Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problemy z konfiguracją Funbox 6

Monnqx
Poziom 18, Badacz Przestworzy

Witam. Dziś z okazji przedluzenia umowy dostarczono mi Funboxa 6. Do tej pory miałem FB 3.0. Po podłączeniu FB6 początkowo migała powoli biała dioda od internetu, w pewnym momencie przeskoczyła na pomarańczową i router poprosił o wpisanie loginu i hasła do neostrady. Udało się zalogować. Po tym w przeglądarce wyskoczył komunikat że 'wykryto problem z twoją linią światłowodową'. Router się zrestartował a pierwsza dioda zaczęła migać na biało (powoli). Według instrukcji Orange na stronie oznaczało to "problem z konfiguracją usług", zgodnie z tamtejszymi wskazówkami zresetowałem FB6 do ustawień fabrycznych. Teraz dioda miga szybko na biało a w przeglądarce jest komunikat o Braku połączenia i konieczności sprawdzenia kabla światłowodowego. Przyznam szczerze że nie mam pojęcia, co mogło się przydarzyć ale zależy mi na jak najszybszym rozwiązaniu problemu z uwagi na to, że pracuję zdalnie. Czy jest coś jeszcze, co mógłbym spróbować zrobić czy pozostaje mi już tylko zgłoszenie problemu na infolinię?

39 ODPOW. 39
j131
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

@Monnqx: dostarczono ale nie podłączono? Tzn. konfigurujesz FB6 od zera czy też już to było skonfigurowane, działało i przestało działać?

Highlighted
Monnqx

Router przywiózł kurier, wcześniej miałem FB3.0, więc tak, sam go konfiguruję

j131

@Monnqx: sam wpinałeś/wpinałaś światłowód? Jesteś pewien/pewna że wtyczka jest wciśnięta odpowiednio? Możesz pokazać screenshota z menu konfiguracyjnego FB6 z parametrami FTTH? Wymianę miałeś uzgodnioną z BOK - czy dostałeś od nich zapewnienie że będzie działało od razu?

Monnqx

Wtyczka 'kliknęła' jak ją wpiąłem do routera. Do menu konfiguracyjnego nie jestem w stanie się dostać, bo obecnie router utknął na komunikacie o problemie z łączem światłowodowym i wyborze wewnętrznego/zewnętrznego ONT. Pomimo że wybieram wewnętrzny to nie idzie dalej, a ilekroć próbuję wskoczyć w konfigurację poprzez 192.168.1.1 to i tak witam nie ten sam ekran

j131

@Monnqxten sam czyli jaki?

Monnqx

Wiadomość zawiera obraz

IMG_20210426_152228.jpg

j131

@Monnqx: tak jak jest napisane: oprócz fizycznego uszkodzenia/przerwania połączenia, możliwe że połączenie nie zostało jeszcze aktywowane (dziwne jeśli FB3 na tym samym łączu działał) - upewnij się w BOK jaki jest status.

Poza tym ewentualnie fotki gniazdek i patchkorda możesz zamieścić ale jeśli nic w nich podejrzanego nie ma to zdalnie będzie o pomocną poradę trudno.

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@Monnqx ma moje oko, to FB6 jest nie przypisany do bazy danych aktywnych modemów, a co za tym idzie ONT. Wróć do FB3 i zobacz czy działa, byle ostrożnie z wytczkami. Równo zdecydowanie do końca i delikatnie dociśnij. Jeśli n starym działa, to zgłoś to na czacie, że modem jest nieaktywny i najlepiej poproś o połączenie z konsultantem. Powiedz, że na 3 jest ok, a 6 nie działa

slav72

@Monnqx  odłącz jeszcze raz kabelek światłowodowy z gniazdka i wciśnij ponownie, zarazem sprawdź czy w FB 6 jest wtyczka dobrze wciśnięta, jeżeli wykonasz powyższe a problem dalej będzie występował zresetuj FB 6 za pomocą dziurki z tyłu z napisem RESET zapałką lub wykałaczką wciśnij i przytrzymaj 15 sek. to powinno pomóc, jak nie to pisz dalej co się dzieje, spróbujemy pomóc.