- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Transmisja danych CSD
Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie transmisji danych CSD. Z tego co się dowiedziałem, to usługa "transmisja danych CSD" jest dostępna na kartach VOICE, nie ma jej natomiast na kartach internetowych. Czy routery dostępne w Orange np. Huawei B315 czy jakikolwiek inny model obsługują transmisję CSD? W specyfikacji routera nie ma takiej informacji. Pytanie czy sprzęt to obsługuje i kwestia tylko świadczenia usługi po stronie operatora i doboru odpowiedniej karty SIM u operatora? (wiem już, że nie może to być internetowa tylko VOICE).
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Transmisja danych CSD
Musiałbyś poszukać starego sprzętu sprzed około 10 lat. Czy nadal działa? Spróbuję w weekend poszukać jakaś starą komórkę w piwnicy i sprawdzę jeśli chcesz.
Ps a na co Ci to? Nie dość że drogie, to ten internet jest wolny (max 9,6 kbps).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Transmisja danych CSD
Tak, stara technologia, ale ku mojemu zdziwieniu dalej ma zastosowanie. Są kasy fiskalne z modułem GSM, w firmie chcs mieć taką kasę, ale okazało się, że w specyfiaspec jest informacja iż karta SIM musi obsługiwać CSD (raz dziennie wysyła ona przez to raporty itp).
Dzięki, jeżeli mógłbyś zerknąć to będę wdzięczny. W sumie też się zdziwiłem, że w takich kasach działa to na takiej zasadzie. Z drugiej strony, koro nowe kasy działając w ten sposób, to chyba powinny być routery, ktore też to obecnie obsługują.
Dzwonikem do Huawei w sprawie B315, ale dowiedziałem, się tylko iż w specyfikacji nie ma na ten temat informacji .Należy sprawdzić po stronie operatora. Wiem już że SIMy voiceowe obsługują CSD, internetowe nie 🙂 ale pytanie właśnie o sprzęt .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Transmisja danych CSD
@janbuc modem/router musiał by obsługiwać też 2G, nie sprawdzałem czy CSD jest dostępne w 3G, sim karta teoretyczni nawet nowa, trzeba by to przetestować, na Allegro poszukaj modemu z poprzedniej epoki 😉
Tak na marginesie da się to zrobić poprzez komputer, bez kombinacji z modemem, ale to już wasza sprawa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Transmisja danych CSD
Poza tym uprzedź szefa że 2G dla nowych umów może być wycofane bez prawa do rozwiązania lojalki bez kary (zamieniono rok temu regulamimy dla nowych umów i aneksów).
Testy zrobię w weekend.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Transmisja danych CSD
Jeśli modem obsługuje GPRS to i CSD będzie, teoretycznie 3G sieć to obsłuży, tak jak WAP @Piotrekk85 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Transmisja danych CSD
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Transmisja danych CSD
@Piotrekk85napisał(-a)
Nie bo nowsze urządzenia nie mają już opcji by wpisać ustawienia.
Jeśli modem bez brandu, to ustawienia pobierze tak jak telefon, tak jak pisałem to co do wap wystarczy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Transmisja danych CSD
Pewnie inaczej też można, ale to nie moja decyzja. We współpracującej firmie wybrano takie kasy, ja doradzam tylko odnośnie doboru kart z racji bycia bardziej na bieżąco jeśli chodzi o rynek mobile. Co ciekawe nawet w opisie technicznym tych kas, producent podaje informację w stylu "ważne by karta SIM działała w transmisji CSD, nie GPRS. Konsultanci operatorów często mylą te pojęcia lub nie zwracają na to uwagi co skutkuje doborem złej karty". Dlatego zapytano mnie o ten punkt. Wiedząc jak działa CSD zaciekawiło mnie jak to się ma do obecnych na rynku routerów. Do tej kasy potrzebny jest router + SIM z CSD. Tutaj kolejny ciekawy punkt, bo karty głosowe Orange obsługują CSD, ale internetowe już nie. Chcąc wziąć umowę z routerem, dostajemy kartę internetową na której CSD nie można włączyć. Biorąc kartę głosową, na której można włączyć CSD, nie ma w ofercie routera 🙂 tylko telefony.
Dlatego mówię by wzięli normalną kartę i kupili router osobno, ale zaciekawiło mnie czy obecne routery wspierają tę technologię. Na infolinii Huawei nie wiedzą tzn, nie ma w specyfikacji nic o CSD (przy B315).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Transmisja danych CSD
Technologia CSD działa nadal i pewnie jeszcze trochę podziała, kwestia routera tylko, sim karta obsługuje wszystkie standardy, oczywiście ta do połączeń głosowych.
- « Poprzedni
- Następny »