- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zamiana routera FunBox 2.0 na nowy
Witam wszystkich,
Ostatnio zakupiłem router FRITZ!Box 3490, który zamieniłem z FunBox 2.0.
Obecnie posiadam Neostradę do 80 Mb, prędkość pobierania to 15 Mb/s i wysyłanie 1 Mb/s. Ustawiony mam router na IPv4, na FunBoxie miałem IPv6. Mam pytanie do specjalistów:
- na poprzednim routerze prędkość wysyłania miałem na poziomie 1,5 Mb/s, czym to może być spowodowane?
- widzę, że router codziennie się rozłącza kilka minut po godzinie 3 w nocy, czy to jest normalne?
- czy warto zmienić ustawienia w routerze na IPv6?
Z góry dziękuję za pomoc.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BlackAdder_2020 Widzę niespójność w opcji usługi i prędkości pobierania. Koniecznie pokaż statystyki synchronizacji modemu. Tylko to pozwoli nam coś powiedzieć. Jak mierzyleś ten transfer? Po kablu czy po wifi?
Te 1,5 Mb/ sek to mogło być uszkodzenie modemu. Rozłączenia to zanik sesji czy gubi synchronizację. IPv4 w zależności do czego używasz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Prędkość pobierania ma wiele czynników. Przede wszystkim, zmierz prędkość po kablu z minimalnym obciążeniem sieci, tj. - wyłączone wifi, wyłączone programy zużywające sieć, do routera podłączony jedynie komputer, którym robisz test
- Jak najbardziej jest to normalne. Niektóre routery mają ustawiony autorestart raz na 24h. Jeżeli nie pasuje Ci restart kilka minut po 3 w nocy, wystarczy, że sam go wyłączysz i włączysz, przykładowo o 12:00, wtedy router będzie się restartował codziennie, o 12:00.
- Możesz dla testu zmienić ustawienie z IPV4 na IPV6, i to czy warto, ocenisz już sam robiąc testy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam nadzieję, że dobre okienko wstawiłem (statystyki synchronizacji modemu):
Po wyłączeniu wi-fi (tylko komputer na kablu) wyszły mi takie wyniki:
Ping 16, Pobieranie 15,01 Mb/s Wysyłanie 0,78 Mb/s
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BlackAdder_2020 Masz usługę ADSL do 20Mb/ sek zapięta na 17 Mb/ sek w dół i 1Mb/ sek w górę sieci . SNR minimalny dla tego typu usługi.
Wniosek: transfer jest jak najbardziej prawidłowy, bo więcej się fizycznie nie da
Ustał z BOK na 109% jaką masz usługę, bo VDSL na tym łączu nie będzie działał
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzisiaj dzwoniłem do BOK i potwierdzili usługę Internet domowy 80Mb, może lepiej skontaktować się z pomocą techniczną?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
VDSL nie zapina się na mniej niż 21Mb/ sek z powodów wymogów technologii.
To, że masz transfer przy tym mały wynikać może z wielu przyczyn. W menu modemu jednak w zakładce DSL pokazana synchronizacja jest obowiazujaca. Jeśli pokazuje mniej niż 20 to jest zapięty w technologii ADSL. Innej możliwości nie ma. Modemy FB są uniwersalne do obu technologii i tylko ustawienia portu na centrali to stanowią
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Według mnie przy dobrych wiatrach, VDSL powinien zapiąć się na około 30Mb/s, ważniejsze tutaj jest, że będzie większy upload niż w ADSLu, tylko niech Ci kartę na centrali zmienią na VDSL.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@BlackAdder_2020 na czym stanęło w kwestii prędkości i karty na centrali? Ciekawią mnie takie sytuacje, gdzie klient może mieć więcej, a dzięki DLM czy ustawieniach portu ma mniej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety, dostałem odpowiedz, że nie ma możliwości zwiększenia prędkości internetu. Jest ustawiony na 18 Mb/s i tak musi zostać. Czyli nie mam szans na szybszy internet, dziwne bo umowa jest na Internet do 80 Mb/s, a gwarantują minimalną prędkość do komputera 20 Mb/s?
- « Poprzedni
- Następny »