Smartbox Wi-Fi pod Funbox 10 - ponoć brak kompatybilności

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 6
  • 0

Cześć,

To że mam teraz Funboxa 10, nie rozserzyło mi magicznie zasięgu i dalej mam pomieszczenia 2 ściany dalej, gdzie sygnał zamiera.

Kiedy próbowałem zamówić extender na infolinii, to pani mi powiedziała, że nie ma takiej możliwości, "bo jej się tylko wyświetla jako opcja do Funboxa 6".

Czy to po prostu kwestia administracyjna, czy faktycznie sprzęt nie będzie współgrać? A może po prostu nie uda się tego spiąć w mesh, tylko Smartbox będzie mógł działac jako repeater albo access point z osobnym SSID?

Są jakieś plany, by włączyć Smartboxa Wifi do oferty z Funboxem 10?

3 ODPOW. 3

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8939
  • 36358
  • 301

Nie wiem czemu spodziewałeś się poprawy zasięgu. Wszystkie te rutery mają podobne zasięgi WiFi (no może z wyjątkiem FB3 który ma nieco gorsze), i są to zasięgi na normalnym, typowym poziomie. Nie da się ich "poprawić" extenderami, jeśli nie są podłączone kabelkiem. Pomimo że "zasięg" mierzony "kreskami" będzie może i lepszy, to realna przepustowość już niekoniecznie. SWB powinny działać normalnie z wszystkimi FB, nie wiem czemu nie chcą ci wypożyczyć. Oczywiście zaawansowane funkcje WiFi (w szczególności WiFi7) na pewno nie będą dostępne na SWB który ich nie ma.
Zawsze możesz puścić kabelek do drugiego pokoju i podpiąć tam swój AP, na nim skonfigurować WiFi z identycznymi parametrami jak ma FB10 i będziesz miał prawie to samo co mesh i bez niczyjej łaski. Albo możesz w ogóle kupić jakiś swój mesh i WiFi FB wyłączyć całkiem. Jednak licz się z tym, że jeśli w otoczeniu jest wiele sieci WiFi, to mesh jest generalnie takim sobie pomysłem, a WiFi może nie działać niezawodnie, nawet jeśli bardzo się przyłożysz do konfiguracji. Kable lepsze.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15722
  • 64913
  • 830

@awsmadrs niestety SWB6 najlepiej współpracuje z FB6, bo to ten sam moduł wifi o tych samych parametrach

Zapewne prace nad SWB7 i SWB10 są prowadzone, ale kiedy będą dostępne, nie wiadomo...to techniczna tajemnica operatora. 

Ja uważam, że działać będą, ale uwstecznią standard wifi za SWB. 

Z pewnych informacji mniemam, że i FB10- będzie działał inaczej dostosowując się do słabszego SWB. Dlatego może nie oferują w zestawach..

Tu zamiast kombinacji polecam albo po kablu podłączyć access pointa, który doświetli obszar poza zasięgiem, albo wyłączyć wifi w FB, kupić osobny system MESH wifi i mieć pozamiatane wszedzie

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 43
  • 124
  • 0

Ja korzystam ze SMARBOX WiFi6 i działa to z FB10 - tylko zapina się na WiFi6, ale spoko 1 Gb/s wyciągnie. Speedtest na urządzeniu podłączonym pod SMW6 przez LAN, SMW6 połączony jest przez most WIFi z FB7. I da się na rozdzielonych pasmach... 

paciorek_0-1768168409699.png