- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Parametry światłowodu
Jak poprawiałem kiedyś spaw w mieszkaniu to technik Orange mówił mi, żeby tłumienie było niższe niż 28dB, bo router nie ustanowi połączenia. U Ciebie jest już dość wysokie, ja mam takie jak na screenie poniżej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Parametry światłowodu
@pacioreknapisał(-a)Wiesza - odcina wszystkie porty komunikacyjne. Drugi egzemplarz reklamuję...
Nie kwestionuję tego że się wiesza. Kwestionuję to, że przyczyną może być słaby sygnał. Nie może. Skoro reklamujesz już drugi, to znaczy że masz pecha albo ten model jest bardziej awaryjny niż operator chce przyznać. Tym bardziej warto reklamować.
Zresztą innego wyjścia nie masz, sam tego nijak nie poprawisz. No chyba że masz to podłączone do jakiegoś felernego zasilania (napięcie w gniazdku na pewno jest OK? Bywa że takie oczywiste rzeczy jednak nie są tak oczywiste- kiedyś przez kilka miesięcy na jednej fazie miałem 185V), albo skirtany jest w niewentylowanym zamkniętym pudelku. Zakładam że takie rzeczy wykluczyłeś jako pierwsze. Jeśli tak, to pozostaje ponawianie reklamacji do skutku.
PS. "Odcina porty" to dość ogólnikowy opis problemu. Napisz coś więcej, jaki jest stan diod sygnalizujących pracę, jakie konkretnie są objawy "odcinania", jakie masz parametry połączenia (nie sygnału; speetest?) na ruterze kiedy nie ma "zawieszenia" itd. Generalnie opisz problem z którym przychodzisz, a nie szukaj u nas potwierdzenia swoich hipotez.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Parametry światłowodu
@MarcinKetrzyn parametry optyki są w normie. Nie ma się czego czepić.
Jeśli to modem działa niestabilnie, podaj jakieś szczegóły i testy na ethernet
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Parametry światłowodu
Za czasów ADSL ja i kilkoro moich znajomych mieliśmy problem, że router niby działał, ale netu nie było. Za każdym razem pomagało przejście na IPv4. Nie mam zielonego pojęcia, czy na światłowodzie to coś da, ale a nuż ...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Parametry światłowodu
@agat13 ja tylko piszę, że musiałem poprawiać, był światłowód zagięty, 35dB i technik mówił mi, że ma być poniżej 28
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Parametry światłowodu
@MarcinKetrzyn jeśli chodzi o poziom sygnału, to zakres jest od -17 do -27dBm. Tak ogólnie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Parametry światłowodu
@j131 napisał(-a)
Nie kwestionuję tego że się wiesza. Kwestionuję to, że przyczyną może być słaby sygnał. Nie może. Skoro reklamujesz już drugi, to znaczy że masz pecha albo ten model jest bardziej awaryjny niż operator chce przyznać. Tym bardziej warto reklamować.
Zresztą innego wyjścia nie masz, sam tego nijak nie poprawisz. No chyba że masz to podłączone do jakiegoś felernego zasilania (napięcie w gniazdku na pewno jest OK? Bywa że takie oczywiste rzeczy jednak nie są tak oczywiste- kiedyś przez kilka miesięcy na jednej fazie miałem 185V), albo skirtany jest w niewentylowanym zamkniętym pudelku. Zakładam że takie rzeczy wykluczyłeś jako pierwsze. Jeśli tak, to pozostaje ponawianie reklamacji do skutku.
PS. "Odcina porty" to dość ogólnikowy opis problemu. Napisz coś więcej, jaki jest stan diod sygnalizujących pracę, jakie konkretnie są objawy "odcinania", jakie masz parametry połączenia (nie sygnału; speetest?) na ruterze kiedy nie ma "zawieszenia" itd. Generalnie opisz problem z którym przychodzisz, a nie szukaj u nas potwierdzenia swoich hipotez.
Jak działa to speedtest na kablu z kartą 5 GB to mam ok 1.8, 1.downlink, a uplink max ok. 600. Na WiFi wiadomo trochę mniej. Wieszanie się polega na tym, że nagle na wszystkich sprzętach jest brak Internetu - diody na portach ethernet pulsują. Nie ma też komunikacji pomiędzy urządzeniami wówczas, nawet tymi wpiętymi pod lan. Ping też nie przechodzi - pomaga reset. Napięcie sprawdzałem - jest poprawne. Sprawność zasilacza też - mierzyłem - są zgodne napięcia na wyjściu... możliwe, że coś miesza tryb eko i sposób wybudzania z hibernacji - nie ustawiałem harmonogramu...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Parametry światłowodu
@paciorek Sprawdź czy FB7 wiesza się kiedy korzystasz tylko z WiFi. Nie używaj przez jakiś czas żadnego portu ethernetowego, nic do tych portów nie podłączaj.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Parametry światłowodu
@paciorek jest taka dziwna przypadłość, znam to z własnego doświadczenia.
Gdy działa wifi 7, to przy większości urządzeń ze słabszym wifi degraduje się do niższych klas wifi. To powoduje zanik wifi i przerwy w dostawie.
Tak zauważyłem. U znajomej wyłączyłem wifi7 i reszta urządzeń działa bez zarzutu. Zaznaczam, z gorszym, starszym Wi-Fi