- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wziąłem SmartBox Wi-Fi 6, bo mieszkam w bloku z "wielkiej płyty", więc routerom trudno się 'przebijać" przez ściany, a nie bardzo mam ochotę na przygody z wierceniem i przeciąganiem kabla LAN.
Mam sporo urządzeń podpiętych do Wi-FI, jednak problem dotyczy tylko jednego - mojego notebooka. Obsługuje on sieci Wi-Fi 6e w trzech zakresach. Ma aktualne stery od karty sieciowej. Dopóki jest w zasięgu bezpośrednio Funboksa 10 - sieć bezprzewodowa działa świetnie. Pełen zasięg, pełna, nominalna prędkość.
Sytuacja zmienia się jednak, kiedy jest w zasięgu SmartBoksa. Zasięg spada drastycznie - do 1,2 "kresek". Prędkości na poziomie 40 Mb/s (łącze 1 Gb/s). I w sumie jest to jedyne urządzenie, które tak się zachowuje. iPad, iPhone śmigają, bez względu na to, czy są w zasięgu Funboksa, czy SmartBoksa.
Dodam, że notebook stoi niespełna dwa metry od SmartBoksa. W tym samym pomieszczeniu...
Zresetowałem Funboksa i SmartBoksa. bez efektu.
Zacząłem kombinować z ustawieniami Wi-Fi w Funboksie. Okazało się, że problem ustąpił po wyłączeniu pasma 6 GHz.
I teraz...
Generalnie nie problemu, bo wszystkie urządzenia śmigają. Czy to na 2,4, czy na 5 GHz. I pewnie braku zakresu 6 GHz nie odczuję nawet. Tylko zastanawiam się, czy przypadkiem z SmartBoksem jest coś nie tak? Czy z moim egzemplarzem?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mrosi73 SBW6 nie obsługuje częstotliwości 6 GHz. Rozdziel sieci na osobne nazwy lub w sterowniku karty sieciowej zmień preferencje wyboru częstotliwości/trybu pracy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
SmartBox Wi-Fi 6 - dziwne zachowanie
@mrosi73 zobacz na Wifianalyzerze czy widać na SWB zakres 6GHz. Rozumiem, że tylko jedno urządzenie ma taki problem? Tak jakby nie łączyło się do SWB...Zaktualizuj sterowniki karty wifi i ewentualnie wymień SWB. Trudno powiedzieć co jest powodem
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mrosi73 SBW6 nie obsługuje częstotliwości 6 GHz. Rozdziel sieci na osobne nazwy lub w sterowniku karty sieciowej zmień preferencje wyboru częstotliwości/trybu pracy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak przypuszczałem...
Dodam tylko, że wczoraj wieczorem rozmawiałem z konsultantką na czacie i zapytała, czy zlecić wyłączenie 6GHz..
A wytłumaczyłbyś łopatologicznie w jaki sposób to zrobić?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick przyznaję się do niewiedzy... Zmyliła mnie ta 6-ka zapewne jak innych...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No WiFi6 , to nie to samo, co 6 GHz... 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mrosi73napisał(-a)No WiFi6 , to nie to samo, co 6 GHz... 😉
WiFi 6E to 6Ghz. Ale to prawda, że mnóstwo ludzi to myli;)