Wymiana Funboxa na własny router

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 10
  • 0

Chce zrezygnować z funboxa 6 i użyć inny router z obsługą PPPoE podłączając bezpośrednio do ONT.

Z tego co się orientuję potrzebuję login i hasło PPPoE od Orange.

Napisałem na czacie Orange zapytanie o taką wymianę i konsultant powiedział - nie mogę bo Orange działa tylko na funboxie.

Poproszę o pomoc w tej sprawie, czy jestem zdany na funbox czy jednak jest sposób na użycie własnego routera?

25 ODPOW. 25

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21561
  • 62785
  • 860

@Miron_pdc nie musisz na siłę korzystać z FunBox-a, możesz skorzystać z własnego routera. Własny router musi obsługiwać VLAN, PPPoE i umożliwiać podanie loginu i hasła do autoryzacji połączenia. Dane uzyskasz na infolinii. Widocznie trafiłeś niewtajemniczonego konsultanta. Skontaktuj się ponownie. Najczęściej hasło przysyłane było SMS-em.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64176
  • 825

@Miron_pdc  możesz korzystać z własnego sprzętu pod warunkiem tego, że będzie obsludlgiwal protokół pppoe i VLAN-y. Bez tych opcji nie uruchomisz usługi. 

Jeśli zamówiłeś TV od Orange, to już router i poziom wiedzy do konfiguracji musi być odpowiednio większy. 

Funboxa i tak zostaje u Ciebie i płacisz za dzierżawę. 

Sporo jest tematów na forum z cyklu : własny router zamiast Funboxa 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12106
  • 74

Dane pppoe są dostępne. Login, wiadomo, można odczytać z routera. Hasło można zmienić poprzez aplikację Mój Orange.  Przyjdzie na SMSem.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35104
  • 293

@Miron_pdcnapisał(-a)

...

potrzebuję login i hasło PPPoE od Orange.

...

Powinieneś mieć je napisane w umowie.

Konfiguracja własnego rutera była tu opisywana wielokrotnie. Poszukaj.

Niekompetencję konsultanta proponuję zaraportować przełożonym.

• 2844
  • 12106
  • 74

Orange od jakiegoś czasu nie wpisuje hasła do umowy. To było za czasów ADSL. Teraz nawet nie da się "poznać" hasła. Jedyny sposób, aby to obejść, to reset hasła przez infolinię lub MO.

• 15596
  • 64176
  • 825

@atlas_cudow  nie tyle reset, co wysłanie z systemu 

• 2844
  • 12106
  • 74

No właśnie nie. Zerknij na zrzut ekranu. Ani w aplikacji, ani przez infolinię nie ma możliwości odzyskania hasła. Można tylko wygenerować nowe.

Screenshot_20250423-213627~2.png

• 15596
  • 64176
  • 825

@atlas_cudow  według mnie z poziomu konsultanta z systemu można SMS - en wysłać ustawienia usługi 

Korzystałem z tego wiele razy 

• 2844
  • 12106
  • 74

@agat13Dawniej przez ADSL można było odzyskać hasło z umowy. Teraz w światłowodzie,  zarówno infolinia, jak i MO po prostu generują nowe hasło. Poza tym co to za różnica? To trwa dosłownie kilka chwil.