- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Z racji instalacji swiatlowodu w mojej okolicy i doprowadzenia go na budynek mieszkalny, mam pytanie czy jesli przylacz jest w 1 budynku mieszkalnym, to czy w 2 budynku jest to garaz z dwoma pomieszczeniami, dam rade jakos przeciagnac internet.
Dodam tylko ze 1 od 2 budynku jest oddalony od siebie o jakies 20m.
Myslalem na poprowadzeniem skretki z 1 do 2 budynku i zastsowaniu tam 2 router, tylko pytanie czy to bedzie dzialalo. Prosilbym o pomoc co do tego tematu, z gory dziekuje
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy jest nielegalne? Spierałbym się z Tobą kolego (oczywiście pod pewnymi warunkami ).
Ja osobiście mam coś takiego na Asusach (FunBox - Asus 12 metrów - Asus 43 metry ) i niestety będziesz musiał zainwestować w dobry żelowany przewód kat 6. I tak prywatnie - dobrze rozplanuj przeprowadzenie przewodu żeby zmniejszyć ilość końcówek do zarobienia oraz uważaj na miejsca w których prowadzisz przewód jak np w okolicach skrzynek bezpiecznikowych bo może się okazać że albo zacznie zanikać albo prędkości będą falować. Schowaj całość w korytkach kablowych jeżeli będą na biec na zewnątrz. Proponuję kupić szpulę z przewodem żebyś nie musiał przewodu naciągać, chyba że masz jakiś krótki prosty odcinek. Jeśli masz światłowód to zastosuj minimum przewód kat 6, bo na innych będzie dosyć duża strata. Powodzenia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Swiatłowód instalacja na 2 budynki
@Dares94 tak możesz takie rozwiązanie wykonać, będzie działało. Jest to jedna z opcji i w dodatku najtańsza.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A jakis sprzet godny polecenia i nie za gory zlota?
Poleci ktos 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Dares94 ja u siebie w domu sieć zbudowałem na TP-LINK-ach. Każdy może użyć wedle uznania, aby router miał wejście port WAN. Praktycznie nic więcej nie potrzeba, a najtańszy to koszt do 50 PLN. Jeżeli chcesz obsługę WiFi 5GHz, to koszt może nieco pójść w górę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzieki wielkie za odpowiedz to juz wiem wszystko.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy wszystko? @ketrasaArtur dobrze radzi że skrętką. To najpewniejsze. Jednak stawianie drugiego routera w kaskadzie to nie tak...warto go ustawić w trybie bez DHCP i traktować jako switch z Access Piontek. Tak wygodniej, chyba, że chcesz separować sieci w tych różnych budynkach. Wtedy router w pierwotnej wersji. Pamiętaj, aby skrętką była żelowana i zabezpieczona listwą, rurką czy peszlą . Na końcach załóż gniazda, bo tak wygodniej. Udanej zabawy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy jest nielegalne? Spierałbym się z Tobą kolego (oczywiście pod pewnymi warunkami ).
Ja osobiście mam coś takiego na Asusach (FunBox - Asus 12 metrów - Asus 43 metry ) i niestety będziesz musiał zainwestować w dobry żelowany przewód kat 6. I tak prywatnie - dobrze rozplanuj przeprowadzenie przewodu żeby zmniejszyć ilość końcówek do zarobienia oraz uważaj na miejsca w których prowadzisz przewód jak np w okolicach skrzynek bezpiecznikowych bo może się okazać że albo zacznie zanikać albo prędkości będą falować. Schowaj całość w korytkach kablowych jeżeli będą na biec na zewnątrz. Proponuję kupić szpulę z przewodem żebyś nie musiał przewodu naciągać, chyba że masz jakiś krótki prosty odcinek. Jeśli masz światłowód to zastosuj minimum przewód kat 6, bo na innych będzie dosyć duża strata. Powodzenia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85napisał(-a)
Wg umowy usługa jest świadczona pod konkretnym adresem. Nie możesz jej udostępniać poza posesję. Zapoznaj się z umową.
Zapoznaj się z wątkiem. Kolega pytający napisał, że chce poprowadzić kabel do garażu.
- « Poprzedni
- Następny »