- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
router zmienia pasma
Witam, mam problem z routerem, który zmienia sobie pasma.
Mianowicie kiedy podstawowym pasmem jest 800mhz a dodatkowymi 1800 i 2100 Internet działa dobrze, około 60/80mb, ale często zmienia sobie podstawowe pasmo na 2100mhz wtedy zasięg jest tragiczny i ledwo co chodzi, nie można nawet stron odtwarzać. Musze wtedy albo resetować router żeby na chwile było dobrze, albo ustawić w programie huaCTRL PRO żeby router korzystał tylko z jednego pasma 800mhz bez agregacji, wtedy jest niby stabilnie ale tylko do 10mb wyciągam, pytanie brzmi czy można jakoś ustawić żeby na stałe podstawowym pasem było 800 a dodatkowymi 1800 i 2100.
Do nadajnika mam daleko około 4.5km w linii prostej. Obecnie router to B818, testowałem też inne modemy i jest to samo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
router zmienia pasma
@matwer masz możliwość ustawienia, aby agregacja była tylko dwóch pasm i ewentualnie wyłączyć automatyczne wyszukiwanie pasm? Najprawdopodobniej router dobiera sobie pasmo z lepszą przepustowością, tylko wyższa częstotkiwość jest na granicy zasięgu i z tego pojawiają się problemy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
router zmienia pasma
Mogę ustawić 800 + 1800 jako stałe pasmo ale tez potrafi w losowym momencie przełączyć na podstawowe pasmo jako 1800 zamiast 800. Jedyna opcja to ustawienie samego 800, jest stabilnie ale osiągi są kiepskie. Parę miesięcy wstecz nie było tych problemów, miałem ustawione automatycznie i nigdy mi nie przełączało podstawowego pasma 800 na inne mogłem agregować sobie 800 + 1800 + 2100 bo takie pasma ma nadajnik z którego korzystam i zawsze podstawowym było te 800.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
router zmienia pasma
@matwer zadaj to konkretne pytanie technice operatora na czacie. Może problem leży w nadajniku?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
router zmienia pasma
Możliwe że wybudowali bliżej nadajnik lub ten w którego celujesz jest przeciążony i przełącza na inny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
router zmienia pasma
Jak pytałem to była mowa o konserwacji nadajnika, po zakończeniu problem ten sam/
Nadajnik posiada LTE 800 1800 i 2100
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
router zmienia pasma
Nie ma szans, ten jest najbliższy, następny jest w innym kierunku i dalej, jak próbowałem go złapać to LTE 800 ledwo co łapie, cały czas z tego jednego nadajnika na pewno łapie bo sprawdzam w aplikacji.
No nic, pozostaje korzystac z LTE 800 samego trudno
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
router zmienia pasma
Tak działa. Jak jeszcze korzystałem z routera LTE B525 to też kombinowałem. Trzeba sobie poprawić poziom sygnału z wyższych częstotliwości i tyle.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
router zmienia pasma
Poprawić czyli antene kierunkową?
Poleci ktoś jakas do modemu B818 żeby poprawić 1800 i 2100?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
router zmienia pasma
@matwer Zerknij na stronę Monitoring IP, LAN, WLAN, TV, SAT, Anteny, Przewody - DIPOL
Nawet na fotce na stronie głównej jest typ anteny, którą polecam. Ważne, abyś zwrócił uwagę na wtyczki do anteny w modemie i panelach...Może (najprawdopodobniej) trzeba będzie zastosować przelotki