SmartBox Wi-Fi 6 - dziwne zachowanie

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 142
  • 518
  • 1

Wziąłem  SmartBox Wi-Fi 6, bo mieszkam w bloku z "wielkiej płyty", więc routerom trudno się 'przebijać" przez ściany, a nie bardzo mam ochotę na przygody z wierceniem i przeciąganiem kabla LAN.

Mam sporo urządzeń podpiętych do Wi-FI, jednak problem dotyczy tylko jednego - mojego notebooka. Obsługuje on sieci Wi-Fi 6e w trzech zakresach. Ma aktualne stery od karty sieciowej. Dopóki jest w zasięgu bezpośrednio Funboksa 10 - sieć bezprzewodowa działa świetnie. Pełen zasięg, pełna, nominalna prędkość.

Sytuacja zmienia się jednak, kiedy jest w zasięgu SmartBoksa. Zasięg spada drastycznie - do 1,2 "kresek". Prędkości na poziomie 40 Mb/s (łącze 1 Gb/s). I w sumie jest to jedyne urządzenie, które tak się zachowuje. iPad, iPhone śmigają, bez względu na to, czy są w zasięgu Funboksa, czy SmartBoksa.

Dodam, że notebook stoi niespełna dwa metry od SmartBoksa. W tym samym pomieszczeniu...

Zresetowałem Funboksa i SmartBoksa. bez efektu.

Zacząłem kombinować z ustawieniami Wi-Fi w Funboksie. Okazało się, że problem ustąpił po wyłączeniu pasma 6 GHz.

I teraz...

Generalnie nie problemu, bo wszystkie urządzenia śmigają. Czy to na 2,4, czy na 5 GHz. I pewnie braku zakresu 6 GHz nie odczuję nawet. Tylko zastanawiam się, czy przypadkiem z SmartBoksem  jest coś nie tak? Czy z moim egzemplarzem? 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@mrosi73 SBW6 nie obsługuje częstotliwości 6 GHz. Rozdziel sieci na osobne nazwy lub w sterowniku karty sieciowej zmień preferencje wyboru częstotliwości/trybu pracy.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 ODPOW. 7

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15595
  • 64172
  • 825

@mrosi73 zobacz na Wifianalyzerze czy widać na SWB zakres 6GHz. Rozumiem, że tylko jedno urządzenie ma taki problem?  Tak jakby nie łączyło się do SWB...Zaktualizuj sterowniki karty wifi i ewentualnie wymień SWB. Trudno powiedzieć co jest powodem 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@mrosi73 SBW6 nie obsługuje częstotliwości 6 GHz. Rozdziel sieci na osobne nazwy lub w sterowniku karty sieciowej zmień preferencje wyboru częstotliwości/trybu pracy.

• 142
  • 518
  • 1

Tak przypuszczałem...

Dodam tylko, że wczoraj wieczorem rozmawiałem z konsultantką na czacie i zapytała, czy zlecić wyłączenie 6GHz..

A wytłumaczyłbyś łopatologicznie w jaki sposób to zrobić?

• 15595
  • 64172
  • 825

@Samotnick  przyznaję się do niewiedzy... Zmyliła mnie ta 6-ka zapewne jak innych... 

https://www.orange.pl/omnibook/smartbox-wi-fi-6

• 142
  • 518
  • 1

No WiFi6 , to nie to samo, co 6 GHz... 😉

• 15595
  • 64172
  • 825

@mrosi73  moja wina... Zmęczenie daje o sobie znać 😁

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

@mrosi73napisał(-a)

No WiFi6 , to nie to samo, co 6 GHz... 😉

WiFi 6E to 6Ghz. Ale to prawda, że mnóstwo ludzi to myli;)