Internet nie działa przy rozmowach

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 15
  • 0

kiedy dzwonię przez telefon to nie zrywa mi się połączenie, ale internet z danych mobilny nie działa. Jest zasięg i napis LTE ale strony i aplikacje pokazują brak internetu. Zgłaszałem to 3 razy i ani razu nie dostałem odpowiedzi ani nie było to naprawione. Teraz zgłosiłem poraz czwarty i mam uzyskać odpowiedź w ciągu 48h, zobaczymy. To nie jest problem po stronie mojego telefonu (iphone 15 pro) i wiem ze występuje on w innych urządzeniach moich znajomych. Macie taki sam problem? Jak go rozwiązaliście 

* W temacie doprecyzowałem etykiety - Wiktor

8 ODPOW. 8

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Jak to testujesz?

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@nekron nie wiem jak jest w iPhonie, na androidzie trzeba włączyć VoLTE. Być może u Ciebie na telefonie przełącza na niższą sieć, pewnie 2G, mimo, że pokazuje LTE i dla tego nie ma dostępu do internetu

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@nekron Ja bym najpierw spróbował wymusić na telefonie używanie tylko LTE, aby wykluczyć wpływ 5G.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2193
  • 21

@nekron Obstawiam jakieś problemy sieciowe po stronie Orange/ słaby zasięg w Twoim rejonie.

W tej chwili przeprowadziłem eksperyment na iPhone 14 Pro. Podczas rozmowy strony w safari na iPhone ładują się prawidłowo, zrobiłem też speedtest. Przeprowadziłem 2 próby - pierwsza przy ustawieniu w iphonie trybu 5G auto i druga  - w trybie LTE i wszystko działa jak należy 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64165
  • 825

@nekron  w jednym miejscu, czy generalnie?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 51
  • 212
  • 0

Mam to samo, wygląda na to jakby karta sim nie może jednocześnie obsługiwać aktywnej rozmowy i transferu danych. Jak rozłączam połączenie natychmiast wraca internet. Nie wiem czy to problem tego że karta sim to wczesne czasy LTE bo rok 2016 ale na innej nie próbowałam, choć może być tak samo.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2193
  • 21

@Lilienne Karta z 2016 to już antyk. Warto pomyśleć o wymianie. Podejrzewam, że winne są jednak warunki sieciowe na danym terenie 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 51
  • 212
  • 0

Jeszcze nie antyk, najstarsza moja jest z 2006 (to jest antyk) ale jest w tel bez internetu więc nie przeszkadza. Co do warunków terenowych mogę zaprzeczyć, bo w 4 różnych miejscach w tym centrum miasta to samo. Szybciej wina telefonu lub SIM, ewentualnie zawsze tak jest, mogę zweryfikować na różnych SIM i telefonach tę przypadłość jutro. Dowiedziałam sie o tym próbując zalogować się podczas rozmowy, że taki problem istnieje przy transmisji danych i rozmowie.