Nie można wyświetlić tego widżeta.

Wifi 5 na Funbox 3 vs Funbox 6

ROZWIĄZANE

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14206
  • 58392
  • 705

@Januszbba  według mnie FB6 pracuje lepiej z SWB6, bo to te same urządzenie... oczywiście jeśli chodzi o wifi..

Nie napisałeś od razu, że chodzi również o repeater i tu z kolei uważam, że skoro masz SWB6, to powinieneś mieć również FB6 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 972
  • 3181
  • 0

@agat13  Tylko jest jeden mały problem ten smartfon co go będę miał ma wifi 5 a router i smart box ma wifi 6 ale jeśli będzie to lepiej chodziło po zmianie routera to będę się cieszył. 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6312
  • 25766
  • 216

@Januszbbanapisał(-a)

@agat13  Tylko jest jeden mały problem ten smartfon co go będę miał ma wifi 5 a router i smart box ma wifi 6.

No i gdzie tu widzisz problem? Te standardy są (przynajmniej teoretycznie) wstecznie kompatybilne. Wszystkie znane mi urządzenia certyfikowane na WiFi 6 obsługują wszystkie poprzednie standardy. To jest dla użytkownika całkowicie przezroczyste, urządzenia same dogadują się którego protokołu mają użyć, nie zmusisz ich do zmiany zdania nie robiąc sobie krzywdy, IMHO.

@Januszbba ten telefon który masz teraz też ma WiFi 5. To tak FYI.

• 14206
  • 58392
  • 705

@Januszbba  zależy co masz na myśli"lepiej chodziło"..

Tak naprawdę niewiele odczujesz w obu konfiguracjach. Ja tylko twierdzę, że oba urządzenia z cyferką 6 są bardziej kompatybilne. Lepiej współpracują, bo są jednakowe i tyle...

• 972
  • 3181
  • 0

@agat13  Jeśli na fun box 3.0 i SWB mam ok 200 mb/s na wifi 5 ghz a mam na tel wifi 5 więc tu lepiej nie będzie wymieniając na fun box 6.0 jeśli chodzi o samo polepszenie prędkości tak to można będzie podsumować? 

• 48
  • 130
  • 0

Jak nowy telefon kosztował 500zł to nic nie będzie lepiej.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6312
  • 25766
  • 216

@Januszbbanapisał(-a)

@agat13  Jeśli na fun box 3.0 i SWB mam ok 200 mb/s na wifi 5 ghz a mam na tel wifi 5 więc tu lepiej nie będzie wymieniając na fun box 6.0 jeśli chodzi o samo polepszenie prędkości tak to można będzie podsumować? 

Nie. Przyczepiłeś się od początku do protokołu, zamiast poczytać o innych rzeczach które dopiero na końcu decydują razem co widzisz w tych śmiesznych testach. FB6 ma podobno nieco lepsze WiFi, i nie chodzi tylko o to czy się nazywa 5 czy 6.  Ale jak kupisz budżetowy telefon to też się cudów nie spodziewaj. Generalnie sam chyba nie wiesz jaki masz cel, a bez jego określenia trudno ci będzie podjąć racjonalną decyzję.

• 14206
  • 58392
  • 705

@Januszbba  przyłączam się do opinii ogółu, że nie tylko modem tu stanowi...kluczem jest również odbiornik i jeśli jego "wydolność", to wymienione wcześniej 200Mb/sek to żaden super AP z przepustowością nawet 2Gb/ sek nic tu nie zmieni. Sugeruje tylko fakt, że SWB6 został skonstruowany jako para sprzętowa AP do FB6, a więc jest bardziej kompatybilny niż z FB3 ( taka teoria zasłyszana z praktyki)

• 972
  • 3181
  • 0

@agat13  No masz racje fun box 6.0 i  swb 6 mają wifi 6 ok tylko zastanawiam się czy jest  sens zmieniać z fun box 3.0 na 6 jeśli będę korzystał z telefonu co ma wifi 5 ja bym i nawet zaakceptował te 200 mb/s po wifi 5ghz bo strony się bardzo szybko wczytują ale zawsze może być lepiej jeśli się da tylko Czy można zrobić całą diagnostyke sieci i urządzeń  żebym mógł ją tutaj przesłać czy wszystko działa poprawnie? 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2206
  • 10540
  • 87

@Januszbba Pierwszą rzeczą którą powinieneś zrobić to przestać używać trybu repeatera i połączyć oba urządzenia (FB3 i SWB6) za pomocą przewodu ethernet.