- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Router zamiast FB6
@maax990napisał(-a)...
wifi w calym obiekcie mi jest potrzebne
...
Żeby mieć dobre WiFi w całym obiekcie, to najlepiej mieć ten obiekt najpierw okablowany skrętką, a następnie rozmieścić AP tak, żeby zasięg był wszędzie dobry. Mesh jest oczywiście świetnym pomysłem, i przy tym budżecie możesz w zasadzie zrobić co tylko sobie zamarzysz. Tutaj ludzie najczęściej celują w budżet na poziome 20x niższym (i narzekają na problemy z WiFi).
Osobiście w budynku trzykondygnacyjnym mam mesh oparty na Deco X60 (w trybie AP). Dwie jednostki wystarczają.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Router zamiast FB6
@BORAXnapisał(-a)
...
mesh to było nie było lekko mówiąc proteza
Proteza czego? Kabla? Chyba nie, bo telefonu do kabla nie podepniesz... AP WiFi? No nie, to jest raczej coś więcej niż pojedynczy AP. Czyli czego mesh jest protezą?
W przedmiotowej kwestii @maax990 sam musi sprawdzić co będzie najlepiej działało, to jest jasne. Nie ma sensu dyskutować o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy, ale jeśli trzeba...
Jeśli sygnał WiFi jest słaby to się tego ceną rutera nie skompensuje, jedynie kabelkiem. Jak dla mnie dwa scenariusze są możliwe: albo jednak FB6 będzie wystarczający (i tyle, zero nakładów), albo nie. Jeśli nie, to wtedy możliwości jest kilka. Można WiFi FB6 wyłączyć, dokupić kilka AP Deco, popodłączać je do kabelków i skonfigurować sobie WiFi jak się chce. Liczba AP do dokupienia w zależności od efektu. Jeśli FB6 jest z jakiegoś powodu nie do zostawienia, to w sumie te Deco nadają się też na ruter, IIRC. Jak to za mało, to można iść w dowolny inny system ruter-mesh, byle serce systemu obsługiwało VLANy. Warunkiem bezstresowego działania jest jednak sprawne okablowanie, braku takowego się zagęszczaniem sieci bezprzewodowej nigdy w pełni nie skompensuje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Router zamiast FB6
okablowanie mam , zawsze lepiej kablowo wiadomo , wifi potrezbuje najnormalnie do dzwonienia , mieszkam na wiosce GSM to masakra ale orange ma wifi calling i dla niego potrzebuje miec dobra mocna siec , bez zrywania polaczen oraz z plynnym przelanczaniem sie miedzy meshami
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Router zamiast FB6
@maax990 do kiedy masz umowę na obecny internet? Pytam w związku ze stałym IP
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Router zamiast FB6
tak tutaj jest najwieksza wtopa , dopiero wziete , w obecnej lokalizacji mam stale ip w standardzie i nie wiedzialem o tym ze w orange z tym jest jakis dramat , jesli nic nie da sie zrobic z orange zeby zmienic ten abo na fime to musial bym zatestowac jakies ddns byc moze by sie to sprawdzilo z open vpn ( nigdy nie testowalem takiego rozwiazania) . Wchodze na serwer gora z 20 razy w ciagu tygodnia na doslownie kilka minut . Oczywiscie jesli sie myle co do zasady dzialania czegos takiego prosze o naprostowanie mnie , sieci to absolutnie nie moja bajka .....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Router zamiast FB6
DDNS będzie OK. Nie ma co kruszyć kopii o stały adres tylko dla VPN.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Router zamiast FB6
@maax990 dla Neostrady już zainstalowanej nie dobierzesz stałego IP. Nawet po przepisaniu na firmę...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Router zamiast FB6
@maax990 Tak jak napisał @j131 wystarczy Ci dynamiczny DNS. NoIP działa bezawaryjnie, adres IP zmienia się rzadko. Do dostępu zdalnego potrzebujesz tylko działającego serwera OpenVPN w swojej sieci i przekierowania portu na FB. Nie ma sensu dopłacać ani grosza do takiego scenariusza. Serwera pocztowego i tak na tym łączu nie będziesz stawiał.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Router zamiast FB6
@j131 Pisząc proteza miałem na myśli Twoje ostatnie zdanie.
Zacytuję:
"Warunkiem bezstresowego działania jest jednak sprawne okablowanie, braku takowego się zagęszczaniem sieci bezprzewodowej nigdy w pełni nie skompensuje."
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Router zamiast FB6
wiec wiekszosc juz jest jasne , do tej pory uzywalem open vpn ustaionego na moim qnap i wbijalem poprez ten vpn na serwery wpiete w siec dzieki RDP , jednak zawsze mialem taka zagwozdke zwiazana z sieciami , czy open vpn idzie tak ustawic ze laczac sie poprzez niego moge miec dostep do zasobow sieciowych udostepnianych na qnap a widocznych poprzeznp laptopa ktory jest klientem openvpn i laczy sie z serverem openvpn(qnap) tak zeby po polaczniu widac zasoby qnap w WORKGROUP? mam nadziej ze zrozumiecie moje wypociny i ze nie bedzie spiny ze to nie ta sekcja , jesli tak przepraszam i postaram sie bardziej wytlumaczyc