Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problem z połączeniem pieca Viessmann/ViCare Orange Funbox 6

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 19
  • 0

Dzień dobry wszystkim,

Mam nowy piec Viessmanna z opcją połączenia po wifi i aplikacją na androida (vicare). Nie jestem w stanie połączyć go z WiFi. Problem może wydawać się banalny, niestety większość opcji i ustawień pieca jest właśnie z poziomu aplikacji ...

Serwisanci którzy 2 krotnie próbowali go skonfigurować poddali się i twierdzą iż to wina orange/routera (podobno wymienili także moduł wifi). Piec wchodzi w tryb serwisowy i są w stanie połączyć się z nim swoim telefonem (iOS), problem pojawia się przy próbie podłączenia jako klient, do mojego WiFi. 

Zgodnie z sugestią pomocy technicznej odblokowałem wszystkie porty, firewall poziom zabezpieczeń - niski i niestety dalej nic. Dołączam zrzut ekranu z aplikacji z błędem. 

Co mnie zastanawia - mam 2 routery (Funbox 6 i xiaomi ax3600 - ten drugi działa jako wzmacniacz na piętrze) - na żadnym nie udaje się uzyskać połączenia, jednocześnie mam masę podłączonych urządzeń do obu routerów - odkurzacze, klimatyzatory, filtry powietrza, AGD od Samsunga - i wszystkie działają bez problemu. 

Pomysły? Co jeszcze mogę zrobić zanim pójdę na wojnę z Viessmannem? testowa wymiana funboxa na inne urządzenie?

Screenshot_20241003_111913_ViCare.jpg
1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6313
  • 25782
  • 216

@pawelkacu 

Zgłaszany błąd sugeruje, że z połączeniem z siecią WiFi nie było problemu. Myślę że to raczej aplikacja głupieje, tak jak @atlas_cudow sugeruje - wtedy wystarczy zapomnieć na chwilę sieć FunBoxa na telefonie z którego konfigurujesz piec i powinno zatrybić.

Zgodnie z oficjalną dokumentacją inne poddane pomysły odradzam:

j131_0-1727967264702.png

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

13 ODPOW. 13

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14207
  • 58400
  • 705

@pawelkacu Na testy wyłącz wifi6 na FB, rozdziel sieci 2,4 i 5GHz i zmień szyfrowanie z WPA3 na WPA2PSK. Rób to po kolei i weryfikuj połączenie z modułem w piecu

Na razie nie wymieniaj, bo to niewiele da. Spróbuj powalczyć z tym FB

Weryfikowałeś zasięg na wifiAnalyzerze?

Możesz ma kilka dni pożyczyć SWB6 i podłączyć piec po kablu, jeśli ma port RJ45

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 469
  • 1949
  • 11

Tak proste urządzenia wymagają zwykle tylko wifi na 2.4Ghz, więc sprawdź czy w ogóle takie wifi masz w obrębie pieca.

• 4
  • 19
  • 0

Rozdzieliłem sieci na 2.4 i 5ghz, pobawiłem się w zmianę zabezpieczeń i dalej to samo. Sama siła sygnału jest dobra - sprawdzane wifi analizatorami.

Zrobiłem dodatkowo test i stworzyłem router wifi 2.4ghz na drugim telefonie i problem wciąż występuje.

• 469
  • 1949
  • 11

Wifi analizer może ci pokazać coś innego co widzi sterownik pieca. Nie masz jakiejś opcji parowania przez BT lub QR?  Sam piec nie wystawia na chwilę sieci, z którą ma się połączyć telefon? Bo może być tak, że podczas parowania, to telefon ma się połączyć ze siecią sterownika.

• 14207
  • 58400
  • 705

@pawelkacu Czyli na udostępnionym z telefonu necie mobilnym również na 2,4 jest problem?

Może konfiguracja samego modułu jest niepoprawna? 

• 4
  • 19
  • 0

Jest dokładnie tak jak piszesz, skanuje kod QR, piec udostępnia sieć do której się na chwilę podczas konfiguracji podłączam a po chwili wybieram sieć wifi z którą docelowo chce połączyć piec, i to po tym ostatnim etapie wywala błąd jw. 

Tak jak pisałem, drugi telefon jako router 2.4, leżący obok pieca więc zasięg na max, też nie zdał egzaminu - błąd ten sam

• 14207
  • 58400
  • 705

@pawelkacu  piec ma tryb połączenia ręcznie, wyboru sieci i wpisania hasła?

Ma wejście ethernet?

• 469
  • 1949
  • 11

To problem jest dlatego, bo podczas parowania tel rozpoznaje brak internetu na sieci sterownika i przełącza Cie na sieć z funboxa. Spróbuj wymusić komunikacje ze sterownikiem pieca, tak aby cie za wcześnie nie przełączyło. Wtedy poprosi Cię o dane sieci Wifi Funboxa powinno być git 🙂

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2206
  • 10548
  • 88

@pawelkacu Czy piec dostaje konfigurację z serwera DHCP i jest widoczny w menu FB6? Podłączasz go do sieci głównej czy IoT/dla gości?

PS Aplikacja przekazuje do pieca nazwę sieci oraz hasło. Piec musi zobaczyć sieć (niestandardowy kanał WiFi?), obsługiwać wybrane szyfrowanie i akceptować nadaną nazwę i hasło. Może w nazwie sieci lub haśle masz niestandardowe znaki, za długi ciąg znaków?