- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wymiana Funboxa 10 na własny router celem poprawy ochrony prywatności
@arsson Coś takiego mam na terminu Wyse 3040 + Ubuntu Server. Przy okazji podłączyłem pod to dysk 500GB to jeszcze serwer SMB się załapał.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana na własny router
Z tego co się dowiedziałem i sprawdziłem to chyba najprościej i najtaniej wyjdzie ręczne ustawianie DNS
Na telefonie mam od dawna DNS od Mullvad do blokowania reklam, na kompie mam Quad9 na lapku mam minta i też ustawiony dns. Chodziło mi głównie o xiaomi tv box i z tego co się teraz dowiedziałem też można tam zmienić dns, więc chyba odpuszczę kombinowanie z serwerami czy routerami.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana na własny router
To zapytam inaczej. Co tak ci przeszkadza w obecnych DNS ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana na własny router
@arsson napisał(-a)
Mam dekoder multi 4k ale nie używam.
Mam Orange Światłowód Pro 2.0
Z tego co czytam to najlepiej będzie jak faktycznie postawię swój serwer. Jest gdzieś przejrzysty tutek jak to zrobić? Przede wszystkim kluczowe pytanie czy stracę na szybkości neta?
@arsson jeśli postawisz serwer za FB to nie. Oczywiście z odpowiednią kartą ethernet
Jeśli myślisz o dodatkowym ONT, to w trakcie trwania umowy już go nie dostaniesz ( lub bardzo się nagimnastykujesz) a i tak Orange nie ma w ofercie ONT dla 2Gb/sek, a więc skucha..
Własnego ONT nie wolno podłączać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana na własny router
Szyfrowany DNS daje więcej prywatności, używam też czasami VPN
Nie chcę żeby ktoś mnie profilował na postawie odwiedzanych stron w celach marketingowych, przynajmniej chcę mu to utrudnić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana na własny router
I tak będziesz profilowany. Kiedyś, ktoś myślał, że się ukryje w sieci Tor. Okazało się, że same przeglądarki na swoim poziomie raportują co trzeba i komu trzeba 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana na własny router
W jakimś stopniu pewnie tak.
Jeśli TOR to najlepiej przez VPN ale TOR się nie nadaje do codziennego użytku
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana na własny router
@arssonnapisał(-a)Szyfrowany DNS daje więcej prywatności, używam też czasami VPN
Nie chcę żeby ktoś mnie profilował na postawie odwiedzanych stron w celach marketingowych, przynajmniej chcę mu to utrudnić.
Orange NIE profiluje niczego na podstawie DNS. Nie trzeba niczego utrudniać. Używanie innych niż domyślne serwerów DNS w sytuacji kiedy zadajesz tego typu pytania jest niewskazane; prawdopodobieństwo że zrobisz sobie krzywdę oceniam na wysokie.
Prywatne DNSy są i tak przez większość współczesnych przeglądarek preferowane; domyślny serwer jest wtedy używany wyłącznie do rozwiązania nazwy tego prywatnego. To się ustawia na każdej przeglądarce osobno (i Orange nie blokuje tych rozwiązań nazw).
Podstawianie aplikacji telewizyjnej innego DNSa niż domyślny jest ryzykowne (ryzyko jest niewielkie, ale istnieje), bo operator może w każdej chwili coś tam namieszać i TV przestanie działać. Były czasy kiedy dekodery IP TV musiały mieć DNS Orange, teraz już co prawda tak nie jest, ale nie ma gwarancji że to stan stabilny, nawet jeśli nie używasz dekodera. BTW, czy w Android TV nie da się systemowo włączyć prywatnego DNS? Chyba się da, więc cała ta para idzie w gwizdek.
Wreszcie: omijając serwery DNS operatora pozbawiasz się darmowej ochrony jaką daje Cybertarcza. IMHO w Twojej sytuacji strzelasz sobie tym samym w kolano.
https://cert.orange.pl/cybertarcza/
Co do przepisów na postawienie własnego serwera DHCP, to wybacz, ale tyle tego jest w sieci, że wstyd takie pytania zadawać.
PS. Tak z ciekawości: po co wynajmujesz (i pewnie płacisz) za dekoder którego nie używasz?
PS2: Co ma do tego VPN? Możesz sobie używać jakiego chcesz, Orange ani jego DNSy nic do tego nie mają.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@arssonnapisał(-a)
Czy mogę zmienić funbox 10 na swój własny z ont?
...
Przepraszam, źle zrozumiałem Twoje pytanie. Zakładałem że masz już ONT albo planujesz taki terminal uzyskać od operatora, a chcesz do niego tylko podłaczyć jakiś ruter.
Tymczasem ta zabawka którą podlinkowałeś oczywiście nie wspiera takiego trybu pracy, nie nadaje się do usługi którą masz i ogólnie jest znacznie gorszym urządzeniem niż Funbox 10 który miałaby zastąpić.
Jeszcze raz przepraszam za zbyt schematyczną odpowiedź. Na szczęście dalsza dyskusja wyjaśniła wszelkie wątpliwości.