Smartbox wifi 6 ustawiony za daleko

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 30
  • 0

jeśli SWB 6 ustawiony jest za daleko (w innym budynku) - biała dioda miga wolno (skonfigurował się prawidłowo) to on działa czy słabo działa czy w ogóle nie działa 

dzięki

9 ODPOW. 9

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4552
  • 22930
  • 106

Nie może być za daleko bo nawet jeżeli złapie synchronizacje to może rozłączać a poza tym możesz rozsyłać szum zamiast wi-fi.  Po prostu porównaj jak bardzo różnią się transfery na wi-fi na swb i na Funbox . Jak będziesz mieć powiedzmy połowę tego co na Funbox to jest ok.  

• 11
  • 30
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Po prostu porównaj jak bardzo różnią się transfery na wi-fi na swb i na Funbox . 

a gdzie można sprawdzić z czym(swb/fb) łączy się telefon czy też laptop (nazwa sieci jest u mnie taka sama)

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10114
  • 42617
  • 350

Napisz po prostu jak daleko.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2662
  • 12534
  • 77

@Pawełchcnapisał(-a)

jeśli SWB 6 ustawiony jest za daleko (w innym budynku) - biała dioda miga wolno (skonfigurował się prawidłowo) to on działa czy słabo działa czy w ogóle nie działa 

dzięki

@Pawełchc  wszystko zależy od tego jak daleko.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16342
  • 68440
  • 882

@Pawełchc  najprostszą metodą jest podpięcie laptopa po kablu do SWB6 i zrobienie speedtestu. Zobaczysz z jaką prędkością łącza się FB że SWB 

Instrukcja https://m.youtube.com/watch?v=_CLmzDJsrrk

• 10114
  • 42617
  • 350

Jeśli zrobiłeś tak jak jest łopatologicznie pokazane na tym filmiku, to jest dobrze. Jeśli nie, to jest źle.

W filmiku jest w jednym miejscu mowa o "FunbBoxie", oczywiście chodzi o "FunBoxa", nie o jakieś inne urządzenie mityczne.

• 11
  • 30
  • 0

SWB skonfigurowałem z instrukcji , filmik oglądnąłem póżniej ale skoro diody świeciły na pomarańczowo to chyba było ok ale swb pasuje mi w innym miejscu

odległość FB od SWB ok 20mb

prędkości laptop ping/down/upl : na kablu z swb 7/100/80 , wifi bez swb 8/260/110 , wifi z swb 9/65/60

telefon wifi z swb 10/50/25 , bez swb 8/310/115

na razie nie mam możliwości podłączenia się do fb kablem

także swb sporo zwalnia

swb potrzebuje tylko do napędu bramy ale widzę że zwalnia wszystkie urządzenia

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4552
  • 22930
  • 106

Do obsługi bramy 50Mbps zupełnie wystarczy. Ewentualnie możesz się pokusić o własny repeater a najlepiej i własny system mesh. W obecnych czasach mesh np TP-Linka działa naprawdę fajnie. Tylko oczywiście to kolejne koszty. Z tym że płacisz raz i to już twoja własność.

• 10114
  • 42617
  • 350

Takie już zbójeckie prawo repeatera: musi pasmo podzielić (na dwa). Więc się wszystko zwalnia. Tak to ma działać - wszystko masz prawidłowo połączone i skonfigurowane.
Jeśli chciałbyś więcej, to bez inwestycji się nie obejdzie. Kabel byłby najlepszy, dobry system WiFi byłby super (podbijam - systemy mesh TP-Linka wymiatają, ale to nie jest najtańsze). Obie zmiany łącznie - miodzio.
Ale jeśli te parametry są stabilne i wystarcza ci tak jak jest, to oczywiście nic nie musisz.