Wymiana Funboxa 10 na własny router celem poprawy ochrony prywatności

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 17
  • 40
  • 0

Czy mogę zmienić funbox 10 na swój własny z ont?

Mam usługi TV ale nie korzystam z modemu bo TV odbieram w inny sposób. 

Interesuje mnie tylko net. FB jest słabo konfigurowalny i mam wątpliwości co do prywatności.

Nawet własnego DNS nie można ustawić, mam ustawiony tylko na karcie sieciowej a chcę DNS na wszystkim łącznie z telewizorem. Dlatego muszę to zrobić z poziomu routera.

Czy ten router będzie odpowiedni:https://sklep.fipro.pl/pl/p/Ubiquiti-UF-WiFi6/4392 

Wystarczy podłączyć i net będzie śmigał?

20 ODPOW. 20

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2417
  • 10638
  • 94

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8931
  • 36328
  • 301

Zmiana na własny router

@arssonnapisał(-a)

...

Wystarczy podłączyć i net będzie śmigał?

Nie, trzeba go jeszcze skonfigurować.

Tylko Funboxy same się konfigurują.

Najważniejsze dane które musisz mieć to login i hasło do usługi.

Ponadto coś dziwnie o tej TV piszesz. Jeśli to nie jest oferta TV od Orange, to jest zupełnie nieistotny szczegół. Ale jeśli to jest oferta TV od Orange, to może być istotny. TV nigdy nie używa modemu, więc niejasne jest to co napisałeś. Tak czy owak, pewnie miałeś na myśli to, że nie masz wypożyczonego żadnego dekodera TV od Orange - jeśli faktycznie o to chodzi, to nie masz się co martwić o TV, jeśli uda ci się skonfigurować internet, to i TV będzie działać. Jeśli jednak masz dekoder, to niekoniecznie.

PS. Osobiście nie mam pojęcia czy akurat ten ruter się nada, ale musi mieć wsparcie dla VLAN na WAN i w zasadzie tyle (jeśli nie ma mowy o TV).

PS2. W celu ustawienia "własnego" DNS wystarczy postawić "własny" serwer DHCP w LAN, a ten z FB wyłączyć, nie trzeba koniecznie wymieniać rutera do tak trywialnego celu.

PS3. Orange do niedawna bronił się rękami i nogami przed dodawaniem ONT. Napisz koniecznie czy uda ci się go uzyskać.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21817
  • 64056
  • 866

Zmiana na własny router

@arsson jeżeli masz ONT od Orange (który obsługuje prędkości maksymalnie do 1 Gbit/s), to możesz zamienić na własny router, który obsługuje VLAN oraz umożliwia wprowadzenie loginu i hasła do autoryzacji.

Własnego ONT nie możesz podłączyć, zabrania tego operator.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3197
  • 14085
  • 80

Zmiana na własny router

Autor tematu chyba chce podłączyć tą czarną mydelniczkę bezpośrednio pod światłowód, czego zrobić nie może.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3012
  • 14325
  • 132

Zmiana na własny router

@arsson Umowa na 8 Gb/s? Wtedy potrzebowałbyś ONT obsługującego XGSPON a o takim od Orange jeszcze na tym forum nie słyszałem.

• 17
  • 40
  • 0

Zmiana na własny router

Mam dekoder multi 4k ale nie używam.

Mam Orange Światłowód Pro 2.0

Z tego co czytam to najlepiej będzie jak faktycznie postawię swój serwer. Jest gdzieś przejrzysty tutek jak to zrobić? Przede wszystkim kluczowe pytanie czy stracę na szybkości neta?

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3197
  • 14085
  • 80

Zmiana na własny router

Tutek do czego? Jak zrobić swój serwer DHCP? 

• 17
  • 40
  • 0

Zmiana na własny router

Tak, jeszcze tematu nie zgłębiałem

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3012
  • 14325
  • 132

@arsson Najprościej będzie kupić RPi od 3 w górę, postawić Pi-hole (DNS + DHCP), wyłączyć DHCP w FB i przejść na połączenie wyłącznie po IPv4.