Smartbox Wifi 6 - rozgłaszanie dwóch sieci WiFi

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 17
  • 52
  • 0

Na dekoderze jest możliwość wybrania SSID, ale dekoder 4k nie chciał się łączyć z AP Unifi i musiałem włączyć wifi w urządzeniu funbox. 

Myślałem że problem rozwiąże smartbox, ale ten znowu nie rozgłasza tylko jedną sieć wiec IOT straciły zasięg 😕 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Ale tam jakiś specjalnych wymagań nie ma względem AP'ka. Z tego co pamiętam musi być Wifi na 5Ghz i włączona obsługa  multicast. 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@dagedy Podłączanie dekodera przez własny AP było już wielokrotnie poruszane na NO np https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Problemy-z-Funbox-6-i-us%C5%82ug%C4%85-multiroom/m-p/4388... O sprawdzeniu blokady multicast już Ci pisałem.

• 17
  • 52
  • 0

Dziękuje wam bardzo!

Zamówiłem AP Unifi z WiFi 5Ghz na test, wyląduje w miejscu nieszczęsnego Smartboxa, oczywiście, nie omieszkam dać znać jak to działa 😄

W tym miejscu jednak chciałbym wylać trochę żalu, spodziewałem się że Smartbox jako urządzenie dedykowane Funboxowi będzie wstanie obsłużyć wszystkie jego funkcje, a tu dostajemy protezę AP 😞

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15595
  • 64172
  • 825

@dagedy  osąd graniczący z pewnością jak znam operatora, że nad tym pracują...

• 17
  • 52
  • 0

AP Unifi mam ustawiony jak w załączniku

-ta sama nazwa sieci i szyfrowanie

-ten sam kanał 5 Ghz

Dekoder łączy się z AP, ale nie mam obrazu, co jest nie tak?

Zrzut ekranu 2025-09-11 225317.png

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 430
  • 1555
  • 4

Przetestuj funkcje multicast.

• 2928
  • 13882
  • 129

@dagedy Ograniczenia multicastu masz wyłączone, to dobrze. Dekoder łączy się do sieci bezprzewodowej ale nie napisałeś czy ten AP jest podłączony do FB czy do innego routera?

PS Kanał WiFi zmień na inny niż w FB chyba, że FB i AP są w znaczącej odległości od siebie.

• 17
  • 52
  • 0

AP jest podłączony do Funboxa ale po drodze jest zasilacz Ubi to POE, przetestuje zmianę kanału i dam znać.

• 2928
  • 13882
  • 129

@dagedy Zmiana kanału nie spowoduje, że zacznie działać. Sprawdź czy nie skonfigurowałeś sieci na Ubi jako gościnnej i jaki adres IP dostaje dekoder - gdzieś w menu dekodera powinieneś znaleźć takie informacje.