Nie można wyświetlić tego widżeta.

Wymiana gniazdka telefonicznego

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 3
  • 6
  • 0

Witajcie, jakiś czas temu kupiłem nowe gniazdko telefoniczne, które wygląda tak: Nowe gniazdko telefoniczneNowe gniazdko telefoniczne

a tak wygląda dotychczasowe:Dotychczasowe gniazdkoDotychczasowe gniazdkoMa ktoś pomysł na to jak podłączyć kabel sieciowy do tego nowego?, z góry dziękuję za pomoc

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:
Anonim

Nie dotyczy

@agat13  na czacie można chyba fotkę gniazdka wrzucić, niech konsultant Orange oceni, czy to operacja za free czy odpłatnie, widzę tam filtr od telefonu, może zgłosić że kiepskie połączenia często są i trzaski w słuchawce.

Tak na marginesie...

Kiedyś miałem od Orange telefon stacjonarny, tak kiepsko gniazdko zamontował technik, że po 2 latach odpadło od ściany, zgłosiłem usterkę i technik to naprawił za free, ba zamontował gniazdko na 2 telefony co miałem przygotowane, miałem to sam zrobić, ale myślę sobie, po co się gimnastykować bez narzędzi, udało się to załatwić wtedy, ale to było 6 lat wstecz, nie wiem jak teraz to się odbywa.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14222
  • 58443
  • 706

@adrianek19395 Oczywiście, że mamy...

Jednak chciałbym zauważyć, że to stare jest natynkowe, a nowe podtynkowe-modułowe. Pierwsze montujemy na ścianie, a drugie w ścianie. Podpowiem bardzo chętnie, ale musze widzieć to nowe z tyłu. Będzie problem, bo instalacja przychodząca nie wygląda zachęcająco. Nowe prawdopodobnie ma inny system mocowania żył, ale to się okaże jak odwrócisz i fotniesz. Pokaż również czy masz jakąś ramkę do mocowania tego podtynkowego

CDN

• 3
  • 6
  • 0

Tak to wygląda wewnątrz:
20200903_152549.jpgPołączenie bezpośrednio na żyły, wiem o różnicy podtynkowe, nadtynkowe, natomiast najbardziej interesuje mnie kwestia okablowania czy nie będzie konieczna do montażu nowego gniazdka wymiana kabla.

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 1
  • 0

Zależy jaki masz kabel. Płaski 2żyłowy lub 2 albo 3 pary. 

Tam gdzie masz sygnał te żyły nabijasz na 3 i 4 bez obrabiania izolacji cienkim śrubokrętem chyba że jest na to plastykowa nakladka. 

• 14222
  • 58443
  • 706

@adrianek19395 Będzie. W nowym masz system nożowy KRONE i żeby dobrze zacisnąć/zaszyć przewody potrzebujesz noża KRONE (nawet jednorazowego) i żył o średnicy 0,5 mm. Przypuszczam, że nie masz przyrządu ani te kable wychodzące ze ściany nie są tej średnicy. Bez przyrządu (krosując śrubokrętem) i z taką grubą żyłą rozwalisz tylko gniezdnik gniazda.

Obie żyły musisz wbić w gniezdniku w pozycje 3 i 4 (nie ważne która gdzie-polaryzacja)

Anonim

Nie dotyczy

Nie siedzę w temacie, ale czy Operator nie zrobi tego w swoim zakresie za free, wszak te gniazdko stare z poprzedniej epoki, modernizacja poprawi jakość usług klienta 😉

Warto na czat Orange czy telefonicznie dopytać.

• 3
  • 6
  • 0

Dobry pomysł, fakt faktem gniazdko ma chyba z 30 lat, a te żyły bardziej przypominają te elektryczne niż telefoniczne.

• 14222
  • 58443
  • 706

Teraz każda wizyta monterska może się kończyć przyznaniem opłaty za asystę to dość ryzykowne zagranie

Anonim

Nie dotyczy

@agat13  na czacie można chyba fotkę gniazdka wrzucić, niech konsultant Orange oceni, czy to operacja za free czy odpłatnie, widzę tam filtr od telefonu, może zgłosić że kiepskie połączenia często są i trzaski w słuchawce.

Tak na marginesie...

Kiedyś miałem od Orange telefon stacjonarny, tak kiepsko gniazdko zamontował technik, że po 2 latach odpadło od ściany, zgłosiłem usterkę i technik to naprawił za free, ba zamontował gniazdko na 2 telefony co miałem przygotowane, miałem to sam zrobić, ale myślę sobie, po co się gimnastykować bez narzędzi, udało się to załatwić wtedy, ale to było 6 lat wstecz, nie wiem jak teraz to się odbywa.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32771
  • 38742
  • 1388

Naprawa gniazdka starego typu nie jest związana z opłatą za asystę. Tylko zgłoszenie musi być jako uszkodzenia gniazdka.