powiadomienie z grudnia 2025 roku o tym, że numer PESEL został zweryfikowany, kiedy przenosiłem go do Orange Flex.

• 866
  • 3199
  • 9

@idrwal0409napisał(-a)

Ja mam w mObywatel stare powiadomienie z grudnia 2025 roku o tym, że numer PESEL został zweryfikowany, kiedy przenosiłem go do Orange Flex.

A możesz podać powód z jakiego weryfikowali ciebie?

Jeszcze przy wejściu zastrzeżeń na Telepolis było takie info 

Rejestr PESEL zostanie sprawdzony przez operatorów tylko w jednym wypadku, a mianowicie przy wyrabianiu duplikatu karty SIM. W pozostałych przypadkach, w tym przy podpisaniu nowej umowy, dokonywaniu jej cesji czy zmianach w zakresie usług, żadna dodatkowa weryfikacja wymagana nie będzie. https://www.telepolis.pl/wiadomosci/pesel-rejestr-operatorzy-telekomunikacyjni

Nie słyszałem żeby od tamtego czasu przepisy się zmieniły

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Przechodziłem z Orange do Plusa. Mam w historii, że PESEL był weryfikowany. W mObywatel nie można robić zrzutów ekranu ale to prawdziwe moje wpisy w historii 

PXL_20260428_171339451.jpg

• 539
  • 2659
  • 8

Miałem tą samą sytuacje z lajt mobile. Pozostaje czekać. Próbowałem złożyć wniosek potem ale był komunikat, że podany numer jest w trakcie przenoszenia. Po jakiś trzech tygodniach złożyłem ponownie wniosek i numery się przeniosły.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 63
  • 507
  • 0

Nie znam się na tym..., w powodzie weryfikacji mam (zgadza się z datą składania wniosku):

Wydanie karty SIM/eSIM

Potem rzeczywiście, już w tym roku, przy kolejnych dodatkowych kartach SIM, też miałem weryfikację za każdym razem.

• 539
  • 2659
  • 8

Potwierdzenie tożsamości można ominąć jeśli dokończymy zamówienie w MO.