Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Własny router LoveMini do 80Mb/s.

Macrolo
Poziom 19, Odkrywca Przestworzy

@bigllo Oczywiście. Już opisuje wybrany przez ciebie model. Miałem też w sumie o nim pisać. Jest napewno lepsze pod względem osiągów prędkości także jak będziesz miał światłowód to będziesz mógł też ten ruter na spokojnie wykorzystać do sieci FTTH. Więcej portów LAN. Oczywiście w kwestii gejmingu wyśmienity (tak jak każdy router asusa). Oczywiście różnego typu zapory przed niebezpieczeństwami w internecie. Ogólnie same plusy, myślę że jest sens i to całkiem spory, aby kupi ten router który napisałeś niż który ja napisałem.

Macrolo

@bigllo No i więcej anten co zwiększa zasięg wi-fi. Jak widzę to na internecie ceny szaleją, od 300 do 500zł. Pamiętaj kup gdzieś na legitnej stronce żeby później nie było problemów z gwarancją itp.

Macrolo

@bigllo Jak już ci założą neo i zmienisz router na tego asusa (o ile się na niego zdecydujesz), opisz wrażenia i koniecznie wyślij speedtest"a. I pamiętaj zrób test prędkości na funboxie, cykni zdjęcie albo zapisz wyniki na kartce, przełącz neo do asusa, odczekaj chwilę i też zrób speed testa i znów zapisz wyniki. Zobaczysz wtedy czy był sens zakupu asusa, ale wydaje mi się, że jak najbardziej transakcja się zwróci. No i przede wszystkim po włączaj sobie wszystkie zapory sieciowe, w końcu masz je za darmo i na dożywocie. Jak typowy Janusz, włączaj i sobie nie żałuj jak coś jest za friko . Gdyby coś nie działało po przełączeniu neo do asusa (nie wykrywał sieci, itp (ale raczej wszystko powinno przebiec samo i intuicyjnie)) to służymy pomocą .

Macrolo

@ketrasaArtur Widzę, że lakujesz moje posty. Mógłyś proszę zajrzeć na moje pytanie? (Własny router....)

ketrasaArtur
Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny

@Macrolo @bigllo @agat13 @pablus fajny temat poruszyliście. Szkoda, że wcześniej się nie włączyłem, lecz tu już  mojej strony obecnie nic do dodania. Zakładam, że przynajmniej @Macrolo poszerzył swoją wiedzę, chodź dla Ciebie bardziej potrzeby obecnie router do obsługi światłowodu po RJ45 podłączonym do ONT.

Macrolo

@ketrasaArtur  Dokładnie, mimo, że doradzam innym to i tak sam potrzebuję pomocy. Ale ADSL a FTTH to dwie zupełnie inne technologie...

ketrasaArtur

@Macrolo nie uwzględniając internetu mobilnego, to na kabelku Orange masz trzy technologie dostarczania sygnału i każda z nich się rożni:

1. aDSL - kabelek miedziany, ale najlepsze osiągi uzyskuje siew odległościach 2-3 km, pwyżej tej odległości strasznie mocno prędkość spada.
  2. vDSL - też na kabelku miedzianym, ale inna technologia i odległość nie może przekraczać 1,5 km od centrali
  3. światłowód, nie wnikam już w sposób dostarczania sygnału, czy to na liniach Orange, czy na liniach dzierżawionych. Ważne, że u Ciebie będzie zewnętrzny ONT, gdzie można będzie zastosować router z wolnego rynku.
bigllo
Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy

@Macrolo Nie ma sprawy jak tylko wszystko będzie gotowe dam znać ale to jeszcze kwestia kilku dni. Dzięki raz jeszcze wszystkim którzy rozwiali moje wątpliwości

ketrasaArtur

@bigllo również jestem ciekaw Twoich osiągów, wiec jak najbardziej czekam na Twój post z danymi