- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć,
Planuję w najbliższym czasie przeprowadzkę do mieszkania, w którym dostępny jest internet światłowodowy Orange. Chciałbym porównać najnowsze modele routerów Funbox i dobrać odpowiedni sprzęt do swoich potrzeb.
Z tego co wiem, aktualne urządzenia to Funbox 6, Funbox 7 i Funbox 10. Interesują mnie szczegóły dotyczące procesora, pamięci, obsługi NAT, port forwarding, dodawania tras statycznych (routing), wsparcia dla VPN oraz UPnP. Dodatkowo chciałbym dowiedzieć się, jak wygląda kompatybilność z ekosystemem Google Smart Home i czy współpraca jest stabilna.
Czy istnieje jakieś miejsce z pełną dokumentacją techniczną tych urządzeń? A może ktoś z Was może podzielić się szczegółami lub doświadczeniem?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Portalwssnapisał(-a)Cześć,
Planuję w najbliższym czasie przeprowadzkę do mieszkania, w którym dostępny jest internet światłowodowy Orange. Chciałbym porównać najnowsze modele routerów Funbox i dobrać odpowiedni sprzęt do swoich potrzeb.
Z tego co wiem, aktualne urządzenia to Funbox 6, Funbox 7 i Funbox 10. Interesują mnie szczegóły dotyczące procesora, pamięci, obsługi NAT, port forwarding, dodawania tras statycznych (routing), wsparcia dla VPN oraz UPnP. Dodatkowo chciałbym dowiedzieć się, jak wygląda kompatybilność z ekosystemem Google Smart Home i czy współpraca jest stabilna.
Czy istnieje jakieś miejsce z pełną dokumentacją techniczną tych urządzeń? A może ktoś z Was może podzielić się szczegółami lub doświadczeniem?
Jest jeszcze Funbox 3.
Funkcjonalności w zakresie konfiguracji wszystkie modele mają te same.
Tras statycznych nie da się ustawić.
IGD UPnP jest konfigurowalne i domyślnie włączone.
NAT jest albo na Funboksie, jeśli korzystasz z IPv4, albo na CGNAT jeśli korzystasz z IPv6. Ale to nie zależy od modelu rutera.
Dokumentacji technicznej nie ma w przestrzeni publicznej.
Co do zestawiania połączeń VPN to ani nie przeszkadzają, ani nie pomagają.
W umowach biznesowych oprogramowanie jest nieco inne i o tym nic nie wiem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zapytanie o szczegółowe specyfikacje routerów Funbox (6/7/10)
Ogółem Orange nie podaje specyfikacji routerów (szczegółowej). Wiem że UPnP jest, na resztę na tą chwilę nie odpowiem. Możesz wziąć ONT i na nim postawić OpenWRT. Z ekosystemem Google’a nie powinno być problemu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zapytanie o szczegółowe specyfikacje routerów Funbox (6/7/10)
@Portalwss szczegółowych specyfikacji operator nie publikuje
Wygooglaj hasło: funbox Z specyfikacja i złóż z kilku miejs pełniejsze dane. Nic więc niego nie znajdziesz
Dodam jeszcze, że model FB dopasowany jest głównie do oferty, a więc zależy jaką opcję usługi wybierzesz, taki FB dostaniesz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Portalwssnapisał(-a)Cześć,
Jest jeszcze Funbox 3.
Funkcjonalności w zakresie konfiguracji wszystkie modele mają te same.
Tras statycznych nie da się ustawić.
IGD UPnP jest konfigurowalne i domyślnie włączone.
NAT jest albo na Funboksie, jeśli korzystasz z IPv4, albo na CGNAT jeśli korzystasz z IPv6. Ale to nie zależy od modelu rutera.
Dokumentacji technicznej nie ma w przestrzeni publicznej.
Co do zestawiania połączeń VPN to ani nie przeszkadzają, ani nie pomagają.
W umowach biznesowych oprogramowanie jest nieco inne i o tym nic nie wiem.