- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmienne prędkości na ZTE MC888
@mikolajgol Miałem na myśli spadki z powodu korzystania przez komputer z WiFi. Możesz mieć na raz więcej niż jedno aktywne połączenie z tą samą siecią, przez ethernet i bezprzewodowo. Skoro twierdzisz, że komputer nie zna hasła do sieci WiFi to nie mam pomysłu co się dzieje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Aktywnych można mieć kilka połączeń, ale dostęp do internetu jest zawsze przez to połączenie, które jest wyżej w metryce. Np LAN może mieć nr 0 a WIFI 1. Wtedy samo połączenie z Internetem będzie leciało po LAN.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick hasło zna bo po odłączeniu kabla łączy się z WiFi 5GHz ale myślałem, że przy aktywnym podłączeniu kablem laptop po prostu ignoruje sieci WiFi.
Przy następnym wystąpieniu tego problemu zrobie testy po upewnieniu się, że sieć wifi jest odłączona oraz spróbuję tym razem zrestartować kompa a nie router. Zobaczymy czy to coś zmieni/pomoże.
Zdam relację przy najbliższej okazji.
Może dobrym pomysłem byłaby też próba na drugim porcie LAN w routerze. W laptopie mam tylko jeden.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mikolajgol Dwieście mega pasowałoby do sieci 5 GHz. Mniej więcej tyle mam na karcie z maksymalną prędkością 433 Mb/s. Tylko dlaczego miałoby Cię rozłączać z ethernetem? Luźne gniazdo w komputerze lub routerze? Przed restartami sprawdź czy świecą się diody przy portach, czy masz aktywne połączenie ethernetowe w komputerze (ipconfig), a jak są dwa aktywne to które ma niższą metrykę (route print).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Widzę że koledzy mają dobre pomysły i nie sądzę abym wniósł coś nowego do sprawny.
1. Telefon ma swój max i widać że połączenie jest stabilne, można wykluczyć fluktuacje router > nadajnik.
2. Winę bym upatrywał w laptopie, być może się przełącza z wi-fi na kabel i stąd te wahania.
3. Możliwe że jest uszkodzone wejście LAN w laptopie i dlatego się przełącza na wi-fi.
4. Ewentualnie wyjście LAN w routerze, MC888 ma dwa wyjścia. Warto sprawdzić to drugie czy będzie lepiej.
5. Ostatecznie w opcjach MC888 jest restart routera, można ustawić restar codziennie rano i obserwować efekty.
Mam MC888 podłączony po kablu do komputera bo wi-fi ograniczało szybkość. Kabel kat 6 (5m) i w piku bywa prawie 1Gb czyli max wyjścia routera.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Głosuję na luźną wtyczkę RJ45 z którejś strony kabelka. Poobserwuj diody w gniazdkach (wystarczy w jednym).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak jak obiecałem, wracam z nowymi informacjami.
Problem powrócił dziś rano, klasycznie koło godziny 5:00. Prędkośc spadła do ok. 250mb/s down i 70mb/s up.
Przed jakimkolwiek restartem czy zmianami, upewniłem się, że wifi jest wyłączone i komputer połączony jest z routerem jedynie kablem. Ipconfig to potwierdził (wszystko oprócz Ethernet adapter - media disconnected), route print również (najniższa metryka 25 przy IP latopa).
Pierwszym krokiem była zmiana portu LAN w routerze - prędkość identyczna, ok. 250mb/s.
Drugim, test na telefonie po WiFi - 570mb/s downloadu.
Mam screeny ze speedtestu uwzględniające godziny gdyby ktoś próbował mnie wziąć za wariata ale nie widzę sensu tego wrzucać. Wierzcie mi na słowo 🙂
Potem zrobiłem restart komputera i o dziwo prędkości wróciły do normy - ponad 800mb/s downloadu.
Zacząłem podejrzewać, że może jest coś pomieszane z ustawieniami urządzenia PCIe GBE ale wszelkie próby wyłączenia np. energooszczędnego ethernetu czy ethernetu efektywnego energetycznie, o dziwo tylko pogarszały wyniki speedtestów. Nieznacznie bo o ok. 50-100mb/s, ale jednak.
Kompletnie nie rozumiem o co tu chodzi. Powyższe testy sugerowałyby, że problem leży po stronie laptopa, a jednak wcześniej gdy prędkości spadały, to pomagał również restart routera.
Cieszy mnie fakt, że to nie wina nowego routera ale jestem mega zaintrygowany przyczyną występującego problemu. Szczególnie, że na starym routerze Livebox chyba nie zauważyłem podobnego problemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie wiem, czy do dobrze rozumiem opis. Ale wnioskuje, że podejrzenia padają na Ethernet? W takim razie spróbuj odinstalować całkowicie driver od karty sieciowej. Potem reboot kompa i pozwól mu pobrać nowe sterowniki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mikolajgol Ja zaproponuję zmianę karty sieciowej na jakąś zewnętrzną bo wyglada, że ta ma problemy sprzętowe. Próbowałeś włożyć i wyjąć wtyczkę z komputera bez jego restartowania?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dobrze że router to nie jest, to bardzo dobry router. Jestem po roku użytkowania zadowolony z niego.
Wracając do sprawy, możliwe że to wina karty sieciowej. Skoro restar routera pomaga to może potrzebuje od nowa zainicjować połączenie... być może MC888 ma delikarnie niższe napięcie na LAN niż Livebox.
Tak mi przyszło na myśl, jeżeli masz mocniejszy zasilacz do routera (V musi być ten sam co orginalny ale A może być większy). Osobiście na testy podłączyłem zasilacz z mojego poprzedniego routera, chciałem coś sprawdzić. Jeżeli pamiętam na pamięć to tam jest 5V/1A a dałem 5V/2,5A. Czasami to właśnie zasilacz nie wyrabia. Dokładne dane są napisane na zasilaczu.