- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
słaby poziom i zasieg wi-fi w FB6
Dzień dobry, mam słaby zasięg Wi-Fi z FB6. Poziom Wi-Fi mierzony w odległości ok 2 m od routera ( w tym samym pomieszczeniu) programem Analizator Wi-Fi jest na poziomie - 55--60 dBm.
Czy jest i jak można zmienić ustawienia poziomu Wi-Fi w FB 6? Dlaczego nie można zdalnie ( ze strony Orange ) sprawdzić Wi-Fi ( komunikat o nieprawidłowościach) ?
Pozdrawiam ŁM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Marudero1956 Wifi w FB nadaje ze stałą mocą. Tego nie zmienisz. To, że masz taki pomiar może wynikać z wielu uwarunkowań otoczenia sieciowego sieci bezprzewodowych. Ja używam WifiAnalyzera (soft na androida) i tam widać otoczenie-ilość sieci dookoła i ich moc odbierana w danym punkcie. W blokach jest to dość skomplikowane, bo może być ich wiele, przez co nasza może być zakłócana...
Jeśli możesz, zrób reset do ustawień fabrycznych i pokaż screena z apki, o której wspomniałem.
Powiem, że Orange ma możliwość diagnostyki zdalnej wifi (oczywiście dość ograniczoną), ale kwestia jej interpretacji, to już zależy od konsultanta 🙂
Jeśli reset, czy pomiary na innej aplikacji (innym smartfonie) nic nie zmienią zawnioskuj o wymianę FB
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Marudero1956To jest dobra siła sygnału, chociaż dla 5 GHz z dwóch metrów i bez przeszkód powinno spokojnie zejść poniżej 50 dBm. Iloma urządzeniami dokonywałeś pomiaru?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeżeli na innych typach urządzeń jest podobna sytuacja to prawdopodobnie coś zakłóca w pobliżu FB6.
Daj @Marudero1956 znać jak wygląda poziom odbieranego sygnału na innych urządzeniach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Print screen w załącznikach. Mój - Orange 9...Pierwszy 2,4 GHz, drugi 5 GHz. Wygląda , że obcy sygnał jest na tych samych kanałach. Czy zmiana kanałów może pomóc rozwiązać sprawę?
Pozdr
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Marudero1956 te pomiary były robione w jakiej odległości od modemu? Zmiana kanału w tym przypadku dla 5GHz na 100, 40 lub 48
A właśnie, które to Twoje ssid?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Marudero1956 Jeżeli Twoją siecią jest „Salon” na kanale 6 to obecność drugiej z różnicą ponad 20 dBm nie ma żadnego wpływu. Powiedzianym, że masz bardzo dobrą sytuację.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Napisałem , że mój Orange to jest Orange 9... Orange salon jest sygnałem obcym.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »