Nie można wyświetlić tego widżeta.

Zew. dysk HDD Nazwa użytkownika i hasło do FUNBOX 6 OSX

ROZWIĄZANE

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 45
  • 0

System plików to nie problem, mogę go zmienić. Jak wejdę przez stronę www to wszystko mam widoczne i działa, problem w tym, że nie mogę wejść przez system, jako zarejestrowany użytkownik, tak, żebym miał pełny dostęp a nie tylko odczyt.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2264
  • 10837
  • 91

@masheernapisał(-a)

System plików to nie problem, mogę go zmienić. Jak wejdę przez stronę www to wszystko mam widoczne i działa, problem w tym, że nie mogę wejść przez system, jako zarejestrowany użytkownik, tak, żebym miał pełny dostęp a nie tylko odczyt.

Nie znam innego sposobu na mapowanie niż na gościa. Zapis i odczyt działa na systemach Windows, Linux i MacOS. Chcesz powiedzieć, że przez www możesz zapisywać na dysku podłączonym do FB?

• 15
  • 45
  • 0

Teoretycznie tak, widzę taką opcję, ale nie próbowałem.

• 2264
  • 10837
  • 91

Sprawdź proszę. Moim zdaniem to byłoby dziwne. Wydaje mi się, że problem zapisu jest związany z używanym przez Ciebie systemem plików. Gdyby był to FAT32 lub NTFS to nie miałbyś problemu. Strzelam, że FB montuje system Macowski w trybie tylko do odczytu.

• 15
  • 45
  • 0

Mój dysk jest za duży, żeby go sformatować na FAT32, ale zrobiłem ExFat, niestety teraz FB go nie widzi, spróbuje jeszcze później wpiąć tam pendrive na FAT32.

• 15
  • 45
  • 0

Miałeś rację, pendrive (FAT32) śmiga jak szalony, na koncie GUEST, także nie trzeba żadnych haseł, dzięki wielkie 😉

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6402
  • 26225
  • 216

ExFAT nie da rady. NTFS poszedłby. Nie jestem pewien czy ext4 mógłby być. Szkoda że nie można znaleźć oficjalnej listy wspieranych fs.

• 15
  • 45
  • 0

ExFAT rzeczywiście nie działa 😕 A niestety FAT32 mnie nie urządza ze względu na wielkość dysku, ale mam jeszcze router AirPort Extreme 802.11ac, który teoretycznie mógłbym podłączyć do FB i do niego podłączyć dysk NTFS, wtedy powinno działać. Tylko pytanie z jaką szybkością chodzi WIFI bo to stary router 😕
Znalazłem takie dane https://support.apple.com/kb/sp680?locale=pl_PL ale nic mi to nie mówi i nie wiem jak to się ma do FB.

• 2264
  • 10837
  • 91

NTFS działa z FB tak samo dobrze jak FAT. Nie potrzebujesz dodatkowego urządzenia.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6402
  • 26225
  • 216

@masheernapisał(-a)

...

router AirPort Extreme 802.11ac

...

z jaką szybkością chodzi WIFI

...

No jak to z jaką: przecież napisałeś że to WiFi 6 (aka 802.11ac). Czyli ten sam standard który jest w FB3.

Ostatnio ktoś tu przekonfigurowywał taki ruter pod FB6 i "zadziałało".

https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Funbox-6-ma-problem-z-sieci%C4%85-access-point%C3%B3w/m-p...

Mimo wszystko odradzam, po co komplikować sobie topologię LAN bez potrzeby?