- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zrywanie połączenia sieciowego po Ethernet, wszechobecne packet lossy (po wifi też)
Na ile ci łapie linka na WLAN?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zrywanie połączenia sieciowego po Ethernet, wszechobecne packet lossy (po wifi też)
Podrzuciłem maca pod sam router, leci 1.9gbs, zostawiłem na godzinkę iperf3 po UDP.
Zobaczmy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jest ciekawie.
1. local eth 2.5gbps <> wifi7
Po dłuższym seansie lokalnym na TCP throughput spada z 2gbps do średnio 300-500mbps.
Po UDP powyżej 100mbps zaczynają występować packetlosy (szczątki procent do ~1%, ale to może wynikać ze spadków transferów)
Po TCP widać od czasu do czasu 1 retry w transferze.
2. local wifi7 <> wifi7
Po TCP często po 2-3 retry
Po UDP podobnie z packetlossami
3. local eth <> zewnętrzny host
TCP retry sieje gęsto (co jakiś czas nawet po paręset razy), UDP wygląda stabilniej, ale ciągle sporadyczne packet lossy
Podsumowując to by potwierdzało to co pokazywało polecenie SS.
Nie wiem jak to się ma do przerywania linka po ethernecie, mogą być to dwa różne problemy.
Pytanie czy powodem jest FB7 czy coś innego?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@AshTheDark sprawdź adresy IP LAN. Wyłącz wszystkie urządzenia, z wyjątkiem testowych i sprawdź czy działa poprawnie. Ostatnio zauważyłem problemy w sieci wewnętrznej FB spowodowane urządzeniami IoT.
Wiem, że to dziwne, ale prawdziwe...
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »