Zrywanie połączenia sieciowego po Ethernet, wszechobecne packet lossy (po wifi też)

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 14
  • 24
  • 0

Zrywanie połączenia sieciowego po Ethernet, wszechobecne packet lossy (po wifi też)

Kanały pewnie można poprawić, ale na wydajności wifi mi obecnie najmniej zależy, chciałbym ustabilizować ethernet

15895.jpg

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9880
  • 41372
  • 340

Jeśli masz switch który się nada do testów, to pewnie że warto - jeśli przez switch będzie znacznie lepiej niż przez wbudowany switch FB7 to masz mocną poszlakę co jest winne.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 14
  • 24
  • 0

Topologia

PC 1gbps <> Switch 1gpbs Mercusys za 20zł <> Serwer 1gbps

Zmieniłem też oba kable ethernet na zupełnie inne by wykluczyć kable.
Odpiąłem serwer DHCP.

Niestety wyniki są bliźniacze...
- TCP

[ ID] Interval           Transfer     Bitrate         Retr
[  5]   0.00-200.00 sec  21.6 GBytes   927 Mbits/sec  5490            sender

- UDP 500mbps

[ ID] Interval           Transfer     Bitrate         Jitter    Lost/Total Datagrams
[  5]   0.00-199.98 sec  11.6 GBytes   500 Mbits/sec  0.024 ms  4/8632636 (4.6e-05%)  receiver

Jedyne co mi przychodzi do głowy, że problemów może być więcej i się zazębiają, ale to bardziej wyglądałoby na winę wtedy końcowych NIC / driverów i/lub OS niż kabli/switchy/FB

To by też wyjaśniało czemu największą zmianę odczuwam podczas zmiany sieciówek...

Jakieś pomysły?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9880
  • 41372
  • 340

@AshTheDark 

Mam zastrzeżenia do twojej interpretacji tych wyników. "Retr" to nie "rekonekty" tylko retransmisje. Masz ich zresztą śladowe ilości po kablach. Według mnie (i według ChataGPT):

Ethernet przez FB7 — wygląda dobrze.
Wi-Fi ↔ Ethernet — wygląda dobrze lub co najmniej normalnie.
Wi-Fi ↔ Wi-Fi — wyraźnie słabo, ale konstrukcja testu sama z siebie mocno ogranicza przepustowość.
Pierwotne 11% loss przy Mac ↔ PC pozostaje anomalne i to właśnie jego próbowałbym odtworzyć.

Przy teście ze switchem masz tylko 0,000046% strat. To nie jest alarmujące. I masz 0.035% retransmisji. Więc na pewno nie jest tragicznie. Ale nie jest idealnie. Któryś z partnerów ma jakiś problem. Może włącz do zabawy trzeciego, i sprawdzaj parami?