Blokada numeru telefonu przez Orange mimo potwierdzenia danych

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 196
  • 652
  • 6

@garmland niestety, zastrzeżenie nr PESEL chroni jedynie przed próbą kradzieży numeru poprzez wyrobienie karty SIM.

Ja numery rejestruje jedynie poprzez swój bank, mając pewność, że nikt inny nie wykorzysta moich nadmiarowych danych do niecnych celów, a będąc w abo Orange przetwarzał Twój nr seryjny dowodziku - i to on może być kłopotem dla Ciebie.

Mam radę - zastrzeż dokument tożsamości i wyrób nowy - tak na przyszłość. A dodatkowo poleciłbym poprosić pana rzecznika Wojtka, aby pilnie potraktowali Twoje zgłoszenie i weryfikację, bo w tej chwili to sam operator narusza zasady przede wszystkim RODO i ochrony Twojej tożsamości.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1944
  • 8315
  • 69

@garmland  najszybciej wszystko wyjaśnisz w BOK, salon to raczej "radosna twórczość pracowników" niż realna pomoc.

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 43
  • 0

@Glut  Z BOK przez ostatnie 2 tygodnie kontaktowałem się kilkanaście razy. Niestety każdy z konsultantów odsyłał mnie do Salonu bo BOK nie może zweryfikować danych (nie ma takiej procedury). Pewnie nie będę kopał się z koniem i stracę te środki bo mam szczerze dosyć udowadniania że ja to ja.  

• 12
  • 43
  • 0

@KC_KARLOSOtóż nigdy nie miałem abonamentu w Orange. Dowód kończy mi się za kilka miesięcy więc i tak i tak go muszę wymienić. Napisałem dziś jeszcze jedną reklamację do Orange opisując od początku całą historię. Może tym razem trafi do kogoś, kto rozumie pojęcie "zdrowy rozsądek", chociaż o to może być trudno. Podziwiam Cie i cenię za wiedzę (obserwuję inne forum od dłuższego czasu). Dzięki za pomoc.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1944
  • 8315
  • 69

@garmland  oczywiście, że mogą Cię zweryfikować i są takie procedury. Niestety kompetencje konsultantów to już inna bajka. Zależy na kogo się trafi.

• 12
  • 43
  • 0

@Glut  Masz pewnie rację. Cała ta sytuacja to kuriozum, ale klient po kilkunastu rozmowach i czatach z BOK w ciągu  tygodni musi mieć wielkie samozaparcie aby jeszcze próbować. Jak wcześniej pisałem złożyłem już 3 reklamacje w tej sprawie. Czekam na rozpatrzenie ostatniej. 

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3572
  • 9121
  • 160

@garmland 

Odblokuj pesel i idź do salonu. Nie blokuj peselu prze kilka dni.

• 12
  • 43
  • 0

@Ron O.K. Mogę tak zrobić, nie mam jednak żadnej pewności czy to coś da. Nigdzie w odpowiedziach z działu reklamacji ani na czacie ani w rozmowach z BOK nie wspominano o zastrzeżonym Peselu. Pracownicy z salonach Orange mieli natomiast problem z kontaktem z "Centralą" a szczególnie z Działem Bezpieczeństwa. Nie wiedzieli w jaki sposób mają powiadomić ów dział o prawidłowości danych. W BOK natomiast mówiono mi, że weryfikacja nie została przeprowadzona, tzn nie mają o tym żadnej informacji. Mówiłem, że chyba najprościej zadzwonić do salonu i zapytać czy taki klient był u nich - to jednak zbyt skomplikowana procedura - nie zadzwonili.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3572
  • 9121
  • 160

@garmland.

No właśnie feedback jest taki, że w BOK nie mają informacji o Twojej weryfikacji. Ja myślę, że problemem może być blokada pesel. Jeśli to nie dużo problem ja bym zaryzykował

Tym bardziej, że nie poinformowali Cie, że pesel musi być odblokowany. Inaczej dane nie przechodzą. 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 866
  • 3199
  • 9

@Ronnapisał(-a)

@garmland.

No właśnie feedback jest taki, że w BOK nie mają informacji o Twojej weryfikacji. Ja myślę, że problemem może być blokada pesel. Jeśli to nie dużo problem ja bym zaryzykował

Tym bardziej, że nie poinformowali Cie, że pesel musi być odblokowany. Inaczej dane nie przechodzą. 

Co się łączy z zastrzeżonym Peselem?