- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zrywanie połączenia sieciowego po Ethernet, wszechobecne packet lossy (po wifi też)
Cześć,
Zmieniłem jakieś parę miesięcy temu funboxa 6 na 7 (przy zmianie taryfy światłowodowej z 1gbps na 2gbps).
Od tamtego momentu pojawiły się problemy z połączeniem po Ethernet 2.5gbps - losowo zrywa link i renegocjuje połączenie, nawet co parę minut.
Na PC mam Realteka R8125, bardzo popularny problem na tej sieciówce - zastosowałem wszystkie polecane rozwiązania np. wyłączenie EEE czy wymuszanie dobrego drivera w kernelu. Nie pomogło
Przełączyłem się na wifi, ale był niestety są wyższe opóźnienia (wiadomo, ekstra 10ms) i pojawianie się sporadycznych packet lossów.
Kupiłem Intela i256v - niebo lepiej, ale ciągle co parę dni zdarza się sporadyczne zerwanie linka, packet lossy tak samo często jak po wifi.
Przetestowałem inny kabel ethernet, przejście z portu 2.5gbps na 1gbps oraz włączenie dodatkowego switcha między funbox 7 a PC. Objawy zarówno na Realteku i Intelu pozostały takie same, bez żadnej poprawy
Dokupiłem Intela X550 - niestety zrywa link tak samo jak na Realteku.
Pomyślałem, że może to kwestia konkretnego PC - ale na drugim PC po wifi też pojawiają się packet lossy.
Wyniki na speed teście czy bufferbloat wzorowe (ocena A)
Problemu nie ma jeśli korzystam z innej sieci a podłączę się VPNem do mojej sieci domowej gdzie jest FB7 - co by eliminowało podejrzenia, że to kwestia ISP i routingu.
Wszystkie znaki na niebie wskazują, że winowajcą jest FB7, ale wolałbym jeszcze poznać opinię ekspertów na forum Orange 🙂 byłbym wdzięczny za wskazówki zanim otworzę zgłoszenie do Orange.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zrywanie połączenia sieciowego po Ethernet, wszechobecne packet lossy (po wifi też)
Zrób sobie test iPerf'em. 1 test możesz puścić przez własnego switcha , 2 test przez funboxa w LAN, 3 test z jakimś hostem zdalnym, przez WAN
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@AshTheDark są tu wątki gdzie narzekają na Funbox 7.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@AshTheDark a jak wygląda diagnostyka zewnętrzna wykonana przez konsultanta? Jaka to sieć, jakiego operatora infrastrukturalnego?
To ważne pytania...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 to 2GbE jest osiągalne na infrastrukturach innych niż Orange lub SI?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow słusznie, przeoczyłem info o zmianie prędkości.
Ciekawe czy rzeczywiście jest 2-ka, stąd warto zrobić analizę z konsultantem i zweryfikować ciągłość sesji.
Teoretycznie zmiana prędkości nie powinna generować problemów,ale ciekawe czy operator musiał zmienić zasoby, co wyszło na gorsze...?
Jak diagnostyka optyki z poziomu FB wygląda? Jaki jest poziom mocy optycznej? Błędy? Zerwania sesji? To powinien widzieć konsultant
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A ja wróżę że to kable. Pewnie samodzielnie zaciskane wtyczki. Zarobić je tak żeby było dobrze na 2.5Gbps jest bardzo trudno i kategorii trzymać nie będą. A różnica między wymogami dla eternetu 1Gps a 2.5Gbps jest spora. A kolega zamiast napisać cokolwiek o konfiguracji sieci wymienił wszystkie karty sieciowe które próbował podpinać do tych popsutych kabli i stąd takie dokładnie objawy, wszystko się zgadza. Nie ma czegoś takiego jak "packet loss" w poprawnie zrobionym okablowaniu LAN.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dwa kupne kable, jeden jeden cat6, drugi cat7.
To nie wyjaśnia też problemów z packetlossami które są też po wifi (sprawdzane komendą ss).
Zaznaczę, że zmiana z 2.5gbps na 1gbps nie poprawia sytuacji. Zmieniałem porty w FB7 a nie przez negocjację prędkości łącza.
Problemu z ciągłością z internetem nie ma, światłowód ma się dobrze.
Co do sieci - IPv6 wyłączone, DHCP wyłączone. Serwer DHCP postawiony na osobnej maszynie i obsługiwane przez AdGuard Home.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zamiast wymieniać w koło karty puść sobie test na godzinę i zobaczysz co i jak. Z tym że, aby zatkać łącze 2.5Gb trzeba czegoś więcej niż terminal do blokowania reklam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem jest, że port 2.5gbps jest jeden, a między pc a wifi7 wyciągam max 1.3gbps.
Leci gładko, zero packetlosów, zerowyu jitter, ale testowane tylko parę minut
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »