- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zrywanie połączenia sieciowego po Ethernet, wszechobecne packet lossy (po wifi też)
Na ile ci łapie linka na WLAN?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zrywanie połączenia sieciowego po Ethernet, wszechobecne packet lossy (po wifi też)
Podrzuciłem maca pod sam router, leci 1.9gbs, zostawiłem na godzinkę iperf3 po UDP.
Zobaczmy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jest ciekawie.
1. local eth 2.5gbps <> wifi7
Po dłuższym seansie lokalnym na TCP throughput spada z 2gbps do średnio 300-500mbps.
Po UDP powyżej 100mbps zaczynają występować packetlosy (szczątki procent do ~1%, ale to może wynikać ze spadków transferów)
Po TCP widać od czasu do czasu 1 retry w transferze.
2. local wifi7 <> wifi7
Po TCP często po 2-3 retry
Po UDP podobnie z packetlossami
3. local eth <> zewnętrzny host
TCP retry sieje gęsto (co jakiś czas nawet po paręset razy), UDP wygląda stabilniej, ale ciągle sporadyczne packet lossy
Podsumowując to by potwierdzało to co pokazywało polecenie SS.
Nie wiem jak to się ma do przerywania linka po ethernecie, mogą być to dwa różne problemy.
Pytanie czy powodem jest FB7 czy coś innego?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@AshTheDark sprawdź adresy IP LAN. Wyłącz wszystkie urządzenia, z wyjątkiem testowych i sprawdź czy działa poprawnie. Ostatnio zauważyłem problemy w sieci wewnętrznej FB spowodowane urządzeniami IoT.
Wiem, że to dziwne, ale prawdziwe...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co konkretnie mam sprawdzić w adresach?
Wszystkie urządzenia iot przerzuciłem na zigbee, a aktywnych urządzeń w sieci mam 3 po ethernet i średnio 10 po wifi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@AshTheDark sprawdź prawidłowość przydzielania adresów na DHCP. Nie podejrzewam, że nie zweryfikowałeś urządzeń pod kątem wprowadzania do sieci dziwnej adresacji, która może mieć wpływ na działanie DHCP z FB, ale zawsze warto odłączyć wszystko, resetnąć do fabryki i dopiero weryfikować anomalia działania sieci
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zapytam, jeszcze raz:) Odnośnie WIFI, to cały czas trzyma Ci linka a transfer spada, czy linka też obcina?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Adresację zostawiłem domyślną, 192.168.1.0/24.
W osobnym postawionym serwerze DHCP większość leasów mam ustawiony na static
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@AshTheDark Zapisz konfigurację, przywróć FB7 do ustawień fabrycznych, załaduj konfigurację. Jak nie pomoże wymień FB7 na inny egzemplarz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick dobrze, aby testy zrobił też na defaultowej konfiguracji FB
Znałem użytkownika, który nawprowadzał ustawień przy przekierowaniu portów, które nie działało i dopiero wyczyszczenie softu, oraz wpisanie poprawnej konfiguracji ręcznie dały efekt. Czasem durny wpis śmieci, bo i. FB może coś tam sobie zapamiętać...