Oferta biznesowa i Funbox 7 w trybie bridge

ROZWIĄZANE

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 17
  • 0

Otrzymałem informację z Orange, że dla oferty biznesowej 2Gb / 600 Mb/s Funbox 7 (z jednym portem 2.5G) może być przez infolinię Orange ustawiony w tryb Bridge.

Czy ktoś z Was korzysta z takiego rozwiązania?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64168
  • 825

@Marcych potwierdzam, dla Biznesu jest taka opcja (kwestia do czego użyjesz), ale modemy używane do Neostrady maja w sofcie dodatkowe funkcje niedostępne dla zwykłych klientów indywidualnych.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Ja nie korzystam, ale jakiej odpowiedzi oczekujesz? Bridge to bridge. Jeden z portów będzie transparentny i tyle:)

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 17
  • 0

Próbuję jednoznacznie potwierdzić, że jest taka możliwość. Przy braku możliwości uzyskania z Orange ONT z portem 2.5G, możliwość ustawienia Funboxa 7 w trybie bridge daje możliwość przekierowania ruchu na własny router, który otrzyma bezpośrednio IP z WAN i zyska pełną kontrolę nad NAT, DNS, VPN itp.

Tyle i aż tyle 😉

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Jeżeli infolinia mówi, że można to pewnie można. Operator zdalnie ustawi jeden port jako przezroczysty. Po twojej stronie zostaje podłączenie swojego routera i na nim już robisz co chcesz.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64168
  • 825

@Marcych potwierdzam, dla Biznesu jest taka opcja (kwestia do czego użyjesz), ale modemy używane do Neostrady maja w sofcie dodatkowe funkcje niedostępne dla zwykłych klientów indywidualnych.

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 5
  • 0

Dokładnie tak jest, Potwierdzam

Tak Potwierdzam na FB7 jedynie przez infolinie mozna przestawic go w tryb Bridge w ofercie Biznes, dodatkowo ze stalym IP i wszystko podadzą jak na tacy, 2 dni temu to zrobiłem pod klienta 

_________

* Scalenie wpisów - Bartłomiej

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 34
  • 89
  • 0

Używam tego FB7 i napiszę tak. Jeżeli w trybie bridge będzie tak działał, jak w trybie routera, to współczuję. Wiesza się notorycznie. Jak by była możliwość, to lepiej wziąć terminal ONT, jeżeli dają. FB7 strasznie się grzeje. Problem jest oprogramowaniem tego urządzenia. Potrafi ni stąd ni zowąd rozłączyć całą komunikację (switch i WiFi też). Wypowiadam się tylko w sprawie działania FB7, jako router. Może w trybie bridge będzie działał stabilniej. Tego nie wiem.