- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podwyżki tak, optymalizacja nie... Słaba prędkość internetu mobilnego.
30 MB/s to masz rakietę!
To wychodzi jakieś 240 Mb/s.. ale, chyba się pomyliłeś w jednostkach i masz 30 Mb/s (3.75 MB/s) to i tak nieźle.
Ja takie "cuda" to widzę jedynie o 4 nad ranem;)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@SIM2napisał(-a)Tak w wielu lokalizacjach jest, że słabo działa i myślę, że będzie to postępować przez pakiety vipowskie dla bogatszych (setki GB do droższego NL na prędkości 5G) oraz darmówki pospolite dla karciarzy.
Ja czasami nie mam nawet 1Mbit w LTE i faktycznie kiedyś 3G bywało szybsze niż dzisiejsze LTE.
Ale jakoś się tam przeczekuje kryzysy transferu i nadchodzą w końcu dni normalne z przyzwoitym transferem do 30MBit. Jestem ok. 1km od nadajnika i po drodze sporo budynków, więc trudno oczekiwać cudów.
Nie rozumiem, 5G jest szybsze od 4G jeśli mowa o porównaniu samej technologii, i co masz na myśli mówiąc Tak w wielu lokalizacjach jest, że słabo działa i myślę, że będzie to postępować przez pakiety vipowskie dla bogatszych (setki GB do droższego NL na prędkości 5G) oraz darmówki pospolite dla karciarzy.
Jeśli chodzi ci o kwestie nierównomiernego rozłożenia BTSów i gorsze prędkości internetu to taki problem występuje od lat w każej sieci ale pomarańczowi w moim wypadku pod tym względem są najlepsi, a jak nadajniki są przeciążane to trzeba już rozmawiać z operatorem żeby ruszył temat. Jakkolwiek górnolotnie by nie zabrzmiało to co napisałem odnośnie bycia najlepszym, bo w zime w dzień potrafie mieć prędkości pobierania około 5MB/s, w nocy 6-8, w wiosne/lato/jesień w dzień 1-4MB/s w nocy 5-6MB/s. To w 4G, w 5G nie wiem jak jest osobiście, słyszałem od znajomego z okolic że nieźle. Co do pakietów to w ofercie na kartę kosztują tyle samo czy to 4 czy 5G.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁysaKaszankaINCnapisał(-a)
Niestety internet mobilny jest zbyt tani przez co wielu korzysta z niego jak ze stałego łącza, zamiast zainwestować w światłowód, który często jest dostępny w danej lokalizacji.
Jeśli mowa o miastach i terenach blisko miast, to zgoda, ale w przypadku tych bardziej oddalonych terenów jedyna sensowna, najlepsza pod względem prędkości i cenowo opcja to obecnie internet mobilny, szczególnie oferta na kartę gdzie czasami operator daje możliwość dla bardziej zorientowanych aktywowania sobie kodu na darmowe GB, czego ten bardziej zorientowany nigdy nie odmawia 😉
Wady: przeciążone BTSy w określonych godzinach i zasięg zależny od pory roku oraz pogody.
No bo prawda jest taka że nie wszędzie jest dostęp do światłowodu/możliwości podpięcia się do niego, ze względu na zbyt wysokie koszty lub nieopłacalność instalacji na danym terenie dla operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przecież napisałem specjalnie MBit dla jasności. Może faktycznie powinno być Megabit 😜
Tak do ok.3 Megabajtów dyskowych sobie leci mobilny LTE u mnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety internet mobilny jest zbyt tani przez co wielu korzysta z niego jak ze stałego łącza, zamiast zainwestować w światłowód, który często jest dostępny w danej lokalizacji.
To może niech stanieje światłowód.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie mam żadnego wpływu na cenę, a pytanie ile jestem gotów zapłacić nie ma sensu. Stacjonarny interek u mnie w Play byłby najtańszy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ile jesteś gotów zapłacić?
Jakbyś spytał mnie to trzy do pięciu dych miesięcznie max, ale tu zależność musiałaby być wyśrubowana, za 3 dychy 300Mbit/s a za 5 dych 500Mbit/s. Płacenie za światłowód więcej niż 5 dych miesięcznie przy prędkości mniejszej niż 500Mbit/s to dla mnie zdzierstwo i frajerstwo i nie obchodzi mnie to jak wygląda rynek światłowodowy obecnie, bo to patologia wg. mnie żeby w 2025 nie było szybkiego światłowodu w 70% domów w tym kraju, w przystępnej cenie!
Dlatego ludzie wybierają internet mobilny, (np. z oferty na kartę 😉 )
Change my mind 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No to miej więcej tyle chcą: od jakichś 40PLN za 200Mbps przez 50 za 300 i dalej poniżej 60 za 600, a i niewiele więcej za 1000Mbps.😉