- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 6 i 10 - praca w pasmach 2.4 i 5 GHz.
Czy FunBox 6 i 10 może pracować w dwóch pasmach 2.4 i 5 GHz? Chcę by komputery pracowały na najwyższym paśmie, a drukarka i inny sprzęt na 2.4, bo nie mają inne j możliwości. Proszę o odpowiedź. |
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, Oba routery wspierają pasma 2.4 i 5Ghz. Dodatkowo można rozdzielić pasma pod rożne SSID (nazwy).
Dodatkowo na FB6 możesz sobię stworzyć sieć IoT dla urządzeń.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję za odpowiedź. Trudno o dokładną informację. Z tego co się wiem, to domyślnie FunBox 10 (lub6) domyślnie pracuje na najwyższym paśmie, a dzięki funkcji SMART "dostosowuje "się do potrzeb sprzętu. Gdy pecet pracuje na 5/6 GHz a drukarka bezprzewodowo tylko na 2.4, to gdy router się dostosuje do drukarki, całe pasmo przechodzi na 2.4. Również pecet pracuje na tym paśmie. Nie wiem czy tak jest naprawdę. Chcę dopiero zamówić internet w opcji 2 Gb/s i na razie nie mogę tego sprawdzić.
Z tego jak rozumiem Twoją odpowiedź, to albo domyślnie wszystko będzie działać, lub trzeba rozdzielić/uaktywnić obydwa pasma.
Dodam, że gdy na próbę wyłączyłem pasmo 2.4GHz w mojej dotychczasowej sieci, drukarka nie działa. Proszę o wypowiedź.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć @wit1205
Jesli chodzi o pasma 2.4 i 5 GHz w modemach Funbox 6 i 10 to obydwa te modemy bedą pracowały w tych wspomnianych pasmach
Dla potwierdzenia na stronie Orange znalazłem takie informacje:
Funbox 6
Nazwa Parametry
Wi-Fi |
|
Więcej informacji o Funboxie 6 znajdziesz w tym linku Orange Funbox 6
https://www.orange.pl/omnibook/orange-funbox-6# w pkt 1 Czym jest Funbox 6? Rozwijając pytanie Jakie sa parametry techniczne Funbox 6?
Funbox 10
Nazwa Parametry
Wi-Fi | 3 zakresowe Wi-Fi 6E: 2,4GHz 3x3, 5GHz 4x4, 6GHz 4x4 |
Dodatkowo w Funbox-ie 10 zyskujesz nowe pasmo Wi-Fi 6GHz gdzie nie ma go w Funbox-ie 6
Więcej informacji o Funbox-ie 10 znajdziesz w tym linku Funbox 10https://www.orange.pl/omnibook/funbox-10# w pkt 1 Czym jest Funbox 10? Rozwijając temat parametry techniczne.
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@wit1205Domyślanie powinno wszystko działać bo tak naprawdę będą działać 2 (lub 3 w zależności do routera) sieci równolegle. Urządzenia, które wspomagają tylko 2.4 po prostu połączą się z danym SSID na 2.4 GHz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@wit1205z mojego doświadczenia z Funbox-em 6 najlepszym rozwiązaniem jest rozdzielenie pasm Wi-FI. Nie byłoby problemu jeśli urządzenia odbierałyby tylko zakres WiFi 2,4 GHz lub tylko WiFi 5 GHz. Jeśli urządzenie widzi taką samą nazwę sieci WiFi dla rożnych częstotliwości, to ma problem z wyborem odpowiedniej częstotliwości.Traktuje to jako zakłócenie i rozłącza się. Najlepszym rozwiązaniem jest rozdzielenia pasm Wi-Fi, zmiana nazwy, wyszczególnia dokładnie, która sieć WiFi działa na jakich częstotliwościach. Dla urządzenia jest łatwiej się połączyć. Np. dla pasma WiFi 2,4 GHz, nazwa niech będzie Internet_Orange, dla sieci WiFi 5 GHz, nazwa niech będzie Internet_Orange_5G.
W nazwach lepiej stosować podkreślnik niż spację
Informacje o modemach znajdziesz też pod tym linkiem https://www.orange.pl/view/modemy-dekodery-Orange#modemy
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To prawda. Niektóre urządzenia widzą sieć 5Ghz, ale jej nie wspierają, dlatego warto iść za radą @Pablo5 i rozdzielić sieci. Na FB6 moża utworzyć sieć IoT, która chyba jest tylko w 2.4Ghz - ale niech ktoś to potwierdzi, bo nie używam tego routera.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Teoretycznie wszystko powinno działać automatycznie na ustawieniach domyślnych. Jak będzie u ciebie, sam się przekonasz. IMHO i tak lepiej jest mieć swój własny AP do WiFi niż polegać na tych z modemów operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)To prawda. Niektóre urządzenia widzą sieć 5Ghz, ale jej nie wspierają, dlatego warto iść za radą @Pablo5 i rozdzielić sieci.
Mógłbyś przybliżyć co to znaczy "widzą sieć 5Ghz, ale jej nie wspierają" ? W sensie, że mają oprócz radia 2,4GHz również radio 5GHz ?
@atlas_cudownapisał(-a)Na FB6 moża utworzyć sieć IoT, która chyba jest tylko w 2.4Ghz - ale niech ktoś to potwierdzi, bo nie używam tego routera.
Nie. IoT również może operować w paśmie 5GHz :
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@motomouseTo był skrót myślowy. Masz rację dość niejasny. Chodziło mi to że podczas parowania jakiegoś urządzania typu Smart Home, aplikacja na telefonie wykrywa wszystkie sieci a nie tylko 2.4 i czasem sama aplikacja próbuje na siłę sparować z siecią siecią 5ghz , mimo, że dane urządzenie Smart Home tego nie wspiera. Problem wynika pewnie stąd, że z poziomu aplikacji bardzo trudno zmieniać pasma 2.4/5 GHz i w sumie mało która aplikacja w ogóle to potrafi. Dlatego warto po prostu ręcznie wybrać sieć lub na chwilę wyłączyć 5Ghz na telefonie. Chociaż to nie wspiera każdy telefon.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »